Bērnu slimnīcā svinīgi atklāta Dienas stacionāra atjaunotā ēka

4. janvārī Bērnu slimnīcā svinīgi atklāta Dienas stacionāra atjaunotā ēka, kas jau no novembra sākuma uzņem pacientus. Ēkas rekonstrukcija veikta ļoti īsā laika periodā, izmantojot iespēju pieteikties augstas gatavības projektu finansējumam 2021. gadā ar mērķi, lai Dienas stacionārā radītu epidemioloģiski drošu, mūsdienīgu un mājīgu vidi, kas palīdz mazajiem pacientiem atveseļoties un viņu vecākiem, kā arī darbiniekiem justies mierīgi un ērti.
Dienas stacionārs Bērnu slimnīcā kā atsevišķa struktūra darbu sāka 2012. gada jūlijā.

FOTO: Publicitātes foto

Dienas stacionārs Bērnu slimnīcā kā atsevišķa struktūra darbu sāka 2012. gada jūlijā.

Pirms rekonstrukcijas, kas sākās 2021. gadā, Bērnu slimnīcas Dienas stacionārs pakalpojumus sniedza divās ēkās, kur telpas bija ne tikai morāli novecojušas, bet arī neatbilda epidemioloģiskajām prasībām platību, ventilācijas un apkures režīma dēļ. Atjaunotajā ēkā izbūvētas 34 vienvietīgas palātas, kuras aprīkotas ar visu nepieciešamo medicīnisko manipulāciju veikšanai, katrā palātā ir ērti atpūtas krēsli vecākiem, Dienas stacionārā ir plašas procedūru telpas, ierīkota arī rotaļu istaba un atpūtas stūrītis.

 

 

“Laba veselības aprūpe bērniem šodien nākotnē nozīmē veselu sabiedrību. Mūsu bērni pelnījuši tādas pašas iespējas ārstēties kā bērni citās attīstītajās valstīs. Bērnu slimnīca mums ir viena. Cik kvalitatīva un pieejama būs veselības aprūpe Bērnu slimnīcā, tik laba būs bērnu veselības aprūpe valstī kopumā.

 

Nevienam nav noslēpums, cik daudz nesakārtotu jautājumu mūsu valstī ir veselības aprūpes jomā. Tāpēc katrs solis, kas sperts, lai uzlabotu veselības aprūpi Latvijas iedzīvotājiem, īpaši – bērniem, ir milzīgs darbs un maza uzvara. Rekonstruētā Bērnu slimnīcas Dienas stacionāra ēka ir apliecinājums tam, kā mēs saredzam laikmetīgu veselības aprūpi, kā arī drošu, ērtu un veselīgu darba vidi personālam,” uzsver Līga Menģelsone, LR veselības ministre.

 

Dienas stacionāram izveidota atsevišķa reģistratūra, pakalpojumi tagad tiek sniegti vienuviet, 

norobežoti no slimnīcas kopējās pacientu plūsmas, kas rada iespēju ievērot maksimālu epidemioloģisko drošību.

 

“Covid-19 pandēmijas laiks mums daudz ko iemācīja, tai skaitā – pārdomāt katru pacienta soli, kamēr viņš atrodas Bērnu slimnīcā, lai mazinātu inficēšanās risku ar slimībām, kuru dēļ šeit atrodas citi bērni. Atjaunotajā ēkā visas palātas ir vienvietīgas, kas ļauj nodrošināt arī pacienta un viņa ģimenes locekļu privātumu. Tikpat svarīgs aspekts ir Dienas stacionārā radītā mājīgā vide, kas mazina bailes, nomierina un veicina atveseļošanos,” stāsta Valts Ābols, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

 

Dienas stacionāri tiek veidoti ar mērķi mazināt vajadzību palikt slimnīcā nelielu operāciju vai procedūru, kuras var veikt tikai medicīnas iestādē, dēļ. Tāpēc slimnīcās tie darbojas kā īpaši ambulatorie centri, lai pacientiem dotu iespēju vakarā doties mājās. Dienas stacionārs Bērnu slimnīcā kā atsevišķa struktūra darbu sāka 2012. gada jūlijā, kad ambulatoros pakalpojumus sniedza vairākās nodaļās, pacienti vēl nebija nodalīti no slimnīcas kopējas plūsmas.

Reklāma
Reklāma

 

“Bērnu slimnīcā arvien lielāks īpatsvars ir ambulatori sniegtajiem pakalpojumiem, no kuriem daļa tiek sniegti Dienas stacionārā. Ja stacionārā dienā vidēji ārstējas vidēji 250 pacientu, kas te parasti pavada vairākas dienas, tad katru dienu vismaz 34 pacienti nonāk Dienas stacionārā, un tie ir aptuveni 700 pacienti mēnesī, kurus varam ārstēt, sniedzot visu nepieciešamo palīdzību, bet neliekot nakšņot slimnīcā. Dienas stacionāra loma Bērnu slimnīcā ar katru gadu tikai pieaugs, jo mēs, konsultējot katru pacientu, domājam par to, lai atrastu bērniem draudzīgākos veselības aprūpes sniegšanas veidus,” skaidro Renāte Snipe, Bērnu slimnīcas virsārste.

 

“2021. gada vidū, uzsākot būvdarbus, zinājām, ka mūs sagaida āķīgs un ļoti atbildīgs uzdevums – uzprojektēt un izbūvēt Bērnu slimnīcas Dienas stacionāra ēku nedaudz vairāk nekā gada laikā, taču pēc 24. februāra notikumiem tas izrādījās krietni sarežģītāk. Tādēļ mums ir vēl lielāks gandarījums par paveikto. Mūsu komanda ieguva neatsveramu pieredzi, veiksmīgi pārbūvējot šādu sarežģītu objektu,” atzīst Māris Stakens, SIA “PRO DEV” valdes priekšsēdētājs.

 

Atjaunotās Dienas stacionāra ēkas “pirmais iemītnieks” bija jaukais un atraktīvais lācis, kura klātbūtne uz sienām gaiteņos un palātās priecē mazos pacientus un mazina satraukumu par gaidāmajām procedūrām vai operācijām. Koncepciju tam, kāds būs šis lācis un ko tas darīs Dienas stacionārā, izstrādāja dizaina birojs H2E, piesaistot dramaturgu un režisoru, bērnu raidījumu veidotāju Lauri Gundaru. Uzlīmes uz Dienas stacionāra sienām bija iespējams radīt, pateicoties ziedotājiem. Tāpat mājīgo vidi rada jaunās mēbeles un rotaļlietas, kas arī iegādātas, pateicoties sabiedrības atbalstam.

 

“Jau kopš Bērnu slimnīcas fonda pirmsākumiem viens no mūsu darbības galvenajiem mērķiem bijis piesaistīt sabiedrības atbalstu arī Bērnu slimnīcas vides uzlabošanai, un esam ļoti gandarīti, ka mums izdodas palīdzēt slimnīcai realizēt ieceres tad, kad nepieciešams papildu atbalsts. Iekārtot šīs telpas tā, lai tās būtu ne vien skaistas un mūsdienīgas, bet arī veidotu mājīgu un nomierinošu vidi bērniem, esam varējuši tikai kopīgiem spēkiem – gan pateicoties ziedotājiem, kuri izvēlējušies atbalstīt tieši slimnīcas vides uzlabošanu, gan tiem, kuri uzticējuši mums izvēlēties svarīgāko ziedojuma izlietojuma mērķi. Kad redzam, kā bērna satraukumu nomaina smaids, ienākot gaišajās Dienas stacionāra telpās un sastopot draudzīgo lāci, nerodas šaubas par to, ka šie ziedojumi patiešām izlietoti ļoti svarīgam mērķim,” pauž Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

 

Dienas stacionāra ēkas rekonstrukcija ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, jo Bērnu slimnīca aug stiprāka, gudrāka, draudzīgāka. Darbu vairākos objektos iecerēts noslēgt 2024. gadā, radot modernāko bērnu slimnīcu Baltijā. 2021. gada nogalē tika atklāta Rehabilitācijas klīnikas ēka, 2022. gadā – jaunais Lāču rotaļu laukums, kā arī sakārtota parka zona. Turpinās Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra (BJPVC) būvniecība un ēkas, kurā atradīsies Barnahus jeb Bērna māja renovācija, noslēguma posmā ir Administrācijas ēkas renovācija. Šajā vasarā uzsākta Bērnu slimnīcai ļoti nozīmīgas ēkas, kurā atradīsies Ambulatorais veselības centrs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa, būvniecība, kuras, kā arī  BJPVC būvniecība tiek finansēta ar ERAF atbalstu. Vēl drīzumā plānots uzsākt Epilepsijas un miega medicīnas centra izveidi, kā arī Veselības aprūpes attīstības centra projektēšanas darbus. 

Saistītie raksti