Saņemtu draudu dēļ evakuē vairākas skolas Latvijā

Vairākās mācību iestādēs visā Latvijā šodien saņemts identisks e-pasts par iespējamiem drošības riskiem.
Valsts policija veic ierastās drošības pārbaudes mācību iestādēs un ir saziņā ar skolu personālu par nepieciešamo rīcību.

FOTO: Shutterstock.com

Valsts policija veic ierastās drošības pārbaudes mācību iestādēs un ir saziņā ar skolu personālu par nepieciešamo rīcību.

Valsts policijā skaidro, ka šāda veida e-pasti likumsargu redzes lokā nonākuši arī iepriekš, kad dažādām iestādēm, pat simtiem adrešu, ticis sūtīts identisks teksts, līdzīgi kā šoreiz. 

 

Valsts policijā šādos gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums.

 

Policijas rīcībā esošā informācija saistībā ar šo gadījumu liecina, ka e-pasti apzināti izsūtīti no viena adresāta un, izvērtējot visus apstākļus, šie ir vērtējami kā zema riska līmeņa draudi un iedzīvotājiem nav pamata satraukumam. 

 

Kā ierasts Valsts policija veic ierastās drošības pārbaudes mācību iestādēs un ir saziņā ar skolu personālu par nepieciešamo rīcību.

 

Papildinot sākotnēji sniegto informāciju, noskaidrots, ka izplatīti vismaz trīs veidu paziņojumi no vairākām adresēm – redzams, ka sūtītājs ir ģenerējis dažādas e-pasta adreses, bet visi gadījumi ir sasaistīti.

Reklāma
Reklāma

 

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas sākušas kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 231.1 panta par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu.

 

Tikmēr Olaines novada pašvaldība izplatījusi paziņojumu, ka šobrīd visi bērni ir evakuēti no Olaines 2. vidusskolas uz Olaines sporta namu, no Olaines 1. vidussklas uz RTU Tehnoloģiju koledžu un operatīvais dienests veic pārbaudi.

 

Bērnu un darbinieku evakuācija notikusi arī Mārupes novada pašvaldības skolās un pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās privātajās vispārējās izglītības iestādēs, kā arī Rēzeknē.

 

Valsts policija atgādina, ka par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu paredzēta kriminālatbildība.

Saistītie raksti