Vai šobrīd ir prātīgi iegādāties mājokli vai iet prom no darba? Eksperte iesaka nogaidīt

Vai patlaban, kad gandrīz visas preces un pakalpojumi kļūst arvien dārgāki, būtu ieteicami lieli pirkumi, piemēram, jauna mājokļa vai automašīnas iegāde? "SEB bankas" Privātpersonu segmenta vadītāja Elīna Kalniņa intervijā portālam Jauns.lv ieteica iedzīvotājiem izvērtēt nepieciešamību iegādāties lielākus pirkumus, iespējams, nesteigties ar tiem un nedaudz nogaidīt, jo cenas tuvākajā laikā varētu samazināties. Tāpat viņa rekomendēja rūpīgi pārdomāt pirms aiziešanas no esošās darba vietas.
Tuvākie mēneši ir mazliet nogaidīšanas periods, lai paskatītos, kas notiek tirgū.

FOTO: Shutterstock.com

Tuvākie mēneši ir mazliet nogaidīšanas periods, lai paskatītos, kas notiek tirgū.

Vai patlaban, kad notiek intensīva preču un pakalpojumu sadārdzināšanās, kas varētu turpināties arī tuvākajā laikā, būtu ieteicams aiziet no esošās darba vietas, kuras atalgojums vairs neapmierina? “Es noteikti ieteiktu mēģināt runāt ar savu darba devēju. Tas ir primāri.

 

Tālākais solis, ko katrs ir gatavs spert, ir tiešām atkarīgs no katra cilvēka komforta zonas un tās izdevumu daļas, kas viņam ir jāsedz no saviem ienākumiem.

 

Ļoti grūti ir izvērtēt un pateikt, vai iet prom no esošā darba un meklēt citu, ja darba devējs nepiekrīt šobrīd palielināt algu. Vienā gadījumā: jā, tas ir pareizais risinājums. Citā gadījumā -  nepavisam.

 

Rūpīgi pārdomāt savu lēmumu

Cik man zināms, darba devēji paralēli algas maksājumiem nodrošina arī citus sociālos labumus, un tas ir jāskatās kopējā paketē, ko darba devējs savam darbiniekam kopumā samaksā.

Ja šajos apstākļos cilvēks ir gatavs atrast citu darbu, kur visas sociālās garantijas un papildus labumi, ko darba devējs nodrošina, kā arī alga ir lielāka, tad noteikti tas ir variants, kad to [darba maiņu] vajag veikt!

 

Vismaz ir stabili ienākumi

Bet apzināti iet projām no esošā darba tāpēc, ka darba devējs šobrīd nepalielina algu, es neieteiktu. Tas droši vien nebūtu prātīgs variants, jo esošā alga vismaz ir stabili ienākumi.”

Par esošo stabilitāti un ienākumiem īpaši vērts padomāt tad, ja cilvēks nezina, cik ilgā laikā un kādu darbu viņam izdosies atrast. “Vienkārši aiziet aiziešanas pēc – nedomāju, ka tas ir labs variants.”

Pirms darba vietas maiņas noteikti jāizvērtē jaunais piedāvājums, tā ilgtspēja un stabilitāte. Pilnīgi noteikti tas ir būtisks faktors.

 

Izvērtēt visas ģimenes ienākumus

Ir arī jāsaprot, cik liels ir izdevumu grozs, kas ir jāsedz. Vai tā ir ģimene vai cilvēks dzīvo viens pats? Viens pats cilvēks varbūt var riskēt, viņš var visu samaksāt un darba maiņa viņam karjerā ir solis augšup arī tad, ja uzņēmums ir riskantāks. Bet tas ir jāskatās visas ģimenes ietvaros, cik šajos konkrētajos apstākļos cilvēks ir gatavs riskēt.”

Jāņem vērā arī pārējo ģimenes locekļu ienākumi un to stabilitāte. Ja partnerim ir salīdzinoši lieli un stabili ienākumi, varbūt cilvēks var atļauties vairāk riskēt un, daudz nedomājot, mainīt darba vietu. Bet, ja tā nav, tad labāk šobrīd neriskēt un neskriet prom no esošās darba vietas.

 

Vai tagad ieteicams iegādāties mājokli vai automašīnu?

Vai patlaban, kad preces un pakalpojumi kļūst arvien dārgāki, būtu ieteicami lieli pirkumi, piemēram, mājokļa vai automašīnas iegāde? “Šis būs mans personīgais viedoklis. Man liekas, ka šis ir periods, kad vajag vērot un nogaidīt. Tirgus varētu mainīties tuvāko mēnešu laikā.

Reklāma
Reklāma

 

Šobrīd situācija ir nesaprotama. It kā ziemas sezona vēl nav sākusies, bet tā tuvojas. Tā situācija, kas notiek tirgū un dažādās nozarēs, piemēram, būvniecības nozarē, kas ietekmē nekustamā īpašuma tirgu, līdz galam nav stabila un skaidra.

Varētu būt, ka no jauna būvēto projektu dzīvokļu cenas paliks nemainīgas vai pieaugs, jo ir būtisks sadārdzinājums būvniecības izmaksās, vienlaikus otrreizējā tirgus dzīvokļu cenas varētu samazināties.

Tas varētu ietekmēt ne tikai pirkšanas, bet arī izīrēšanas cenas. Es jau dzirdēju, ka kaimiņvalstīs cenas sāk kristies. Visticamāk, tas sagaida arī mūs.

 

Tuvākie mēneši – nogaidīšanas periods

Tuvākie mēneši (septembris, oktobris) ir mazliet nogaidīšanas periods, lai paskatītos, kas notiek tirgū. Man pašai personīgi liekas, ka cenas ies uz leju. Ja tad joprojām būs iespēja saņemt finansējumu un ienākumi atļaus nopirkt mājokli, tas būs īstais periods, kad uz to skatīties.

Līdzīgi ir ar automašīnām. “Vērot tirgu, iespējams, nogaidīt,” speciāliste ieteica. Viņa aicināja paskatīties, kas notiks tuvākajos mēnešos.

 

Ja ir nauda un labs piedāvājums

Taču, ja cilvēkam ir brīvi pieejami līdzekļi un viņš saņem labu pirkšanas piedāvājumu, tad, protams, ieteicams noslēgt darījumu.

“Tad pilnīgi noteikti vajag to darīt! Tad jau nav nekādu ierobežojumu no esošajām cenām un situācijas. Tad cilvēks ir gatavs maksāt un noteikti var iet uz priekšu. Protams!”

 

Vai steigšus pārdot lielu māju ar gāzes apkuri?

Komentējot ziņas, ka daļa cilvēku patlaban steidzas atbrīvoties no saviem lielajiem mājokļiem ar gāzes apkuri, jo pēdējā laikā tā kļuvusi ļoti dārga, speciāliste atzina, ka par šīm situācijām ir ļoti grūti atbildēt.

“Šis ir ļoti grūts jautājums. Es drīzāk teiktu, ka nē.” Viņas ieskatā drīzāk šo māju īpašniekiem nevajadzētu steigā censties atbrīvoties no saviem mājokļiem, baidoties no dārgās ziemas un lielajiem apkures rēķiniem.

Labāk būtu meklēt alternatīvus risinājumus tam, kā nodrošināt cita veida apkuri, lai nebūtu tik milzīgi izdevumi. “Bet tikai šī iemesla dēļ notirgot savu īpašumu par lētu naudu, manuprāt, nebūtu pareizais risinājums. Man liekas, ka šādā veidā ilgtermiņā varētu zaudēt, nevis iegūt no šī.

 

Pavasarī situācija var būt pilnīgi cita

Tirgus var tikt pat strauji mainīties. Pavasarī situācija enerģētikas nozarē var būt pilnīgi cita. Es teiktu, ka ar šo vajadzētu nogaidīt un nesasteigt.”

Jāsaprot, ka, šobrīd pārdodot savu mājokli par lētu naudu, cilvēks arī zaudēs dzīvesvietu un būs jādomā par jaunas iegādi. “Izdevumi jau būs par visiem mājokļiem. Gan par to, kuru pārdos, gan par jauno, kuru nopirks,” Kalniņa teica.

Saistītie raksti