VIDEO: “Šeit varam izelpot.” Ukraiņu bēgļi par pirmajām dienām Latvijā

Šonedēļ darbību sāk vienotais atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem Rīgas Kongresu namā. Tajā veidojas rindas, un, palielinoties bēgļu skaitam, pieaug arī interese par centra pakalpojumiem.
Nupat no Ukrainas atbraukušie bēgļi jūtas drošībā un teic, ka novērtē silto uzņemšanu Latvijā, taču par mieru runāt esot pāragri.

FOTO: Ekrānuzņēmums

Nupat no Ukrainas atbraukušie bēgļi jūtas drošībā un teic, ka novērtē silto uzņemšanu Latvijā, taču par mieru runāt esot pāragri.

Turpat laukumā pie Kongresu nama ar skatu uz Krievijas vēstniecību izvietota piketētāju atribūtika, kas pauž atbalstu Ukrainai un nosodījumu Krievijas agresijai. Plakāti, baloni Ukrainas karoga krāsās, krātiņš, kurā iemitināta Putina lelle, arī brīvi pieejams apģērbs, bērnu autiņbiskītes un citas pirmās nepieciešamības lietas. Līdzās šai atbalsta salai katru dienu atbalstu Ukrainai pauž māmiņas ar bērnu ratiem un uz akcijām sanāk lielāki vai mazāki ļaužu pulki.

 

Pievienotajā video dzirdēsi un redzēsi, kā ukraiņu bēgļi jūtas pirmajās dienās Latvijā un kā Latvijas iedzīvotāji cenšas saglabāt mieru, nezaudējot modrību

Kongresu nama laukumā satiktajām protestētājām un pirmajiem atbalsta centra apmeklētājiem jautājām, vai viņi šobrīd jūtas droši un spēj rast mieru. Diemžēl apstiprinoša atbilde neizskanēja ne reizi. Nupat no Ukrainas atbraukušie bēgļi jūtas drošībā un teic, ka novērtē silto uzņemšanu Latvijā, taču par mieru runāt esot pāragri. Nekur nezūd uztraukums par tuviniekiem – vīriem, tēviem un dēliem, kas palikuši Ukrainā, lai cīnītos pret iebrucējiem. Ik mirkli nomoka neziņa, cik ilgi karš turpināsies, kad varēs atgriezties dzimtajā vietā, darbā, skolā.

Reklāma
Reklāma

Savukārt rīdzinieces uzskata par savu morālo pienākumu paust atbalstu ukraiņiem, kaut pašas mieru rod tikai bīržos, kad aizņemtas ar mazuļiem. Tiklīdz ieslēdz ziņas, skats uz dzīvi un nākotni satumst un šķiet, ka jāgatavojas ļaunākajam.

Saistītie raksti