Policija: Sīkais zaglēns izrādījies Imantas pedofils. Viņu atpazina psihologs

Tā dēvētais Imantas pedofils, ko Valsts policija notvēra augusta sākumā, iepriekš bijis aizturēts jau šogad martā par kādu sīku zādzību, ziņu raidījumā "Panorāma" atklāj Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

No Valsts policijas arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No Valsts policijas arhīva

Jaunietis bija aizturēts par sīku zādzību un netika turēts aizdomāt par saisītībā ar pedofilijas noziegumiem. Toreiz zaglim noņemts DNS paraugs, taču Valsts policijai pieejamais gēnu analizators mēnesī spēj apstrādāt trīs reizes mazāk jeb aptuveni 150 paraugus, nekā ik mēnesi tiek paņemts.


Izmeklētāji, kuri meklēja Imantas pedofilu, bija izskaitļojuši, kura persona varētu būt pastrādājusi noziegumus pret mazām meitenēm.  Augusta sākumā, kad 20 gadus vecais vīrietis aizturēts aizdomās par seksuālo noziegumu pastrādāšanu, viņa DNS pārbaudīts jau prioritāri, un tad arī atklājies, ka tas ir tas pats jaunietis, ko martā aizturēja par zādzību no veikala, bet vēlāk atbrīvoja.


Jaunietis bija pastrādājis sīku zādzību, tāpēc viņa paraugs nebija prioritāro analīžu rindā. Tā kā tobrīd rezultātu vēl nebija, nebija iemesla uzskatīt, ka zaglēns ir  meklētais pedofils. Tiklīdz radās aizdomas, ka  persona saistīta ar šo lietu, viņa DNS paraugu no kopējās rindas pārlika uz prioritāro.
 

Ķuzis uzsvēra, ka DNS paraugs nebija iznīcināts, tas nonāca datu bāzē un “bija apstrādes stadijā”, bet, ņemot vērā izdarīto pārkāpumu un prioritātes, to apstrādāja lēnāk.

“Kāds saskatījies "CSI" seriālus  un iedomājas, ka viss notiek sekundes laikā un uzreiz tiek saņemti analīžu rezultāti. Tas tā nav,” sacīja Ķuzis.  Tā dēvēto Imantas pedofilu policija aizturēja 5. augustā. Jautāts, kāpēc policijas darbinieki jaunieti jau martā neatpazina pēc fotorobota, Ķuzis norādīja - ir saskatāmas līdzības, taču fotorobots un dzīvs cilvēks tomēr nebūs viens un tas pats.

Reklāma
Reklāma

Savukārt LNT raidījumā "900 sekundes" policijas pārstāvis pastāstīja, ka pedofilu pēc psiholoģiskā portreta atpazina profesionāls psihologs.

Iepriekš Imantas pedofils tika meklēts, izmantojot pēc bērnu stāstiem veidotu portretu. Neviens pieaudzis cilvēks šo personu sejā nebija redzējis, fotorobots bija sastādīts no cietušo bērnu priekšstata. Ir šāda līdzība, un tas arī bija stāsts, kāpēc mēs līdz viņam nonācām. Psihologs, kurš pētīja šo psiholoģisko portretu, saskatīja šajā aizturētajā personā meklēto, jo persona tika fotografēta, nonākot policijas iecirknī, aizturot par jebkādu likumpārkāpumu,» stāstīja Ķuzis.