Lai dzemdētu, būs jāmēro vairāk nekā 80 kilometru! Speciālisti bažīgi par jauno plānu slēgt vairākas dzemdību nodaļas Latvijā

Īstenojot slimnīcu reformu, Veselības ministrija piedāvā slēgt dzemdību nodaļas Balvu, Gulbenes un Dobeles slimnīcā. Tas nozīmē, ka topošajām māmiņām vajadzēs braukt uz Jelgavu vai Rēzekni. Medicīnas iestāžu viedokļi dalās. Daži to uzskata par apdraudējumu pacientiem, citi ir gatavi savās slimnīcās saņemt vairāk jaundzimušo, vēsta TV3 raidījumā "Ziņas".
Ministrijā uzsver – šis ir tikai piedāvājums, kurš šobrīd nosūtīts sadarbības partneriem apspriešanai.

FOTO: Shutterstock.com

Ministrijā uzsver – šis ir tikai piedāvājums, kurš šobrīd nosūtīts sadarbības partneriem apspriešanai.

Pagājušogad Latvijā pasaulē nāca vairāk nekā 14 000 jaundzimušo, taču piecās slimnīcās dzemdību skaits bija mazāks par 500. To vidū ir Balvu, Gulbenes un Dobeles slimnīca, kas ir viens no argumentiem Veselības ministrijas piedāvājumam dzemdību nodaļas šajās medicīnas iestādēs slēgt.

 

Dobeles slimnīcas pārstāvji komentārus par ieceri nesniedza, savukārt Jelgavas slimnīcā, kam paredzēts pārņemt potenciālās dzemdētājas no Dobeles, būtisku iebildumu par plānotājām izmaiņām nav, jo starp abām pilsētām ir vien 25 kilometru attālums. Cita aina ir Latgalē. 

 

Liedzot iespēju dzemdēt Balvu vai Gulbenes slimnīcā, pacientēm līdz Rēzeknei būs jāmēro vairāk nekā 80 kilometru.

 

Sievietei, kura dzemdē, “tas ir nežēlīgs attālums”, raidījumam pauda Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības valdes locekle Alīda Vāne.

Turklāt šāds attālums var būt izšķirošs smagu dzemdību gadījumā, piemēram, ja sākas spēcīga asiņošana. Un vienreiz divreiz gadā tiešām tādas ir!

 

Reklāma
Reklāma

Veselības ministrijā gan mierina – ja plāns īstenosies, visās slimnīcās stiprinās Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas nodaļas, kur palīdzību sniegs arī grūtniecēm. 

Vienlaikus ministrijā uzsver – šis ir tikai piedāvājums, kurš šobrīd nosūtīts sadarbības partneriem apspriešanai. Ieteikumus un ierosinājumus var iesniegt līdz pat nākamajai nedēļai.

 

Vairāk skaties TV3 ziņu sižetā

 

Avots: zinas.tv3.lv

Saistītie raksti