Reģistrē lielāko Covid-19 inficēšanās skaitu kopš aprīļa, bet pētījumos atrasti infekcijas pirmsākumi

Aizvadītās diennakts laikā Latvijā reģistrēti 2111 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija. Tikmēr jauni pētījumi liecina, ka pandēmijas cēloņi meklējami Huanan jūras velšu tirgū Uhaņā, Ķīnā, vēsta CNN.
Zinātnieki uzskata, ka dzīvniekos cirkulēja divi atsevišķi vīrusi, kas tālāk izplatījās cilvēku vidū

FOTO: Shutterstock.com

Zinātnieki uzskata, ka dzīvniekos cirkulēja divi atsevišķi vīrusi, kas tālāk izplatījās cilvēku vidū

Aizvadītajā diennaktī reģistrēto ar Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis aprīļa rādītājus, trīs cilvēki miruši, no kuriem divi bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši. Visi mirušie bijuši 80–89 gadu vecumā.

No jaunajiem inficētajiem 894 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 1217 vakcinēti.

14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju sasniedzis 836.6.

 

Tikmēr jauns.lv raksta, ka šodien, 27. jūlijā, žurnālā “Science” publicēti divi pētījumi, kuros izmantotas pilnīgi atšķirīgas pieejas, bet secinājumi ir vienādi: Huanan jūras velšu tirgus Uhaņā, Ķīnā, visticamāk, bija koronavīrusa epicentrs. 

 

Vienā no pētījumiem zinātnieki no visas pasaules izmantoja kartēšanas rīkus un sociālo mediju ziņojumus, lai veiktu telpisko un vides analīzi. Viņi norāda, ka, lai gan "precīzi apstākļi joprojām ir neskaidri", vīruss, visticamāk, bija sastopams dzīvos dzīvniekos, kas tika pārdoti tirgū 2019. gada beigās. Dzīvnieki tika turēti tuvu viens otram, un tie varēja viegli apmainīties ar mikrobiem. Tomēr pētījumā nav noteikts, kuri dzīvnieki varētu būt saslimuši.

Pētnieki uzskata, ka pirmie Covid-19 gadījumi bija koncentrēti tirgū starp pārdevējiem, kas tirgoja šos dzīvniekus, vai cilvēkiem, kas tur iepirkušies. 

Viņi uzskata, ka dzīvniekos cirkulēja divi atsevišķi vīrusi, kas tālāk izplatījās cilvēku vidū. 
 

Reklāma
Reklāma

Pētnieki dokumentēja visagrākos gadījumus, kuriem nebija nekāda sakara ar tirgu, norādīja Arizonas Universitātes Ekoloģijas un evolucionārās bioloģijas katedras vadītājs Maikls Vorobijs, taču šie cilvēki dzīvoja vai strādāja tirgus tiešā tuvumā.

"Tas norāda, ka vīruss sāka izplatīties cilvēkos, kas strādāja tirgū, bet pēc tam izplatījās jau apkārtējā vietējā sabiedrībā, jo pārdevēji devās uz vietējiem veikaliem un inficēja cilvēkus, kas strādāja šajos veikalos," teica Vorobijs.

 

Otrajā pētījumā izmantota molekulārā pieeja, un tajā ir noteikts, kad pirmie koronavīrusa infekcijas gadījumi no dzīvniekiem pārgāja uz cilvēkiem. Šis pētījums rāda, ka agrīnākā koronavīrusa versija, iespējams, radās dažādās formās, kuras zinātnieki sauc par A un B līnijām. Pētnieki uzskata, ka pirmā pārnešana no dzīvnieka uz cilvēku, iespējams, notika ap 2019. gada 18. novembri, un tā nāca no B līnijas. B līnijas tipu viņi atrada tikai cilvēkiem, kuriem bija tieša saikne ar Huanan tirgu.

Autori uzskata, ka A līnija tika ievazāta cilvēkos no dzīvniekiem dažu nedēļu vai pat dienu laikā pēc inficēšanās ar B līniju. A līnija tika atrasta paraugos no cilvēkiem, kuri dzīvoja vai uzturējās tirgus tuvumā.

"Šie secinājumi norāda, ka ir maz ticams, ka SARS-CoV-2 plaši cirkulēja cilvēkos pirms 2019. gada novembra, 

un nosaka šauru laika posmu starp to, kad SARS-CoV-2 pirmo reizi pārlēca cilvēkos, un to, kad tika ziņots par pirmajiem Covid-19 gadījumiem," teikts pētījumā.

Saistītie raksti