Vai vajadzīga pase, lai vecāks slimnīcā varētu pierādīt radniecību ar bērnu?

Šobrīd elektroniskā identifikācijas karte (eID) pilda teju visas pases funkcijas. Tomēr – kādos gadījumos tomēr nepieciešama pase?
Premjerministre Evika Siliņa norādījusi, ka pase nepieciešama vien tiem iedzīvotājiem, kuri plāno ceļojumus uz trešajām pasaules valstīm.

FOTO: Shutterstock.com

Premjerministre Evika Siliņa norādījusi, ka pase nepieciešama vien tiem iedzīvotājiem, kuri plāno ceļojumus uz trešajām pasaules valstīm.

Premjerministre Evika Siliņa norādījusi, ka pase nepieciešama vien tiem iedzīvotājiem, kuri plāno ceļojumus uz trešajām pasaules valstīm. Tomēr liela sabiedrības daļa šādu apgalvojumu uztver skeptiski, norādot, ka pases vienmēr būs nepieciešamas, piemēram, bērnu vecākiem, jo tajās atrodams ieraksts, kas apliecina viņu un bērnu radniecību. Vai tā ir tiesa?

 

Pietiek ar dzimšanas apliecību

"Man pase ir nepieciešama vedot bērnu pie ārsta, jo mans un bērna uzvārds atšķiras," mikroblogošanas vietnē "X" uzsver kāda iedzīvotāja.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas juriste Līga Žvedre uzsver, ka ārstniecības iestādē galvenais ir personu apliecinošs dokuments, un tas var būt gan pase, gan eID karte.

 

“Pasē ieraksts vecākiem par bērnu nav obligāts un ir brīva izvēle, tādēļ slimnīcās galvenie dokumenti ir dzimšanas apliecība, kā arī bērna un vecāka personu apliecinošie dokumenti, kas var būt gan pase, gan eID karte,” uzsver juriste.

Pieņemot jebkurus lēmumus par bērna ārstniecību, šie dokumenti tiek pārbaudīti jau reģistratūrā.

Tāpat bez pasēm iespējams iztikt jautājumos, kas skar bāriņtiesas kompetenci. “Ja jāpārliecinās par personas identitāti, mēs varam aicināt uzrādīt dzimšanas apliecību un pasi vai eID,” norāda Rīgas bāriņtiesas Sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Subbota.

 

Kas jāzina, šķērsojot robežu?

Valsts robežsardze uzsver, ka Šengenas zonā Latvijas iedzīvotāji var brīvi pārvietoties bez robežkontroles. Tomēr, ja šajās valstīs rodas situācijas, kad nepieciešams identificēt cilvēku, kā personu apliecinošs dokuments gan bērnam, gan vecākam ir derīga gan pase, gan eID karte.

 

Reklāma
Reklāma

Visās pārējās valstīs gan pase kā ceļošanas dokuments nepieciešama obligāti. Arī Eiropā ir vairākas valstis, kas nav iekļautas Šengena zonā un nav ES dalībvalstis. Viena no lielākajām ir Apvienotā Karaliste.

 

Citas Eiropas valstis, kuru robežu šķērsošanai nepieciešama pase, ir: 

  • Ukraina, 
  • Serbija, 
  • Ziemeļmaķedonija, 
  • Montenegro, 
  • Moldova, 
  • Kosova, 
  • Bosnija un Hercegovina, 
  • Sanmarīno, 
  • Monako, 
  • Andora;
  • Albānija.

Tāpat pases nepieciešamas dodoties uz Turciju, Baltkrieviju un Krieviju.

 

Vai var noslēgt līgumu?

Daļa iedzīvotāju ir neizpratnē arī par to, vai oficiālus līgumus iespējams noslēgt bez pases. 

 

Zvērināta notāre Kitija Paukina norāda, ka visi notāra pakalpojumi Latvijā patlaban pieejami, par personu apliecinošu dokumentu izmantojot vai nu ID karti, vai pasi. 

 

Arī AS “Swedbank” Mediju attiecību vadītājs Andris Krops norāda, ka pase vairs nav obligāta prasība nevienam bankas pakalpojumam.

 

Vairāk lasi portālā jauns.lv.

Saistītie raksti