Vai pirms Covid-19 siekalu testa drīkst ēst un dzert?

Kopš kļuvis zināms, ka mācības klātienē varēs apmeklēt tikai tad, ja skolēnam būs Covid-19 drošības sertifikāts vai negatīvs tests, dažādos forumos izskan atšķirīgi viedokļi par to, kā pareizi nododams tests. Vieni pauž, ka pirms tam noteikti jāizskalo mute, citi steidz iebilst – nekādā gadījumā nedrīkst ne ēst, ne dzert. Kā ir patiesībā, skaidro eksperte.
Lai siekalas saturētu iespējami precīzāku informāciju, ieteicama 30 minūšu diēta pirms testa.
Savukārt, ja Covid-19 tests tiek veikts ar iztriepi no deguna un rīkles, nav tik būtiski ievērot šo intervālu starp pārtikas lietošanu un analīžu veikšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Lai siekalas saturētu iespējami precīzāku informāciju, ieteicama 30 minūšu "diēta" pirms testa. Savukārt, ja Covid-19 tests tiek veikts ar iztriepi no deguna un rīkles, nav tik būtiski ievērot šo intervālu starp pārtikas lietošanu un analīžu veikšanu.

“Veicot Covid-19 siekalu testu, jāņem vērā, ka:

 

Siekalas jāsavāc vismaz  30 minūtes pēc zobu tīrīšanas, ēšanas, dzeršanas vai perorālas zāļu lietošanas,” 

 

stāsta Līga Bāriņa, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Apvienotās laboratorijas Resursu daļas vadītāja. Speciāliste norāda, ka tas nepieciešams, lai izvairītos no citām substancēm, kas var ietekmēt nododamā materiāla (siekalu) kvalitāti un līdz ar to arī testa rezultātu. “Pirms siekalu vākšanas nav arī jāskalo mute, un siekalas ieteicams savākt diskrēti, ievērojot distanci no apkārtējiem cilvēkiem un vides objektiem,” iesaka Līga Bāriņa.

Reklāma
Reklāma

 

Savukārt gadījumā, ja Covid-19 tests tiek veikts ar iztriepi no deguna un rīkles, nav tik būtiski ievērot 30 minūšu intervālu starp pārtikas lietošanu un analīžu veikšanu.

 

“Taču aicinām pirms analīžu nodošanas tomēr izvairīties no pārtikas un dzērienu lietošanas,” piebilst speciāliste.