Plašas kultūras iespējas, atbalsts ģimenēm ar bērniem un labiekārtota vide – kā rit dzīve Ropažu novadā?

Ropažu novada pašvaldība ir viena no 13 pašvaldībām, kas iekļuvusi konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2022” finālā. Konkursa uzvarētājs tiks noskaidrots īpašā apbalvošanas ceremonijā, kas norisināsies pavasarī. Kāds bijis ceļš pašvaldībai līdz konkursa finālam? Sabiedrības integrācijas fonds plašāk iepazīstina ar labajām praksēm, kas Ropažu novada pašvaldību padara par ģimenēm draudzīgu!
Ropažu novada iedzīvotāji novērtē iespēju baudīt bagātīgu kultūras dzīvi.

FOTO: Publicitātes foto

Ropažu novada iedzīvotāji novērtē iespēju baudīt bagātīgu kultūras dzīvi.

Konkursa vērtēšanas kritēriji ir vairāki, lai aptvertu pēc iespējas plašāku ģimenēm sniegto pakalpojumu klāstu, kā, piemēram, atbalsts ģimenes pieaugumam, izglītības nodrošināšana, transporta nodrošināšana, interešu izglītība, ēdināšana, profesionālās ievirzes izglītība, iekļaujošie pakalpojumi ģimenēm, papildus pakalpojumi ģimenēm un publiskā infrastruktūra. 

 

Ģimenēm draudzīgi pakalpojumi 

Kā dažkārt mēdz teikt, lai tiktu uz priekšu, ir nepieciešama tikai makšķere, par iegūto zivju daudzumu mēs parūpējamies katrs pats. Līdzīgi varētu teikt par Ropažu novada pašvaldības nodrošināto ģimeņu atbalsta stiprināšanai izveidoto izglītojošo atbalsta grupu “Ģimenes spēks”, kurā tiek nodrošinātas nodarbības tiem, kuri vēlas stiprināt paši sevi, izprast savu ģimeni, paaudžu atšķirības un saskatīt savas ģimenes spēku.

Ropažu novads rūpējas arī par sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļauto personu grupu, nodrošinot motivācijas paaugstināšanas nodarbības un atbalsta pakalpojumus.

Novada iedzīvotājiem ik gadu tiek nodrošināts patīkams pārsteigums - Ziemassvētku pabalsts daudzbērnu ģimenēm, bērniem ar invaliditāti un bērniem, kuri zaudējuši apgādnieku u.c. mērķgrupām, kopā tam atvēlot vairāk nekā 30 000 EUR.

Lai mazinātu un analizētu sociālo atstumtību jauniešu vidū, novadā darbojas Starpinstitucionālā sadarbības grupa bērnu un jauniešu atbalstam, kuras mērķis ir analizēt stāvokli šajā jomā, kā arī meklēt risinājumus.

 

 

Vide – ģimenēm ar bērniem

Viens no pēdējiem realizētajiem Ropažu novada pašvaldības projektiem ir izbūvētā multifunkcionālā velotrase Zaķumuižā, kā arī izbūvēts Ropažos jauns stadions un gājēju-velo celiņš Ulbroka - Dreiliņi. Novadā augstu tiek vērtēta sabiedrības līdzdalība, līdz ar to pašvaldība 100 000 EUR lielu finansējumu paredz projektu konkursam, kurā iedzīvotāji var pieteikties ar savām iniciatīvām, lai uzlabotu vidi sev apkārt. Tādā veidā jau realizēti vairāki projekti kā, piemēram, Upesciemā uzstādīti unikāli fitnesa trenažieri un Kākciemā uzstādīti soliņi un galds. Iedzīvotāju interese ir liela, jo iesniegto projektu skaits ir lielāks par apstiprinātajiem. 

Reklāma
Reklāma

Pašvaldībā izstrādāta arī mobilā lietotne un iedzīvotāju karte ar mērķi atvieglot iedzīvotāju ikdienu. Lietotnē ir iespēja iepazīties ar jaunumiem pašvaldībā, iesniegt iesniegumus, ziņot par pārkāpumiem pašvaldības policijai un iepazīties ar iedzīvotāju lojalitātes piedāvājumiem.

 

 

Iedzīvotāju atsauksmes

Vērtējums: 4,45 zvaigznes no 5

  • “Plašas kultūras iespējas, daudz un dažādi amatierkolektīvi, laba bibliotēka, bezmaksas transports uz skolu, bezmaksas ēdināšana skolās un bērnudārzos. Peldbaseins, kuru brīvlaikos skolēni var apmeklēt bez maksas.”
  • ”Atbalsts daudzbērnu ģimenēm uzsākot mācību gadu.”
  • “Bērnudārzi, skola, kas tiek paplašināti, daudz bērnu atpūtas centru ( gandrīz katrā pagastā), materiāls atbalsts, brīvpusdienas skolā un bezmaksas PII ēdināšana, poliklīniku un zobārsta pieejamība, u.t.t.”

 

 

Konkursa noslēguma pasākumā, kas plānots 2023. gada pavasarī viena no pašvaldībām tiks atzīta par ģimenei draudzīgāko valsts mērogā un saņems naudas balvu 30 000 eiro apmērā. Savukārt katras pašvaldību grupas uzvarētājs – balvu vismaz 20 000 eiro apmērā. Kopējais konkursa naudas balvu fonds, kas tiks sadalīts starp uzvarētājpašvaldībām, būs 150 000 eiro. Ar aktuālāko informāciju un jaunumiem varat iepazīties vietnē – www.vietagimenei.lv.

Saistītie raksti