Skolas direktors: vai pirmklasnieks sapratīs, kas ir siekalu tests?

Bērniem jāveic Covid-19 testi, bet pašlaik ir vēl daudz jautājumu par to, kā tas notiks, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Rīgas Hanzas vidusskolas direktors Valdis Lapiņš.
Rīgas Hanzas vidusskolas direktors Valdis Lapiņš. Ekrānšāviņš no video.

FOTO: Publicitātes foto

Rīgas Hanzas vidusskolas direktors Valdis Lapiņš. Ekrānšāviņš no video.

Viņa pieredze liecina, ka pat 12. klašu skolēniem siekalu testi ir sagādājuši grūtības, tāpēc ir uztraukums, kā ar tiem veiksies mazākajiem bērniem.

 

Pēc Lapiņa teiktā, problēma varētu būt arī kapacitātē. "Ja skolā ir ap 1000 skolēnu, parēķinot pa laikiem, varam testēt maksimāli 300 skolēnu," norādīja direktors.

 

Vienlaikus uztraukums ir par laboratoriju kapacitāti, jo testus uz tām vedīs no visām skolām.

 

Lapiņš ir pārliecināts, ka, lai maksimāli droši atsāktu mācības, pedagogiem jābūt vakcinētiem. "Mēs strādājam ar vismazāk aizsargāto grupu - bērniem, kam ir jābūt pirmajā vietā. Ja skolotāji ir vakcinēti, tad pasargājam gan sevi, gan skolēnus, jo saslimstības gadījumā rodas infekcijas ķēdes, kā rezultātā daudzi spiesti doties pašizolācijā," sacīja direktors.

 

Reklāma
Reklāma

Lapiņš norādīja, ka no 123 viņa vadītās vidusskolas darbiniekiem 95% ir vakcinēti. "Ir četri cilvēki - divi tehniskie darbinieki un divi skolotāji -, kas kategoriski atsakās to darīt. Satikšu skolotājus pirmdien, runāšu par iemesliem kategoriskam "nē"," stāstīja skolas direktors.

 

Jau ziņots,  ka lai gaidāmajā 2021./2022.mācību gadā skolēni gan vispārējās, gan profesionālās izglītības programmās varētu piedalīties klātienes mācībās, viņiem būs nepieciešams sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai negatīvs Covid-19 tests, lēma Ministru kabinets.