Kā palīdzēt Ukrainas bērniem: ziedot viņu atbalstam vai uzņemt pie sevis

Latvija gatavojas uzņemt ap 10 tūkstoš bēgļu no Ukrainas. Jāuzsver, ka šobrīd no valsts izbraukt var tikai sievietes ar bērniem, jo visi vīrieši ir mobilizēti karam. Cilvēkiem, kas ieradīsies no karadarbības zonas mūsu valstī, būs nepieciešama pajumte. Latvijas cilvēki ir gatavi to sniegt!
Dņepropetrovska, Ukraina. 27.02.2022. Karš Ukrainā. Ģimene ar bērniem patvērusies pagrabā.

FOTO: Shutterstock.com

Dņepropetrovska, Ukraina. 27.02.2022. Karš Ukrainā. Ģimene ar bērniem patvērusies pagrabā.

Irina Čžou, kas koordinē palīdzības sniegšanu un organizē Ukrainas bērnu ierašanos Latvijā, portālam “Mammamuntetiem.lv” pastāstīja, ka šobrīd pamazām Latvijā iebrauc ģimenes ar bērniem. "Komentēt, cik plaša šāda palīdzība būs nepieciešama, ir pāragri. Cik zinu, daudzi izvēlas palikt Polijā. Pieļauju, ka tas saistīts ar to, ka bērni un sievietes pēc ilgā ceļa vienkārši ir noguruši un tālāk braukt viņiem nav spēka. Viņi izvēlas tuvāko apmešanās vietu."

 

Tomēr Latvijas ģimenes un uzņēmumi ir gatavi sniegt pajumti, kad tas būs nepieciešams. Numurus bēgļu ģimeņu izmitināšanai ir sagatavojušas gan viesnīcas, gan ģimenes, kas gatavas izmitināt sievietes ar bērniem, kā arī bēgļiem būs iespēja dzīvot SOS bērnu ciematos. 


Vai ir kādas īpašas prasības, ja ģimene gatava uzņemt ukraiņus? 

“Ir iedzīvotāji, kas var piedāvāt tikai dīvānu. Ir arī tādi, kuriem ir brīvas istabas. Bet īpašu prasību bēgļu uzņemšanai nav, ” 

 

skaidro Čžou. Patlaban nav zināms, cik ilgi ģimenēn varētu vajadzēt pajumti. Viesnīcu numuri ir rezervēti uz diviem mēnešiem. 

Reklāma
Reklāma

 

Pieteikties jebkura veida palīdzības sniegšanai var, aizpildot kustības “Gribu palīdzēt bēgļiem” izveidoto tiešsaistes anektu, kas pieejama šajā vietnē.  Kustība "Gribu palīdzēt bēgļiem"  kopā ar citām nevalstiskajām organizācijām un aktīviem Latvijas iedzīvotājiem šobrīd palīdz koordinēt atbalstu un palīdzības sniegšanu Ukrainas cilvēkiem, kuri varētu ierasties Latvijā. Viens no pirmajiem soļiem ir apzināt cilvēkus, kas gatavi iesaistīties palīdzības sniegšanā dažādos veidos. Tas nepieciešams, lai, tikko kā radīsies konkrētas vajadzības, būtu skaidrs, ko kurš var darīt.  
 

Finansiālu atbalstu var sniegt jebkurš Latvijas iedzīvotājs, ziedojot naudu  Ziedot.lv akcijā “Ukrainas cilvēkiem” vai tieši SOS Bērnu ciematiem kampaņā “Palīdziet ukraiņu ģimenēm un bērniem ”. 
 

Saistītie raksti