Portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par bezmaksas higiēnas precēm meitenēm un sievietēm

Latvijas Sieviešu sadarbības tīkls ir iesniedzis iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" par bezmaksas higiēnas līdzekļu pieejamību meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs. Higiēnas produktu trūkums mēnešreižu laikā negatīvi ietekmē jauno meiteņu psiholoģisko labsajūtu, komfortu un pašnovērtējumu. Kavējot skolu, meitenes zaudē saikni ar draugiem un spiestas kavēt arī dažādus pasākumus un pulciņus, kas savukārt ir būtiska pusaudža vecuma sastāvdaļa.
Starptautiski pētījumi norāda, ka ik sestā Latvijas meitene kavē mācību dienas vai stundas tāpēc, ka tai nav pieejamas higiēnas preces ik mēnesi.

FOTO: Shutterstock.com

Starptautiski pētījumi norāda, ka ik sestā Latvijas meitene kavē mācību dienas vai stundas tāpēc, ka tai nav pieejamas higiēnas preces ik mēnesi.

Starptautiski pētījumi norāda, ka ik sestā Latvijas meitene kavē mācību dienas vai stundas tāpēc, ka tai nav pieejamas higiēnas preces ik mēnesi. Tāpēc Latvijas Sieviešu sadarbības tīkls vēlas 

dot iespēju, sevišķi meitenēm skolās un profesionālās izglītības iestādēs, neatkarīgi no viņu ģimeņu materiālā stāvokļa, piedalīties izglītības procesā. 

 

Savukārt trūcīgām, maznodrošinātām un krīzes situācijā esošām sievietēm un meitenēm, piemēram, bēglēm no Ukrainas, nepieciešams nodrošināt higiēnas preces ik mēnesi, tā izlīdzinot uz dzimumu balstītu nevienlīdzību – papildus izdevumus sakarā ar ikmēneša menstruācijām.

 

Tāpēc  Latvijas Sieviešu sadarbības tīkls aicina izveidot attiecīgu regulējumu, vajadzības gadījumā mainot arī likumdošanu. 

  1. Nodrošināt budžeta finansējumu atsevišķām, īpaši tam mērķētām – nevis universālām, kā tas ir šobrīd – trūcīgo, maznodrošināto un krīzes situācijās esošo cilvēku higiēnas preču pakām, kas atbilst abu dzimumu vajadzībām, izlīdzinot dzimumā balstītos papildus izdevumus. Sieviešu un meiteņu pakās papildus citiem higiēnas līdzekļiem jābūt ikmēneša higiēnas līdzekļiem (paketēm). Konkrēto pakešu veidu, tāpat kā bērnu pakās ar autiņbiksītēm, var nodrošināt iepirkumu procesā. Finansējums valsts budžetā – Labklājības ministrijai.
  2. Nodrošināt higiēnas preču izdales vietu vai vietas (piemēram, automātu vai citu diskrētu iespēju) izglītības un interešu izglītības iestādēs, lai katra meitene varētu nepieciešamības gadījumā paņemt viņai piemēroto līdzekli bez maksas. Finansējuma un tehniskie risinājumi – Izglītības un zinātnes ministrijas pusē sadarbībā ar pašvaldībām, vecāku un jauniešu organizācijām.

 

Pārmaiņu rezultātā:

Reklāma
Reklāma
  • būtiski mazinātos stundu kavējumi skolās un profesionālās izglītības iestādēs,
  • tiktu nodrošinātas iespējas sievietēm un meitenēm no trūcīgām, maznodrošinātām ģimenēm būt aktīvām darba tirgū un piedalīties izglītības procesos.

 

Uzzini vairāk par higiēnas produktu trūkumu meitenēm mēnešreižu laikā “Mammamuntetiem.lv" diskusijā, kura notika sadarbībā ar Always un biedrību “Latvijas Sarkanais Krusts” šeit

 

Par iniciatīvu var nobalsot šeit

 

 

Saistītie raksti