Covid-19 delta paveidam pašam savi raksturīgākie simptomi

Iesnas, sāpošs kakls un galva, bieža šķaudīšana – tipiskas saaukstēšanās pazīmes, vai ne? Taču der uzmanīties, jo tieši tādi ir raksturīgākie simptomi Covid-19 delta paveidam.
Rudens solās būt gana izaicinošs lipīgā Covid-19 delta paveida dēļ. Pievērs uzmanību galvenajiem simptomiem.

FOTO: Shutterstock.com

Rudens solās būt gana izaicinošs lipīgā Covid-19 delta paveida dēļ. Pievērs uzmanību galvenajiem simptomiem.

Klasiski zināmie Covid-19 simptomi – paaugstināta temperatūra, nerimstošs klepus, ožas un/vai garšas zudums – nu jau uzskatāmi teju vai par pagātni. Kā zināms, arī koronavīruss evolucionējis, un Covid-19 pētījumā iesaistītie Lielbritānijas zinātnieki nākuši klajā ar paziņojumu, ka sasirgušie ar delta paveidu visbiežāk saskārušies ar citām vīrusa izpausmēm nekā iepriekš slimojušie. Turklāt vīrusa tipiskākās izpausmes ir atšķirīgas no tā, vai cilvēks ir vai nav vakcinējies.

 

Raksturīgākie simptomi, ja nav vakcīnas:

1. galvassāpes
2. kakla sāpes
3. iesnas
4. paaugstināta temperatūra
5. izteikts klepus

 

Raksturīgākie simptomi, ja vakcinācija ir pabeigta:

1. galvassāpes
2. iesnas
3. šķaudīšana
4. kakla sāpes
5. ožas zudums

 

Reklāma
Reklāma

Raksturīgākie simptomi, ja saņemta viena vakcīnas deva:

1. galvassāpes
2. iesnas
3. kakla sāpes
4. šķaudīšana

 

Tā kā minētie simptomi ir gana tipiski arī citu infekcijas slimību gadījumos, dažām Covid-19 delta izpausmēm vērts pievērst pastiprinātu uzmanību, lai saprastu, vai gadījies inficēties ar šo vīrusu, vai tomēr pie vainas kas cits. Piemēram, galvassāpes. Covid-19 delta gadījumā tās ir vai nu vidēji spēcīgas, vai stipras, ilgst 3–5 dienas un parasti sākas uzreiz abās galvas pusēs nevis koncentrēti vienā vietā. 

Tipiski arī, ka parastie pretsāpju medikamenti lielākoties ir bezspēcīgi pret šīm galvassāpēm.

Atceries!
Ja gadījies saslimt ar Covid-19 delta paveidu drīz pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas, ožas un garšas zudums visticamāk nebūs, un slimība izpaudīsies kā parasta saaukstēšanās. Tāpat par iespējamu inficēšanos ar šo vīrusu var liecināt tas, ka pilnībā vakcinēts cilvēks bez izskaidrojama iemesla sāk bieži šķaudīt.