Kāpēc bērni šogad tik daudz slimo?

“Tas, kas bērnu populācijā šobrīd notiek ar elpceļu infekcijām, ir kaut kas nenormāls. Šodien pieņemšanā uz slimnīcu aizsūtīju divus. Padomā divreiz, vai tavam mazajam bērnam noteikti vajadzīgs svētku tirdziņa vai lielveikala apmeklējums, ballīte, ciemiņi!” – tā savā sociālā tīkla “Twitter” kontā raksta Gundega Skruze-Janava, ģimenes ārste no Ādažiem. Ārstes ieraksts nav palicis nepamanīts arī starp citiem “Twitter” lietotājiem, kuri atzīst – šogad slimo kā vēl nekad. Un arī diezgan smagi.
Šogad slimo daudz un arī gana smagi.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad slimo daudz un arī gana smagi.

Skruze-Janava portālam Jauns.lv atzīst, ka sabiedrībā aktīvi cirkulējošie elpceļu vīrusi šajā sezonā varētu būt pandēmijas rezultāts. Jautāta, kāpēc citus gadus nepieminētais respiratori sincitiālais vīruss (RSV) šogad īpaši aktivizējies, daktere atzīst, ka vaininieks patiesi varētu būt divus gadus ilgie ierobežojumi, kas mazināja sociālos kontaktus: “Līdz ar to cilvēki mazāk slimoja ar augšējo elpceļu infekcijām. Arī cilvēku uzvedības pārmaiņas – pēc divu gadu ierobežojumiem sabiedrībā ir liela vēlme socializēties, rīkot un apmeklēt pasākumus. Pieaug kontaktu skaits un līdz ar to arī saslimšanas iespēja.”

 

Daktere iepazinusies ar pētījumiem, kas liecinot: “Cilvēki, kas pārslimojuši Covid-19, vairāk slimo ar RSV un citām augšējo elpceļu infekcijām, 

 

tādēļ ir aktuāls jautājums, vai un kā Covid-19 izmaina imūnās sistēmas atbildes reakciju uz dažādiem patogēniem.”

 

Bet, vai tiešām aktīvi cirkulējošo elpceļu vīrusu dēļ bērns būtu jātur mājās, izlaižot visus Ziemassvētku pasākumus, koncertus un ciemošanās? Skruze-Janava uzsver, ka saslimšanu varētu mazināt, ja tiktu ievērota personīgā higiēna, mazgātas rokas, mājās pārģērbtas mājas drēbes. “Tāpat ļoti būtiska ir telpu vēdināšana, gaisa kvalitātes kontrole, piemēram, mērot CO2 koncentrāciju ar šobrīd plaši pieejamajiem sensoriem. Kā arī palikt mājās, ja ir elpceļu infekcijas pazīmes,” uzsver ģimenes ārste un piebilst: “”American academy of Pediatrics” vēsta, ka zīdaiņi līdz viena gada vecumam tiek hospitalizēti septiņreiz biežāk, salīdzinot ar pēdējām divām ziemas sezonām, taču neesmu redzējusi aicinājumus uz mājsēdi.”

 

Jautāta, kas vēl bez RSV šobrīd aktīvi cirkulē sabiedrībā, Skruze-Janava stāsta, ka ģimenes ārstiem pieejami eksprestesti, lai pārbaudītu Covid-19 un A grupas Beta-hemolītisko streptokoku:

Reklāma
Reklāma

 

“Pašlaik pieaug saslimstība ar Covid-19, kā arī novērojums manā praksē – sāk pieaugt saslimstība ar A grupas beta hemolītisko streptokoku, 

 

kas prasa ārstēšanu ar antibiotikām, kuru pieejamība savukārt šosezon ir ierobežota dažādu apstākļu dēļ, piemēram, izejvielu un piegāžu sadārdzināšanās kā Krievijas izvērstās agresijas sekas. 

Kā parasti rudens/ziemas sezonā izplatās arī citi augšējo elpceļu vīrusi un Epšteina-Barras vīruss, kas izraisa infekciozās mononukleozes sindromu.”

 

Jau vēstīts, ka Bērnu slimnīcu pārpildījis respiratori sincitiālais vīruss (RSV), kas īpaši smagi var izpausties tieši pašiem mazākajiem (2–3 nedēļu vecumā), jo samērā bieži bērniem šī infekcija var beigties letāli.

"Intensīvās terapijas nodaļā katru nedēļu ir pa pacientam, kuram ir nepieciešama augstas plūsmas skābekļa padeve vai arī intubācija. Šis vīruss ir elpceļu infekcija, kas izplatās gaisa pilienu veidā. Un raksturīgi tieši maziem bērniem, īpaši līdz gadam un diviem gadiem, bet vissmagākā norise tieši zīdaiņiem," skaidroja BKUS bērnu alergoloģe pneimonoloģe Elīna Aleksejeva.

Saistītie raksti