"Uzskatīsim to par izglābtu bērna dzīvību..." Glābējsilītē Kauņā atstāta divus gadus veca meitene

Svētdien glābējsilītē Kauņā atstāta divus gadus veca meitene. Šis ir līdz šim lielākais bērns, kāds jebkad Lietuvā ielikts glābējsilītē, jo parasti tur tiek likti nesen dzimuši mazuļi.
Tas, ka vecāki atteikušies no divus gadus veca bērna, liecina par ļoti spēcīgu krīzes stāvokli, norāda psiholoģe.

FOTO: Ekrānuzņēmums

Tas, ka vecāki atteikušies no divus gadus veca bērna, liecina par ļoti spēcīgu krīzes stāvokli, norāda psiholoģe.

Kā ziņo Kauņas slimnīca, glābējsiliītē, ko Lietuvā sauc par "dzīvības lodziņu", atrastais bērns ir meitene. Viņa bija apsegta ar pledu, lai nenosaltu, kārtīgi saģērbta, prot gan staigāt, gan runāt.

Kopā ar meiteni atstātas arī autiņbiksītes un zīmīte ar doto vārdu un dzimšanas datumu.

Tagad mazā ir nodota dienestiem, kas atbildīgi par viņas turpmāko aprūpi. Vecāki var mēģināt atgūt savu bērnu trīs mēnešu laikā.

 

Pēc Lietuvas likumdošanas, Krimināllikuma 158. pants paredz atbildību par bērna pamešanu. Par jaundzimušā bērna atstāšanu glābējsilītē sods netiek piemērots. Jaundzimušā atstāšana drošā vidē glābējsilītē ir anonīma, vecākus nemeklēs ne likumsargi, ne bērnu tiesību aizstāvji.

 

Lietuvas Bērnu tiesību un adopcijas dienesta vadītāja Ilma Skuodiene situāciju komentēja šādi:

"Uzskatīsim to par izglābtu bērna dzīvību."

Sociālajā tīklā Facebook viņa rakstīja: "Var būt arī tādi lēmumi. Droši vien ļoti sāpīgi visiem, īpaši tiem, kas tos pieņēma. Ir svarīgi pateikt, ka vecākiem ir trīs mēneši, lai mainītu savu lēmumu. Un, pieņemot citu lēmumu, tiktu sniegta visa nepieciešamā palīdzība. Ja ne, tad bērnam tiks meklēta ģimene, kas ir gatava viņu pieņemt."

 

Pagaidām meitene pēc medicīniskās apskates jau nodota pagaidu aizbildņiem. Protams, bērns ir ļoti saskumis, jo divgadnieks jau ir pietiekami liels, lai saprastu, ka tiek atstāts viens, bez tuviniekiem un ierastās vides.

Reklāma
Reklāma

 

"Emocionālais stāvoklis šādos gadījumos nav labs, dežurējošā darbiniece ļoti centās, nācās bērnu nomierināt, tiešām bija daudz asaru. Tas ir sāpīgs notikums bērnam, kura sekas mēs redzēsim pēc laika," Lietuvas televīzijai LRT stāsta Kauņas Bērnu tiesību aizsardzības nodaļas vadītāja Andželika Vežbavičūtė.

"Divus gadus vecs bērns izjūt pieķeršanos, viņš atpazīst savu apkārtni, tuvākos cilvēkus, un viņu zaudējums viņam ir milzīga trauma,"

stāsta psiholoģe Ieva Šidlauskaite-Stripeikienė. Tas, ka vecāki atteikušies no divus gadus veca bērna, liecina par ļoti spēcīgu krīzes stāvokli, norāda psiholoģe.

 

To palīdzētu pamanīt un novērst tuvinieku un paziņu lielāka modrība.

"Lai veidotos dziļāka saikne ar cilvēku, jārunā ne tikai par visbanālākajām lietām, bet arī par to, kā jūs dzīvojat, kā jūtaties. Jo emocionālās lietas nav tikai trūcīgu vai citu grūtību piemeklētu cilvēku problēma," atgādina psiholoģe.

Kā informē bērnu tiesību aizsardzības speciālisti, meitene ir vecākais glābējsilītē jeb "dzīvības lodziņā" atstātais bērns. Biežāk tiek atstāti jaundzimušie un dažus mēnešus veci mazuļi. 

 

Pirms 10 gadiem Kauņā tika atstāts arī gadu un 7 mēnešus vecs mazulis. Kopumā šā gada laikā Lietuvā glābējsilītēs atstāti pieci bērni. Trīs Kauņā, pa vienam Viļņā un Klaipēdā. 14 gadu laikā, kopš Lietuvā glābējsilītes jeb "dzīvības lodziņi" darbojas, tajos kopumā atstāti 95 bērni. Vecāki ir atgriezušies pēc 16 no viņiem.

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti