Nedzirdēju sirēnas. Kāpēc tā un vai par to jāziņo?

Tika ziņots, ka šodien, 28. jūnijā, tika pārbaudītas trauksmes sirēnas, par ko parasti iedzīvotāji iepriekš tiek brīdināti. Tomēr vairāki Mammamuntetiem.lv lasītāji ziņo, ka dažādās vietās tās netika sadzirdētas. Interesējāmies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā – kāpēc tā un vai tas pieļaujams, ka atsevišķās vietās sirēnas nav dzirdamas?
Nākotnē plānots Latvijā ieviest tā saucamo šūnu apraidi, iespējamu katastrofu vai militāru apdraudējumu gadījumos apziņojot iedzīvotājus ar mobilo tālruņu starpniecību.

FOTO: Shutterstock.com

Nākotnē plānots Latvijā ieviest tā saucamo šūnu apraidi, iespējamu katastrofu vai militāru apdraudējumu gadījumos apziņojot iedzīvotājus ar mobilo tālruņu starpniecību.

Sirēnas dzirdamas ne visur 

Kā norāda dienestā, Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, taču tās nenodrošina to dzirdamību visā Latvijas teritorijā. 

Trauksmes sirēnas ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā 

(atkarībā no sirēnas izvietojuma augstuma, teritoriālās apbūves īpatnībām, pilsētas ikdienas trokšņiem, gaisa mitruma un vēja stipruma).

 

Ja nedzirdu sirēnu – vai nesaņemšu informāciju krīzes situācijā?

Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nav dzirdamas, pēc dienesta sniegtās informācijas, nevajadzētu satraukties, jo ārkārtas gadījumos varot tikt izmantoti citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana sabiedrībai caur operatīvo dienestu un to sadarbības partneru skaļruņiem un sociālo tīklu starpniecību. 

Gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par trauksmes sirēnu pārbaudi, tās izdzirdot, jāieslēdz radio vai televizors, kur tiks pārraidīta informācija par iespējamo apdraudējumu un rekomendācijas par aizsardzības pasākumiem un turpmāko rīcību.

Reklāma
Reklāma

 

Kad varam gaidīt citu apziņošanas veidu?

Nākotnē plānots Latvijā ieviest tā saucamo šūnu apraidi, iespējamu katastrofu vai militāru apdraudējumu gadījumos apziņojot iedzīvotājus ar mobilo tālruņu starpniecību. Paredzēts, ka šūnu apraides risinājuma ieviešanu finansēs, piesaistot Eiropas Savienības 2021.-2027. gada fonda – ES Darbības programmas specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt pielāgošanos klimata pārmaiņām, risku novēršanu un noturību pret katastrofām” līdzekļus. Šāda apziņošanas iespēja paredzēta no 2024. gada.

 

Saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 8. augusta noteikumiem Nr.440 “Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas izveidošanas, darbības un finansēšanas kārtība”, trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

Saistītie raksti