Kas ietekmē auglību – Covid-19 izslimošana vai vakcinēšanās? Trīs ārstu viedokļi

Kas vairāk kaitē sievietes un vīrieša auglībai – izslimots Covid-19 vai vakcīna pret šo vīrusu? Sociālajos tīklos kā blakne, vai iespējams, pat mērķtiecīgs plāns, tiek minēta vakcīnas postošā ietekme uz auglības procesiem.
Zinātniskajā literatūrā ir lasītas versijas, ka vīrieša sēkliniekos ir daudz ACE - 2 receptoru, un tieši tajos uzturas koronavīruss.

FOTO: Shutterstock.com

Zinātniskajā literatūrā ir lasītas versijas, ka vīrieša sēkliniekos ir daudz ACE - 2 receptoru, un tieši tajos uzturas koronavīruss.

Portāls Mammamuntetiem.lv uzrunāja trīs ārstus, lūdzot komentē, cik daudz šādi apgalvojumi balstās zinātnē vai līdz šim novērotajā praksē darbā ar pacientiem.


Kārlis Rācenis,  Ārsts internists, rezidents nefroloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes lektors, Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis.
“Atšķirībā no medikamentiem un ķīmijterapijas preparātiem, kuru ietekme uz auglību ir pierādīta, līdz šim  vakcinācijas vesture nav pierādīta neviena saistība starp vakcīnu un neauglību. Vadoties pēc šīs pieredzes, kāpēc gan ar Covid-19 vakcīnu būtu citādāk? 
Tāpat zinātniski nav skaidrs, kā vakcīna vispār varētu ietekmēt reproduktīvo sistēmu. Veicot pētījumus, tiek piervērsta uzmanība arī šim aspektam, bet nekas tāds nav atklāt.

Andrologu publicētos pētījumos, kuros piedalījās ap 50 vīriešu, par spermas kvalitāti pēc mRNS vakcīnas nav secināts, ka tās kvalitāte – morfoloģija, spermatozoīdu skaits, būtu sliktāks. Faktiski spermas apjoms pat pieaugums un morfoloģija uzlabojās, ko gan ārsti neuzskata par vērā ņemamu faktu, jo pētījumā piedalījās neliels cilvēku skaits.

 

Ja runā par pārslimotu Covid-19, tad šobrīd ir pierādīts, ka spermatozoīdu daudzums mainās, tas paliek mazāk. Tiesa, tas notiek ne vienmēr un nav skaidrs, kādi apstākļi to ietekmē.

 

Savukārt, ja runā par pārslimotu Covid-19, tad šobrīd ir pierādīts, ka spermatozoīdu daudzums mainās, tas paliek mazāk. Tiesa, tas notiek ne vienmēr un nav skaidrs, kādi apstākļi to ietekmē. Zinātniskajā literatūrā ir lasītas versijas, ka vīrieša sēkliniekos ir daudz ACE - 2 receptoru, un tieši tajos uzturas koronvīruss. To, vai vīruss atstās paliekošas sekas, varēs pateikt pēc ilgāka laika,


Urologs, andrologs Andris Ābele atklāj, ka līdz šim apkopotie dati uzrāda, ka apmēram 20 % smagas noritošas Covid-19 infekcija izraisa arī iekaisumu sēkliniekos. Viņš arī piebilst, ka tā nav raksturīgākā slimības pazīme, jo tāpat iekaisums var sākties arī citās orgānu sistēmās. Augsta temperatūra un iekaisīgie procesi organismā pastiprina negatīvo saslimšanas ietekmi uz reproduktīvo sistēmu. Tāda pati ietekme ir arī citām sistēmiskām saaukstēšanās slimībām, gripai, hepatītiem. 

 

Runājot par vakcīnu iespējamo ietekmi uz auglību, tad nekādi pierādījumi par negatīvu ietekmi līdz šim nav atrasti.
Pēc izārstēšanās šai pacientu grupai ir arī testosterona kritums un ir pasliktinās spermas parametri, kas 3–6 mēnešu laikā atgriežas sākotnējos rādītājos.

“Runājot par vakcīnu iespējamo ietekmi uz auglību, tad nekādi pierādījumi par negatīvu ietekmi līdz šim nav atrasti. Bet, ja pēc vakcinēšanās cilvēkam ir augsta temperatūra – virs 38 C, tad var būt īslaicīgs spermas kvalitātes pasliktinājums. Ir dati, kas liecina par pretējo – sperma pēc vakcīnas uzlabojas tāpēc, bet domāju, ka tas ir saistīts tikai ar to, ka pārim ir ilgāks atturēšanās laiks,” uzskata ārsts Ābele.
 

Ginekoloģe-reproduktoloģe Zane Vītiņa ikdienā strādā ar neauglīgiem pāriem. Viņas pieredze un pētījumi pārliecinoši pierāda, ka Covid-19 pārslimojušiem vīriešiem spermas kvalitāte vismaz 3 mēnešus pēc slimošanas ir ievērojami sliktāka. Jo sevišķi, tie rādītāji, kuri norāda uz risku neattīstīties embrijam vai grūtniecībai atrisināties ar agrīnu spontāno abortu. (Paaugstināta spermas DNS fragmentācija) Pie kam, šādas izmaiņas pētījumos atrastas visiem vīriešiem, kuri ir pārslimojuši Covid-19! Tās nav novērotas vīriešiem pēc vakcinācijas. Prakse liecina, ka pat nogaidot vienu spermatoģēnēzes ciklu, kas ilgst 72 dienas, un tikai tad radot grūtneicību iespēja, ka tā aizies bojā agrīna grūtniecības laikā, ir augsta.
 

Reklāma
Reklāma

Slimošana grūtniecības laikā hromosomālas patoloģijas vai kroplības auglītim šķiet, ka neizraisa, taču tas cieš no skābekļa trūkuma māmiņas ciešanu dēļ. Rodas augļa augšanas aizture. Covid-19 ietekmē aktivizējas asins recēšana, tādēļ var rasties mazi mikrotrombiņi vismazākajos – placentārajos asinsvados. Šīs izmaiņas var izraisīt vēlīnu grūtniecības patoloģiju preeklampsiju, eklampsiju kā arī var būt iemesls, kādēļ embrijs var aiziet bojā jebkurā grūtniecības laikā, pat viegli pārslimojot šo salimšanu arī vairākus mēnešus pirms bēdīgā notikuma. Pierādīts, ka šī slimība ir iemesls, kāpēc biežāk grūtniecība beidzas priekšlaikus.
 

Smaga slimošanas gaita novērota tikai tām grūtniecēm, kas nav vakcinētas.

 

Pēc vakcinācijas nav fiksēti gadījumi, kad grūtniecība būtu aizgājusi bojā, kā arī līdz šim nav atklāta saistība ar preeklampsiju, eklampsiju vai intrauterīnu augļa augšanas aizturi.

Sievietes auglība pēc izslimošanas tiek plaši pētīta. Šobrīd, balstoties uz pētījumu rezultātiem, var apgalvot, ka pēc pārslimošanas sievietēm draud auglības traucējumi, menstruālās funkcijas traucējumi un augļa augšanas aizture. Cik lielā mērā, rādīs ilgtermiņa pētījumi. Šis apgalvojums izteikts balstoties uz sekojošu faktu.

Receptors, pie kura saistās SARS-Co-2, lai nokļūtu cilvēka šūnās ir (ACE2) ir arī bagātīgi sastopami arī olnīcās, dzemdē, makstī un placentā. Šo receptoru regulē tādas vielas kā dažādi angiotenzīni, kuriem ir būtiska loma folikulu attīstībā, ovulācijas radīšanā, dzeltenā ķermeņa asinsvadu veidošanās un noārdīšanās procesā, kā arī dzemdes iekšējā slāņa augšanā.  Tāpēc, visticamāk, sievietēm pēc pārslimošanas ar Covid -19 ir mazāka olšūnu rezerve kā arī samazināta olšūnu kvalitāte.
 

Sieveitei jau piedzimstot ir visi olšūnu aizmetnīši. Vide un dzīvesveids ietekmē olšūnu kvalitāti.

 

“Sievietes auglība pēc vakcinācijas ir nepietiekami izpētīta, bet nav ne mazāko aizdomu, ka tā varētu tikt ietekmēta, jo bioloģiskās, patofizioloģiskās saistības sievietes auglībai un vakcinēšanai nav. Ir grūti saprast, kāpēc cilvēki tiek biedēti un maldināti ar šo faktu un kāpēc kādam tas ir izdevīgi. Arī es esmu atsevišķus videomateriālus ar it kā svarīgu, visiem zināmu universitāšu profesoru uzrunām dažādās interneta vietnēs manījusi. Pēc kārtējās melu, puspatiesību noklausīšanās pat esmu centusies izsekot šiem it kā speciālsitiem un bijušas reizes, kad, meklējot šos speciālistus, viņu vārdus neesmu starp šo augstskolu mācībspēkiem atradusi. Neesmu pat atradusi nevienu publikāciju ar šādu vārdu, kas nu nebūtu iespējama, ja cilvēks tiešām ir profesors,” tā Z. Vītiņa.  

"Olšūnu kvalitāti vakcīna ietekmēt nevar, smaga slimība ilgtermiņā iespaidu, visticamāk, atstāj,“ uzskata ārste.