Sievietes komentē, kura alternatīva higiēniskajām paketēm labāka: piltuves vai menstruālās apakšbikses

Menstruālā piltuve, daudzreiz lietojamās paketes vai mēnešreižu biksītes – tādas ir populārās alternatīvas ierastajiem, menstruāciju laikā lietotajiem higiēnas līdzekļiem. To plusus un mīnusus pētījusi vides komunikāciju eksperte Elīna Kolāte, kura “Mammamuntetiem.lv” atklāj, ka arī pati aptuveni gadu lieto gan mēnešreižu biksītes, gan daudzreiz lietojamās paketes.
Kurai alternatīvai dot priekšroku – piltuvei, mēnešreižu biksītēm vai daudzreiz lietojamām paketēm – lielā mērā ir gaumes jautājums. 

FOTO: Shutterstock.com

Kurai alternatīvai dot priekšroku – piltuvei, mēnešreižu biksītēm vai daudzreiz lietojamām paketēm – lielā mērā ir gaumes jautājums. 

Kurai alternatīvai dot priekšroku – piltuvei, mēnešreižu biksītēm vai daudzreiz lietojamām paketēm – lielā mērā ir gaumes jautājums. 
“Piltuve būtu alternatīva tamponam, bet daudzreiz lietojamās paketes un mēnešreižu biksītes varētu aizstāt parastās paketes,” norāda Elīna Kolāte.

 

Kādi ir plusi un mīnusi katrai alternatīvai?

 

  • Iegāde

Menstruālās piltuves cena ir no 25 eiro uz augšu. Tās nopērkamas gan aptiekās, gan dažādos veikalos, tostarp pat lielveikalos, taču – ir jāzina vajadzīgais izmērs. 

Elīna Kolāte iesaka lūkot šo preci specializētajos intīmpreču veikalos, kur, jā, nopērkami arī higiēnas līdzekļi. 

Parasti šajos veikalos pārdevējas ir ļoti zinošas un ieteiks piemērotāko menstruālo piltuvi, ņemot vērā pircējas svaru, augumu un arī to, vai sieviete ir vai nav dzemdējusi. “tas viss ietekmē to, kāds izmērs un piltuves forma būs piemērotāka,” teic vides eksperte. 

Daudzkārt lietojamās paketes cena ir no 10–12 eiro (par vienu gab.). Šie higiēnas līdzekļi pa reizei var būt nopērkami beziepakojuma veikalos, taču lielākoties šīs paketes ir jāpasūta internetveikalā no ārvalstīm. Jāiegādājas vairākas, lai varētu mainīt un mazgāt lietotās. 

Problēma!

Daudzreiz lietojamām paketēm nav tās nelielās līmes kārtiņas, kas vienreiz lietojamām, tāpēc kustību laikā tās neturas vietā. 
Mēnešreižu biksītes – cena par vienām ir no 20–40 eiro un tās nopērkamas tikai internetveikalā, taču labā ziņa ir tāda, ka tagad arī Latvijā ir vairāki šā produkta ražotāji un to dizains ir pievilcīgs. Jāiegādājas vairākas maiņai. Arī biksītēm ir izmēri, tāpat kā parastajām apakšbiksēm.

 

  • Kopšana

Menstruālās piltuves kopšana ir patiešām viegla – tik noskalo siltā ūdenī, un viss, bet pēc mēnešreižu beigām vai nu nedaudz pavāra, vai aplej ar verdošu ūdeni, lai dezinficētu.

Daudzkārt lietojamās paketes un mēnešreižu apakšbikses uzreiz pēc lietošanas izskalo vēsā ūdenī un tad mazgā veļasmašīnā kopā ar citām drēbēm 30–40 grādu temperatūrā.

Karstākā nav vajadzības mazgāt, turklāt ražotājs norāda, ka lielāka temperatūra var bojāt pildījumu. 
2 problēmas!

  1. Tās samērā ilgi žūst. Īpaši pārejas periodā, kad apkures vairs vai vēl nav, bet ārā vēss un tāpēc mājās mitrs gaiss. Savukārt izmantot žāvētāju nevarēs augstās temperatūras dēļ, lai nebojātu pildījumu.
  2. Ja dodoties ceļojumā paredzētas arī mēnešreizes un līdzi ir tikai mazā rokas bagāža, jārēķinās, ka šie higiēnas līdzekļi aizņems gana daudz vietas ceļasomā – daudzkārt lietojamās paketes mazāk, jo ir plānākas, savukārt menstruālās apakšbikses prasīs lielāku vietu rokas bagāžā.

 

Alternatīvas salīdzinājumā ar vienreiz lietojamiem produktiem

 

Reklāma
Reklāma
  • Ievērojami samazinās atkritumi.
  • Nav jāpiedzīvo situācijas, kad mēnešreizes sākas, bet ne pakešu, ne tamponu mājās nav!
  • Ja ir spēcīgas mēnešreizes, īpaši naktī, un regulāri gadās noplūdes, tad menstruālās biksītes ir ideāls problēmas risinājums. Tās viscaur pieguļ un ir ērtas arī sportošanai, garantējot pasargāt no pēkšņām noplūdēm, kas var rasties, izbīdoties paketei kustību laikā.
  • Iegādājoties kvalitatīvus produktus, vasarā svīšana pat būs mazāka nekā ar vienreiz lietojamām paketēm. Turklāt daudzas sievietes atzīmē, ka ievērojami samazinās arī menstruāciju radītā smaka, lai gan dažām tā tomēr pastiprinās vai nemainās.

 

Padoms!

Ja iecerēts iegādāties un lietot tikai daudzreiz lietojamās paketes un/vai mēnešreižu biksītes, tas prasa lielus līdzekļus – vidēji ap 200 eiro un vairāk. 

Elīna Kolāte darīja tā: “Pirku pa vienai, divām lietām algas dienā, līdz bija vajadzīgais daudzums. Līdz tam pamīšus izmantoju gan vienreiz lietojamās paketes, gan jauniegādātās higiēnas preces. Piemēram, daudzreiz lietojamās es noteikti izmantotu naktīs un sportojot, lai ērtāk, bet pārējā laikā parastās, vienreiz lietojamās paketes.” 

Tāpat var turēt rezervē parastās paketes, ja nu kādā reizē biksītes vai daudzreiz lietojamās paketes nepaspēj izžūt.

 

Un kā ar termiņu?

“Nekas jau nav mūžīgs,” saka Elīna Kolāte. “Arī parastās apakšbikses ar laiku izdilst. Es šos alternatīvos līdzekļus lietoju apmēram gadu un viss joprojām kalpo labi, arī pēc skata nav nekādu problēmu. Taču produkts ir salīdzinoši jauns, līdz ar to apkopojumu par ilgmūžību vēl nav.”

 

Jāizglīto ģimenes vīrieši!

Jā, arī ģimenes vīriešiem, tostarp brāļiem pusaudžu vecumā, būtu jāzina, ka māsa vai mamma menstruāciju laikā lieto šādas paketes, apakšbikses vai piltuvi un visi šie higiēnas līdzekļi ir jāmazgā, piltuve – jādezinficē ar verdošu ūdeni. Lai, piemēram, pusaugu meitene var brīvi to darīt, nevis kautrēties pati savā ģimenē. “Mēnešreizēm vispār jābeidz būt tabu tēmai. Lai par to varētu runāt gan meitenes ar mammām, gan zēni ar tētiem, gan tēti ar meitām, gan puikas ar mammām un māsām. It kā tas nebūtu nekas īpašs. Jo nav jau arī,” saka Elīna Kolāte.


Pieredzes stāsti

 

Ilona, lieto piltuvi nepilnus septiņus mēnešus: “Ģimenē jau ilgāku laiku esam zero waste kustībā, tāpēc tikai loģisks solis bija alternatīvas izvēle paketēm menstruāciju laikā. Jāteic godīgi, ilgi svārstījos starp piltuvi un daudzreiz lietojamām paketēm, jo pirms tam lietoju gan tamponus, gan parastās paketes un man nebūtu iebildumu ne pret vienu no alternatīvām. 

Par labu piltuvei tomēr nosliecos, jo varēju to nopirkt aptiekā – bija iespēja to apskatīt, izjautāt farmaceiti utt. 

Man ir svarīgi redzēt preci ”dzīvē" pirms pērku, bet daudzkārt lietojamās paketes varēja iegādāties tikai internetveikalos. 

Jā, piltuvēm ir dažādi izmēri, bet man farmaceites ieteiktā der lieliski. Sākumā bija mazliet bažas, vai tomēr nebūs kādas noplūdes, bet nē, visu šo mēnešu laikā ne reizi tādas nav bijušas. Esmu ieteikusi šo alternatīvu vairākām draudzenēm, un viņas saka man paldies, jo ir ļoti apmierinātas ar pirkumu, turklāt nav vairs jātērē nauda vienreiz lietojamiem līdzekļiem, kas tagad maksā gana daudz." 

 

Santa, izmanto daudzkārt lietojamās paketes: “Pirmo iegādājos pirms vairākiem gadiem, kad studēju Anglijā. 

Man patika, bet tā kā bija tikai viena, jo vairāk tolaik nevarēju atļauties nopirkt, izmantoju arī parastās, vienreiz lietojamās paketes, kamēr izžuva tā viena un atkal bija lietojama. Tagad esmu pilnībā pārgājusi uz daudzkārt lietojamām paketēm. Vienīgais mīnuss, manuprāt, ir tas, ka manu intensīvo treniņu laikā tās mēdz nobīdīties un menstruāciju pirmajās dienās, kad asiņošana ir spēcīgāka, gadījušās nelielas noplūdes. Tas gan nav bijis nekas traks vai citiem redzams, tikai nedaudz sasmērēts apģērbs. Nekādus citus mīnusus nevaru nosaukt, jo tā patiešām ir laba alternatīva.” 

Saistītie raksti