"Dzēra vājprātā, līdz kliņķim! Arī esot stāvoklī!" Ģimenē Tukumā miruši divi zīdaiņi; uzsver līdzcilvēku nepiedodamo klusēšanu

Ģimenē Tukumā notikusi traģēdija: mīklainos apstākļos miris mēnesi vecs zīdainis. Kamēr policija izmeklē notikušo, šokētie līdzcilvēki vērš uzmanību uz nelaiķa mazuļa vecāku nolaidīgo, bērnam pat kaitniecisko dzīvesveidu, kas, pēc viņu domām, bija traģēdijas iemesls. Konkrētajā ģimenē šī ir jau kārtējā traģēdija: pirms trim gadiem tajā jau nomira zīdainis, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu".
Ļoti iespējams vismaz otra traģēdija nebūtu notikusi, ja vien līdzcilvēki ziņotu atbildīgajām iestādēm par ģimenē notiekošajiem posta darbiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ļoti iespējams vismaz otra traģēdija nebūtu notikusi, ja vien līdzcilvēki ziņotu atbildīgajām iestādēm par ģimenē notiekošajiem posta darbiem.

“Tukumā konstatēta mazas, vienu mēnesi vecas meitenītes nāve. Kā tas nākas, ka pirms trim gadiem tai pašai “mātei” gāja bojā puisītis, arī zīdainis?! Grūtniecības laikā, kā arī vēlāk lietoja alkoholu. Ļoti gribu, lai šī lieta nepaliek nepamanīta!” šādu ļoti satraucošu vēsti jūlija sākumā raidījums “Bez Tabu” saņēma no Tukuma iedzīvotājas, kura vēlējās saglabāt anonimitāti.

 

Vairāki Tukuma iedzīvotāji kameras priekšā un aizkadrā norādīja, ka paši redzējuši un citiem ļoti labi zināms, ka ģimenē pastiprināti lieto alkololu, un dzīvesveids kopumā ir destruktīvs – tiekot “dzerts šausmīgi, vājprātā! Tā ka līdz kliņķim! Sēž uz soliņiem, ziemā viņa sēž kāpņu telpā vai ārā uz betona, vai gar māju sēž un dzer. Un kautiņi [ģimenē] bijuši”. 

 

Māte lietojusi grādīgos dzērienus gan grūtniecības periodā, gan pēc bērna piedzimšanas.


Šajā ģimenē pirms trim gadiem jau nomira cits zīdainis, dažus mēnešus vecs puisītis. Māte stāstot, ka pēkšņi esot apstājusies sirds. Uzklausītie gan ir aizdomu pilni. “Labi, viens gadījums var būt, bet tad, kad ir divi. Tas ir aizdomīgi,” teica satrauktā kaimiņiene.

 

Mirušo zīdaiņu mātes skaidrojums

“Bez Tabu” izdevās parunāt arī ar nolaidībā vainotajiem vecākiem. Iekļūstot dzīvoklī, kur nesen nomira mēnesi vecā meitenīte, žurnālisti konstatēja lielu nekārtību un sajuta spēcīgu alkohola smārdu. Miteklī tobrīd atradās divu mirušo bērnu vecāki, kuru “draudzība” ar grādīgo redzama ar neapbruņotu aci. Ielaižot “Bez Tabu” komandu dzīvoklī, sieviete apsēdās un raudot stāstīja savu versiju par notikušo. Liktenīgajā dienā viņa esot bijusi ar bērnu viena, jo zīdaiņa tēvs strādāja. Nolikusi bērnu gulēt uz matrača, kas novietots uz grīdas (kā noprotams, bērna gultas nebija; to žurnālisti neredzēja).

 

Meitenīte esot kaut kā uzvilkusi sev virsū sedziņu un nosmakusi. 

 

Mirušā zīdaiņa vecāki izvairījās runāt par alkohola lietošanu, tai skaitā pēc bērna nākšanas pasaulē. Sieviete stāstīja, ka liktenīgajā dienā nebija dzērusi un noliedza vairāku iedzīvotāju pārmetumus, ka dzērusi grūtniecības laikā.

 

Ģimenē stāstīja, ka pirms dažiem gadiem mirušajam citam zīdainim pēkšņi esot apstājusies sirds. Par dzīvesveidu, gaidot šo bērnu un pēc viņa dzimšanas, vecāki neko daudz nestāstīja. Sieviete noliedza, ka būtu lietots alkohols grūtniecības laikā un pēc bērna dzimšanas.

 

Līdzcilvēki visu redz un zina, bet klusē 

Reklāma
Reklāma

Valsts policijā (VP) raidījumam norādīja, ka likumsargi nebija informēti par zīdaiņa nāvi pirms dažiem gadiem, tāpēc šo gadījumu neizmeklēja. Likumsargi norādīja – acīmredzot, tolaik mediķiem nešķita, ka bērna nāvē vainojami vecāki, tāpēc neinformēja policiju. Savukārt pēc otrā zīdaiņa nāves likumsargi sākuši kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13. nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību”. Ir nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze nāves cēloņa noteikšanai.

 

Uzklausītie tukumnieki uzskata – ja ģimeni uzraudzītu sociālais dienests un/vai bāriņtiesa, traģēdijas varēja nepieļaut. Tiesa, kā norādīja uzraugošajās iestādēs, šie paši līdzcilvēki nav ne pirkstiņa pakustinājuši, lai darītu zināmu par notiekošo ģimenē.

 

Tukuma novada sociālajā dienestā un bāriņtiesā stāstīja, ka konkrētā ģimene nebija šo iestāžu redzeslokā. “Ja sociāla dienesta redzeslokā ir ģimene, kura gaida mazuli, un, ja sociālā dienesta vai bāriņtiesas darbinieki zina par augstiem riskiem, protams, par šo ģimeni tiek turēta rūpe. Vēl šodien prasīju kolēģiem – mums nav bijusi informācija par šo ģimeni. Pēc šī notikuma [bērna nāves] uzzinājām par ģimeni, sociālais dienests ir reaģējis pēc likumā noteiktās kārtības. Protams, tagad strādāsim ar šo ģimeni, sniegsim atbalstu,” klāstīja Tukuma novada sociālā dienesta pārstāve Jeļena Hodakovska.

 

Ģimenes dzīvi uzraugošajās iestādēs kritiskus vārdus velta līdzcilvēkiem, kuri skaļi runā un šausminās pēc traģēdijas, bet neziņoja kompetentajām iestādēm iepriekš, tādējādi palīdzot nepieļaut nelaimi.

 

Kompetento iestāžu darbiniekus var piesaistīt arī policija, bet, kā informēja Valsts un pašvadības policijā, visu redzošie, nu ļoti šokētie līdzcilvēki nav ziņojuši arī likumsargiem.

 

Neoficiāla informācija liecina, ka sieviete grūtniecības laikā bija ārstu uzraudzīta, tāpēc, ja dakteri zināja par reiz jau mirušu bērnu un mātes dzīvesveidu, ārstiem vajadzēja ziņot par bīstamības aizmetņiem uzraugošajām iestādēm.

 

Sociālajā dienestā un bāriņtiesā atgādināja sabiedrībai, ka par satraucošiem novērojumiem var ziņot arī anonīmi. Iespējams ziņot arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI), kuras vadība pēc “Bez Tabu” iesaistīšanās vērsusies bāriņtiesā, lūdzot oficiālu skaidrojumu, bet pirmsšķietami VBTAI nesaskata bāriņtiesas neizdarību. VBTAI vadītājas vietniece Valentīna Gorbunova arī ir kritiska par līdzcilvēku klusēšanu.

 

Te vari noskatīties visu “Bez Tabu” sižetu

Avots: beztabu.tv3.lv

Saistītie raksti