Baravikas saldā krējuma mērcē ar kartupeļu klimpām

Rudens ražas laikā daba mūs lutina arī ar meža sēnēm un ogām, kas ikvienam pieejamas Latvijas mežos. Teju katram ir savas labi zināmās receptes, kā baudīt meža veltes, taču ir vērts ļauties eksperimentiem, lai labi zināmajā garšā atklātu jaunas nianses. Rimi gardēdis Normunds Baranovskis un Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka, kā apēst meža labumus un tiem pieskaņot arī vīnus. 

Baravikas ar krēmīgo mērci vislabāk saskan ar ozolkokā izturētu, labi nobriedušu šardonē ar patīkamu skābumu – Kidia Chardonnay Reserva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Baravikas ar krēmīgo mērci vislabāk saskan ar ozolkokā izturētu, labi nobriedušu šardonē ar patīkamu skābumu – Kidia Chardonnay Reserva.

Šī ir klasiskās baraviku mērces variācija – ātri, viegli un ļoti garšīgi. 

 

· 200 g sagatavotu gnoči jeb kartupeļu klimpu

· 4 vidēja izmēra baravikas

· 200 ml saldā krējuma

· 1 šalotes sīpols

· 1 ēdamkarote sviesta

Reklāma
Reklāma

· 1 tējkarote olīveļļas

· 2 timiāna zariņi

· 30 ml sausa baltvīna 

 

Smalki sakapā šalotes sīpolus, sēnes sagriež gabaliņos, uzkarsē sviestu un olīveļļu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sēnes un apcep zeltaini brūnas. Pielej baltvīnu, ļauj, lai tas nedaudz iztvaiko, pieliek saldo krējumu un timiānu. Turpina vārīt aptuveni vienu minūti, līdz mērce kļūst bieza. Tikmēr uzvāra gnoči un pēc tam tos apcep sviestā, piešķirot kraukšķīgāku garoziņu. Pasniedzot dekorē ar zaļumiem.