Skolēnu brīvlaikā plānots ceļojums uz Ēģipti vai citām Izraēlai tuvajām valstīm? Ārlietu ministrija nosauc reģionus, kur īpaši bīstami

Arvien rudenīgākie laikapstākļi un fakts, ka skolēniem sākas nedēļu garas brīvdienas daudzās ģimenēs raisa pārdomas, vai izmantot vilinošos piedāvājumus un doties baudīt vasaras siltumu uz tādām dienvidu zemēm kā Ēģipte vai Turcija. Turklāt, neskatoties uz brīdinājumiem par iespējamiem apdraudējumiem kara darbības dēļ turpat netālu esošajā Izraēlā, tūrisma firmu piedāvājumi kļuvuši maciņam īpaši draudzīgi.
Daļa vecāku negrasās atlikt savus ceļojuma plānus uz Ēģipti.

FOTO: Shutterstock.com

Daļa vecāku negrasās atlikt savus ceļojuma plānus uz Ēģipti.

Diskusijas par un ap ceļojumiem uz minētajām valstīm, tostarp uz pašu Izraēlu, ir spraigas. Vieni ir gatavi zaudēt brango naudas summu, kas samaksāta par ceļojumu, un galvenokārt jau bērnu drošības dēļ mainīt plānus, iztiekot ar atpūtu kādā no Baltijas valstu ūdensatrakciju parkiem, kamēr citi negrasās atmest savu sapni par laisku atpūtu pie siltās dienvidu jūras. 

 

“Mammamuntetiem.lv” sazinājās ar Ārlietu ministriju, lai noskaidrotu, kāda ir jaunākā informācija par drošību minētajās valstīs. 

 

Ārlietu ministrijas ieteikumi Latvijas valstspiederīgajiem par ceļošanu uz Izraēlas un Palestīniešu teritoriju kaimiņvalstīm

Saistībā ar situācijas eskalāciju pēc teroristiskā grupējuma “Hamās” uzbrukuma Izraēlai Ārlietu ministrija vērš Latvijas valstspiederīgo uzmanību par ceļošanu uz Izraēlas un Palestīniešu teritoriju kaimiņvalstīm Tuvo Austrumu reģionā.

 

Drošības situācija dažādos Ēģiptes reģionos ir atšķirīga. Ņemot vērā gan Ēģiptes bruņoto spēku īstenoto pretterorisma operāciju, gan eskalāciju Gazas joslā, 

 

Ārlietu ministrija stingri aicina ceļotājus individuāli neapmeklēt Sīnāja pussalas ziemeļdaļu. 

 

Lielākās Ēģiptes kūrortpilsētas atrodas Sīnāja pussalas dienvidu daļā, uz ko pašlaik ceļošanas ierobežojumi neattiecas. Taču kopumā Ēģiptē pastāv terorisma draudi. Iespējami uzbrukumi tūristiem, tostarp pludmalēs un citās atpūtas zonās.

 

Ārlietu ministrija Ēģiptē aicina izmantot tikai uzticamas tūrisma aģentūras, kas tūrisma maršrutus saskaņo ar atbildīgajām varasiestādēm. 

 

Ministrija aicina izvairīties no individuālas ceļošanas pa sauszemi visā valsts teritorijā, jo īpaši no došanās uz attāliem apgabaliem Sahāras tuksnesī.

 

Nestabilās drošības situācijas reģionā un Ēģiptes noteikto pārvietošanās ierobežojumu dēļ, Ārlietu ministrija aicina neapmeklēt teritorijas 50 km attālumā no robežas ar Lībiju un Sudānu. Ceļojumu ierobežojums neattiecas uz tūrisma objektiem Abu Simbelā.

 

Lai gan drošības situācija Jordānijā saglabājas stabila, valstī pastāv terorisma draudi. Ņemot vērā nedrošo situāciju reģionā, ministrija aicina neapmeklēt Jordānijas pierobežas teritoriju ar Sīriju.

 

Reklāma
Reklāma

Uzturoties Jordānijā, kā arī Ēģiptē, Ārlietu ministrija aicina rūpīgi sekot valsts un tiesībsargājošo iestāžu norādījumiem un plašsaziņas līdzekļos sniegtajai informācijai.

Ministrija iesaka ceļotājiem izvairīties no demonstrāciju, kā arī citu publisku vietu apmeklēšanas, kur pulcējas liels skaits cilvēku.

 

Drošības situācija Libānā var strauji mainīties, īpaši valsts pierobežas reģionos ar Sīriju un Izraēlu. 

 

Ārlietu ministrija brīdina bez pamatotas vajadzības pašlaik Libānu neapmeklēt, jo īpaši valsts dienvidu reģionus. Valstspiederīgos, kuri ir Libānas teritorijā, aicinām izceļot.

 

Vēršam uzmanību, ka Latvijai nav diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības Jordānijā un Libānā, tādēļ Ārlietu ministrijas iespējas sniegt atbalstu Latvijas valstspiederīgajiem šajās valstīs ir ierobežotas.

 

Ņemot vērā situācijas dinamiku, aicinām saglabāt piesardzību un rūpīgi sekot informācijai par ceļošanas ieteikumiem Ārlietu ministrijas mājaslapā un sociālajos tīklos.

 

Zināšanai

Latvijas valstspiederīgos, kuriem nepieciešama konsulārā palīdzība, aicinām sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu:

  • pa tālruni +371 26337711, 
  • pa e-pastu palidziba@mfa.gov.lv.

 

Ārlietu ministrija aicina sekot līdzi ceļojumu brīdinājumiem ministrijas mājaslapā ŠEIT

 

 

Drošības situācija Turcijā

Valstī saglabājas teroristu grupējumu uzbrukumu riski, kā arī iespējami protesti un demonstrācijas. Ārlietu ministrija aicina izvairīties no cilvēku masveida pulcēšanās vietām, kā arī ievērot piesardzību, atrodoties tūrisma apskates objektos.

 

Ārlietu ministrija aicina Latvijas valstspiederīgos ievērot vietējo drošības un tiesībsargājošo iestāžu norādījumus. Vienlaikus iesakām ceļotājiem vienmēr līdzi nēsāt personu apliecinošus dokumentus, jo Turcijas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem ir tiesības pārbaudīt jebkuras personas identitāti un piemērot sodus tiem, kuri dokumentus nevar uzrādīt.

Saistītie raksti