Darba devējs nav maksājis sociālās apdrošināšanas iemaksas. Ko tas nozīmē darbiniekam, un kā rīkoties

"Pēc darba attiecību pārtraukšanas uzzināju, ka darba devējs nav maksājis manas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Kā rīkoties šajā situācijā?" portālā LVportals.lv jautā Evija.
Tas, ka darba devējs nav veicis sociālos maksājumus, neietekmē personas tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

FOTO: Shutterstock.com

Tas, ka darba devējs nav veicis sociālos maksājumus, neietekmē personas tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

Darba likumā ir noteikti darba devēja pienākumi, tai skaitā katru mēnesi izsniegt darbiniekam algas lapiņu, kurā redzamas gan nostrādātās stundas, gan atalgojums, gan nodokļu maksājumi, tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Darbiniekam ir tiesības prasīt algas lapiņu, ja darba devējs nepilda savus pienākumus. 

 

Savukārt pārliecināties, vai darba devējs maksā nodokļus, ir iespējams portālā Latvija.lv, un darbinieki ir aicināti to darīt, nepaļaujoties uz pieņēmumu, ka viss ir kārtībā.

 

Konkrētajā situācijā ir iespēja vērsties: 

  • Valsts ieņēmumu dienestā (uzticības tālrunis: 80009070; e-pasta adrese: parkapumi@vid.gov.lv), 
  • Valsts darba inspekcijā (Valsts darba inspekcijas reģionālo inspekciju kontaktinformācija ir pieejama VDI tīmekļvietnē).
Reklāma
Reklāma

 

Papildus norādāms, ka darba ņēmēji ir obligāti pakļauti sociālajai apdrošināšanai. Ja bijis noslēgts darba līgums, atbilstoši tam veikts darbs, aprēķināta un izmaksāta alga, tas, ka darba devējs nav veicis sociālos maksājumus, neietekmē personas tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

 

Avots: LVportals.lv, Zaida Kalniņa

Saistītie raksti