Strauji izplatās Covid-19 delta paveids. Vecāki neziņā: laist bērnus uz dārziņu un sākumskolu vai tomēr atstāt mājās

Daudzi vecāki satraukušies par Covid-19 delta paveidu, kas sāk uzņemt straujākus apgriezienus. Aktuālie jautājumi – vai laist bērnu dārziņā, skolā, ja saslimstības rādītāji turpinās pieaugt? Bērnu infektoloģe, BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska mierina: “Mēs jau gadu dzīvojam ar šo infekciju, un ir skaidrs, ka apdraudētākā grupa ir nevakcinēti pieaugušie nevis bērni, kuriem organismā vēl nav tik daudz ACE-2 receptoru, lai vīruss pieķertos.”
Ilgstoša piespiedu mājsēde nodara lielu ļaunumu bērna emocionālajai un līdz ar to arī fiziskajai veselībai.

FOTO: Shutterstock.com

Ilgstoša piespiedu mājsēde nodara lielu ļaunumu bērna emocionālajai un līdz ar to arī fiziskajai veselībai.

Ir skaidrs, ka Covid-19 jaunais paveids ar nosaukumu delta patiešām ir gana ņiprs un izplatās krietni ātrāk nekā tā priekšgājēji – Uhaņas, alfa un Lielbritānijas celmi. Dace Zavadska teic, ka šī paveida lipīgums daudz neatpaliek no vējbakām: “Tāpēc visi tie, kas nav vakcinēti, visticamāk, saslims ar šo vīrusa paveidu.” 
Tā vien šķiet, ka tviterī izskanējušais jautājums par bērnu vešanu uz bērnudārzu un skolu saistībā ar Covid-19 delta paveida izplatību ir pamatots.

Infektoloģe gan iesaka nesatraukties un tomēr ļaut saviem bērniem apmeklēt izglītības iestādes: “Ja bērns ilgstoši ir izolēts no saviem vienaudžiem un netiek savam vecumam un dabīgajai fizioloģijai atbilstošā vidē, tiek nodarīts kaitējums viņa emocionālajai veselībai, kas savukārt ir cieši saistīta ar fizisko veselību. Turklāt, ja bērns visu laiku dzīvos mājās, arī vecāki būs piekusuši. Īpaši, ja viņiem attālināti jāveic darba uzdevumi. Rezultāts noteikti būs kaitīgāks.” 
Dace Zavadska iesaka – ir jāvakcinējas tiem, kas sasnieguši atbilstošu vecumu, jo akūtas slimības norise smagā formā, kā arī sekas pēc slimošanas galvenokārt skar cilvēkus no apmēram 10 gadu vecuma. Skaidrojums tam ir vienkāršs – covid vīrusam ārējā apvalkā ir radziņš, kas pieķeras cilvēka šūnām jeb tā saucamajiem ACE-2 receptoriem. 

Jo mazāks bērns, jo mazāk viņam ir šo receptoru, tāpēc mazāki bērni gandrīz nemaz neslimo vai infekcija norit asimptomātiski. 

Tomēr mācību gada sākums noteikti rezultēsies ar saslimstības pieaugumu, jo, kā jau minēts iepriekš, delta paveids ir lipīgāks par visiem iepriekš zināmajiem Covid-19 celmiem. Daļa vecāku izsaka cerību, ka, iespējams, rudenī būs pieejamas vakcīnas arī par 12 gadiem jaunākiem bērniem. 

Un, izrādās, vakcīnražotāju pētnieku grupas strādā pie šī jautājuma, taču, kā norāda Dace Zavadska, 

iespējamo vakcīnu apstiprināšanu mazākiem bērniem varētu gaidīt ne ātrāk kā vēlā rudenī. Tā gan pagaidām ir varbūtība, jo notiek aktīvs izpētes darbs. 

Reklāma
Reklāma


Savukārt daļai bērnu, kuriem ir kādas nopietnas saslimšanas – neiroloģiskas, sirds slimības, onkoloģija utt., – ir veikta vakcinācija arī pirms 12 gadu vecuma. Tas notiek ar BKUS ārstu konsīlija lēmumu un tikai tādos gadījumos, kad medicīniskās indikācijas liecina, ka inficēšanās gadījumā bērnam Covid-19 noritētu smagi vai saasinātu pamatsaslimšanas gaitu. “Taču jaunākajam vakcinētajam bērnam ir 10 gadi,” teic profesore.  

 

Tā domā vecāki

Dace Gulbe, 4 bērnu mamma: “Vecākais dēls Jorens nupat pabeidza 9. klasi un vidusskolu apgūs tālmācībā. Darens ies 4. klasē, Nellija – 1. klasē, un Rodrigo iet dārziņā. Arī pati strādāju bērnudārzā, kur ir 10 grupiņas, un aizvadītajā mācību gadā bija tikai daži saslimšanas gadījumi. Ja delta paveids ir tik lipīgs, tad, protams, gribētu atstāt bērnus mājās, bet ar nosacījumu, ka arī vecākiem nav jāiet uz darbu. Nevaru iedomāties, ka mana meita pati mācītos mājās, turklāt viņa tikai uzsāks skolas gaitas, viss būs jauns. Aizvadītajā mācību gadā abiem dēliem gāja grūti ar attālinātajām mācībām, vajadzēja daudz iesaistīties, palīdzēt. Es arī negribētu, lai mani bērni visu dienu pavada maskās – arī tad labāk gribētu attālinātas mācības, taču atkal ar nosacījumu, ka vismaz vienam vcākam oficiāli atļauj palikt mājās, saglabājot darbavietu. Es nebaidos no tā, ka bērns saslims, taču, ja vīruss ir jāierobežo, tad atbalstu lokdaunu, nevis muļāšanos, kad kaut kas ir ciet, kaut kas darbojas… Varētu līdzēt arī skolēnu izretināšana pa divām maiņām.” 
 

Baiba Bergmane, 2 meitu mamma, farmaceite: "Amanda ies 6. klasē, bet Loreta būs pirmklasniece, un domāju, ka bērniem būtu jāļauj apmeklēt skola visos gadījumos, kamēr nav konkrēti Covid-19 gadījumi klasē. Tad klase pavada noteiktu laiku karantīnā.
2020/2021. mācību gadā Latvijā tika ieviesti vieni no visstingrākajiem ierobežojumiem Eiropā attiecībā uz skolām. Mums būtu jāanalizē citu valstu pieredze, piemēram, Zviedrijas, kur skolas netika slēgtas. Skolas neapmeklēšana atstāja būtiski nelabvēlīgu ietekmi uz bērnu mācībām, sociālajām iemaņām un jebkādu motivāciju. Uzskatu, ka īpaši pirmajās klasēs, bet arī vēlāk, attālināta mācīšanās nav iespējama.
Tomēr tajā pašā laikā tā ir mūsu katra atbildība, lai nepieļautu vīrusa izplatību, mutācijas un izdarītu atbilstošu izvēli pieaugušo vakcinācijai, lai tas nebūtu jādara bērniem!"

Saistītie raksti