No Izglītības likuma grozījumiem svītro sašutumu sacēlušo punktu par bērnu ar uzvedības grūtībām izglītošanu mājās

Šodien Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas sēdē nevalstiskās organizācijas un Valsts prezidents Egils Levits aicinājis Komisiju no grozījumiem Izglītības likumā izņemt punktu par bērnu ar uzvedības grūtībām izglītošanu mājās. Komisija nolēmusi to no likumprojekta izslēgt.
Pret grozījumiem iestājušās virkne organizāciju.

FOTO: Shutterstock.com

Pret grozījumiem iestājušās virkne organizāciju.

Pēc debatēm Komisijas sēdē, Komisija vienojusies no likumprojekta izslēgt punktu, kas bija jau paspējis sacelt sašutumu sabiedrībā, dažādās organizācijās un speciālistos.

 

“Mani ļoti uzmanīgi dara plašie iebildumi, kas izskanējuši par Komisijas izvēlēto risinājumu. Tāpat esmu saklausījis publisku un vērā ņemamu kritiku izvēlētajam risinājumam. Vēlos aicināt Jūsu ļoti nopietni apsvērt iespēju pirms trešā lasījuma no Likumprojekta izslēgt strīdīgo regulējumu,” teikts prezidenta vēstulē Komisijas vadītājam Arvilam Ašeradenam. 

 

“Jautājums, kuru komisija mēģinājusi risināt, ir ļoti sarežģīts, tam nav ātru un vienkāršu risinājumu. Meklējot risinājumus, būtu ļoti nopietni jāuzklausa attiecīgās jomas lietpratēji un jāņem vērā viņu ieteikumi un priekšlikumi,” aicinājis Valsts prezidents.

 

Jau ziņots, ka Saeimā tiek virzīti Izglītības likuma grozījumi, kas paredz: gadījumos, kad skolā atkārtoti konstatēta bērna emocionāla vai fiziska vardarbība, izglītības iestādes vadītājs var lemt par šī bērna izglītošanos ārpus izglītības iestādes. 

 

Reklāma
Reklāma

Pret grozījumiem iestājušās virkne organizāciju. Pilnībā ignorējot Tiesībsarga biroja, Labklājības ministrijas, Tieslietu ministrijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un nevalstisko organizāciju pausto nostāju, Saeima jau divos lasījumos ir pieņēmusi grozījumus Izglītības likumā, kuri paredz: gadījumos, kad skolā atkārtoti konstatēta bērna emocionāla vai fiziska vardarbība pret citiem bērniem vai pedagogiem, izglītības iestādes vadītājs var lemt par šī bērna izglītošanos ārpus izglītības iestādes – bērna dzīvesvietā. [1]

 

Tika uzvērts, ka šādi likuma grozījumi ne tikai nepalīdzēs un nemazinās vardarbību sabiedrībā, bet gan to vairos. To sarunā ar Mammamuntertiem.lv arī apliecināja bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, sakot: “Tas ir sliktākais, ko mēs ar bērnu, kuram ir uzvedības grūtības, varam izdarīt!” 

 

Atsauce:

  1. https://www.mammamuntetiem.lv/viedokli/specialistu-viedokli/56417/atklata-vestule-aizejosajai-saeimai-sis-ir-iespejams-sliktakais-lemums-ko-planojat-pienemt-si-sasaukuma-laika

Saistītie raksti