Kur lūkot pēc baravikām Pierīgā un cik tās maksā Centrāltirgū? FOTO

Iestājoties sēņu sezonai izskanējuši viedokļi, ka šis nav sēņu gads – tā sociālajos tīklos izteikušies ļaudis, vainojot vēso un sauso vasaru. Tomēr Rīgas Centrāltirgus ir labs indikators tam, kas ir un kas nav pieejams no Latvijas lauku un meža veltēm, tāpēc Jauns.lv devās noskaidrot – ir vai nav sēnes mežā, un cik kas maksā.
Rīgas Centrāltirgus ir labs indikators tam, kas ir un kas nav pieejams no Latvijas lauku un meža veltēm.

FOTO: Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīvs

Rīgas Centrāltirgus ir labs indikators tam, kas ir un kas nav pieejams no Latvijas lauku un meža veltēm.

Labās ziņas  - sēnes ir, un glītas! To Jauns.lv atzina sēņu tirgotāji. Ir gan gailenes, gan dažāda izmēra baravikas ar atbilstošu cenu.

Interesanti, ka barviku tirdzniecībā ir divas mērvienības - ir "kaste" un ir "kilograms".

Jau gabalos sagrieztas baravikas litrā maksā ap 3 eiro "kastē". Lielāka izmēra baravikas no 5-15 eiro  - arī "kastē". Savukārt ekskluzīvais produkts – mazas, stingras baraviciņas – no 10-30 eiro kilogramā, taču daži tirgotāji šādu pašu cenu prasa arī par litrīgu kastīti.

Gaileņu cena par litru ir demokrātiskāka - ap 6 eiro litrā.

Jauns.lv arī centās noskaidrot, kur Pierīgā sēnes meklējamas. Aptaujāti tika vairāki tirgotāji, lai gūtu priekštatu par šī gada labajām sēņu vietām, un tirgotāji, mazliet minstinoties, atklāja, kur tad meklējamas sēņu vietas, kuras Jauns.lv, protams, neatklās…;)

Reklāma
Reklāma

Labi, jokus pie malas, pēc sēņu tirgotāju atbildēm noprotams, ka baravikas un gailenes pašlaik aug Lilastes un Limbažu pusē, bet, nu, kā norādīja tirgotāji, “vajagot jau zināt vietas.”

Tikmēr Centrāltirgū, protams, ir arī citi lauku labumi. Jauns.lv veica nelielu izpēti, cik maksā gan dārzeņi, zaļumi un augļi.

Piemēram Latvijas gurķus tirgo par 1 eiro kilogramā. Burkāni maksā mazliet dārgāk – 1,50 eiro. Ja kārojas bietes “Pablo”  - nāksies šķirties arī no 1,50 eiro par kilogramu. Savukārt, ja kārojas Latvijā audzēta tomātu šķirne “Kristāls” – gatavojiet 5 eiro par kilogramu, kamēr tirgū ir pieejami poļu un citviet auguši tomāti par 0.70 eirocentiem kilogramā.

Latvijas āboli pieejami par apmēram 2 eiro, dzērvenes – 4 eiro, bet smiltsērkšķi – 6 eiro kilogramā. Plūmes – no 0.40 centiem līdz pat 2.50 eiro kilogramā.

Savukārt zaļumi – dilles, loki, baziliks, kinza jeb koriandrs, baziliks un citi zaļumi – pieejami 0.50 līdz 1 eiro diapazonā.

Saistītie raksti