Vai slimības lapu saaukstēšanās gadījumā varēs atvērt un noslēgt attālināti?

Darbnespējas lapu akūtas augšējo elpceļu saslimšanas gadījumā par pirmajām trim darbnespējas dienām arī turpmāk varēs izrakstīt attālināti, to ieviešot kā pastāvīgu normatīvo regulējumu pie noteiktiem nosacījumiem. To otrdien, 20. decembrī, atbalstīja valdība, apstiprinot izmaiņas Ministru kabineta noteikumos “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”, ziņo Veselības ministrija.
Darbnespējas lapas bez personas personīgas apskates un izmeklēšanas par pirmajām trīs darbnespējas dienām akūtas augšējo elpceļu saslimšanas gadījumā varēs izsniegt tikai personas ģimenes ārsts.

FOTO: Shutterstock.com

Darbnespējas lapas bez personas personīgas apskates un izmeklēšanas par pirmajām trīs darbnespējas dienām akūtas augšējo elpceļu saslimšanas gadījumā varēs izsniegt tikai personas ģimenes ārsts.

Šāda prakse attālināti izsniedzamām darbnespējas lapām augšējo elpceļu saslimšanas gadījumā par pirmajām trim darbnespējas dienām ar mērķi ierobežot infekcijas slimību izplatību, jo īpaši ar Covid-19 saslimšanu, kopš ārkārtējās situācijas bija ieviesta uz noteiktu laiku un paredzēta tikai līdz šā gada 31.decembrim. Taču, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, ārstu paradumus attiecībā uz darbnespējas lapu izsniegšanu, kā arī to, ka šāda kārtība atvieglo pacientu un ārstu ikdienu, vienlaikus iespējami mazinot augšējo respiratoro saslimšanu, tajā skaitā Covid-19 izplatības riskus, šāda prakse ir turpināma.

 

Tādēļ līdz ar šodienas lēmumu iespēja attālināti izrakstīt darbnespējas lapu bez došanās pie ārsta klātienē par pirmajām trīs darbnespējas dienām akūtas augšējo elpceļu saslimšanas gadījumā tiek noteikta kā pastāvīga norma, vienlaikus iezīmējot skaidrākus nosacījumus:

Reklāma
Reklāma
  • šādas darbnespējas lapas bez personas personīgas apskates un izmeklēšanas par pirmajām trīs darbnespējas dienām akūtas augšējo elpceļu saslimšanas gadījumā varēs izsniegt tikai personas ģimenes ārsts, ģimenes ārsta aizvietotājs vai ģimenes ārsta praksē nodarbināts ārsta palīgs (feldšeris);
  • ja veselības stāvoklis pacientam pirmajās trīs darbnespējas dienās ar akūtu augšējo elpceļu saslimšanu nav uzlabojies un darbnespējas lapu nepieciešams turpināt, nepieciešams ģimenes ārsta prakses apmeklējums, lai novērtētu veselības stāvokli un vienotos par turpmāko ārstniecību. Ārstam vai ārsta palīgam jāveic personas personīgu apskati un izmeklēšanu ne vēlāk kā piektajā dienā no darbnespējas sākuma;
  • prakses vizītes pieejamības nodrošināšanai par personīgas apskates laiku pacientam ar ārstu vai ārsta palīgu jāvienojas jau darbnespējas lapas izsniegšanas laikā. Ja laika periodā līdz prakses vizītes dienai pacienta veselības stāvoklis uzlabojies un ārsta apmeklējums nav nepieciešams, vizīti var atcelt un telefoniski vienoties par darbnespējas lapas noslēgšanu;
  • gadījumā, ja tiek gaidīti analīžu (laboratorisko) rezultāti uz bīstamo infekcijas saslimšanu, tajā skaitā Covid-19, personas personīgu apskati un izmeklēšanu vai darbnespējas lapas noslēgšanu ārsts vai ārsta palīgs var veikt arī vēlāk nekā piektajā dienā no darbnespējas sākuma, taču ne vēlāk kā līdz septītajai dienai no darbnespējas sākuma.

Saistītie raksti