Kas jāievēro, lai ģimenes ceļojums sagādātu tikai patīkamus iespaidus

Skolēnu pavasara brīvlaiku šogad ceļošanai plāno izmantot katra trešā ģimene, rāda pēc AAS BALTA pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti. Apdrošinātājs sniedz ieteikumus, kā braucienu padarīt pēc iespējas drošāku.
Šajā pavasara brīvlaikā visvairāk ģimeņu plāno apceļot Latviju.

FOTO: Shutterstock.com

Šajā pavasara brīvlaikā visvairāk ģimeņu plāno apceļot Latviju.

Svarīgas aizraujošas aktivitātes

Šajā skolēnu brīvlaikā visvairāk – 15% – Latvijas iedzīvotāju ar skolas vecuma bērniem plāno apceļot Latviju. 8% dosies uz kādu no pārējo Baltijas valstu tūrisma galamērķiem, bet 7% izvēlējušies maršrutus Eiropā, rāda “Norstat” šogad martā veiktā aptauja. Tās laikā aptaujāti 1007 Latvijas iedzīvotāji 18–74 gadu vecumā.

Noteicošais kritērijs, ceļojot kopā ar bērniem, vairumam Latvijas iedzīvotāju ir iespēja baudīt daudzveidīgas izklaidējošas un izglītojošas aktivitātes visai ģimenei – apmeklēt baseinus, zoodārzus, muzejus, pludmales un tamlīdzīgi. 

Tādēļ nav pārsteigums, ka populārs galamērķis ir gan Turcija ar “all inclusive” kūrortiem, gan Berlīne ar tās slaveno zoodārzu un Parīzes Disnejlenda.

Svarīgāko faktoru TOP3 minēts arī ekonomiski izdevīgākais piedāvājums – lētākas naktsmītnes, mazāki izdevumi par transportu un jaunas, vēl neapmeklētas valsts iepazīšana.

 

Kādas ir biežākās veselības problēmas

Protams, ceļošana saistās arī ar zināmiem riskiem. “Kā rāda mūsu pieredze, vairums veselības problēmu, kas piemeklē bērnus ceļojumos, ir saistītas ar klimata maiņu, gaisa kondicionētāju darbību un neierastu ēdienu," stāsta BALTA Personu produktu vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva. 

Reklāma
Reklāma

Šī iemesla dēļ pieaugušajiem vajadzētu sekot līdzi higiēnai ceļojumu laikā. 

Vairākas gremošanas problēmas rodas no tā, ka uzturā tiek lietots dzeršanai nepiemērots ūdens, piemēram, ne no pudelēm, vai arī netiek ievērotas primārās higiēnas prasības un bērni aizmirst regulāri mazgāt rokas.

Plānojot ceļojumus, eksperte iesaka ģimenēm jau laikus padomāt ne vien par drošību, bet arī par ceļojuma apdrošināšanu, kas var sniegt būtisku atbalstu negaidītās situācijās. L. Ščegoļeva norāda: “Bērns var saslimt vēl pirms ceļojuma, tāpēc ieteicams pārliecināties, ka ceļojuma apdrošināšanā paredzēts arī tā atcelšanas risks, lai šādā gadījumā nezaudētu iemaksāto naudu."

 

Ieteikumi, lai ceļojums ar bērniem izdotos

  • Atceries, ka, izbraucot no valsts, bērnam, tāpat kā pieaugušajam, ir vajadzīga pase, dažos gadījumos – arī dzimšanas apliecība. Pirms ceļojuma pārliecinies, vai visi nepieciešamie dokumenti ir sagatavoti un derīgi.
  • Ja bērnam ir hroniskas slimības, sagatavo visus vajadzīgos medikamentus un izziņu no ģimenes ārsta par diagnozi, kurā norādīti konkrēti medikamentu nosaukumi. Tas ir īpaši svarīgi, ceļojot ar lidmašīnu, jo dažus medikamentus nav atļauts ienest salonā bez īpašas izziņas. Arī dažās valstīs ir aizliegts ievest noteiktus medikamentus.
  • Neatstāj bērnu bez uzraudzības! Bērni ir kustīgi, aktīvi un ziņkārīgi, un reizēm vajag vien acumirkli, lai mazais ceļotājs iekultos nepatikšanās.
  • Nekādā gadījumā neļauj bērnam rotaļāties pie ūdens vai peldēties bez pieaugušo klātbūtnes!
  • Bērniem daudzu stundu brauciens var būt mokoši garlaicīgs, tāpēc neaizmirsti sarūpēt kādu izklaidi, kamēr esat ceļā.
  • Rūpējies, lai bērns dzertu pietiekami daudz ūdens, sevišķi tad, ja dodaties uz galamērķiem dienvidu zemēs, kur saule pamatīgi karsē.
  • Daudziem bērniem transportlīdzekļos kļūst nelabi, tāpēc vajadzētu parūpēties par līdzekļiem pret sliktu dūšu, piemēram, ingvera tabletēm vai konfektēm. Bērnam, kuru moka nelabums, vajadzētu sēdēt automašīnas priekšējā sēdeklī un izvairīties no lasīšanas vai skatīšanās telefonā, kamēr auto brauc.
  • Ja ceļojat ar auto, regulāri apstājieties, lai izstaipītos, izkustētos un ieelpotu svaigu gaisu. Tomēr neļauj bērnam skraidīt gar automaģistrāli vai stāvlaukumu. Ievērojiet satiksmes noteikumus arī ceļojuma galamērķī.
  • Pievērs īpašu uzmanību higiēnai. Regulāri atgādini bērnam, ka jānomazgā rokas!

Saistītie raksti