Pieaug Covid-19 inficēto grūtnieču skaits

Jau ziņots, ka vairākas Covid-19 inficētas grūtnieces Latvijā zaudējušas mazuļus, taču konkrēti iemesli tam nav zināmi. Tikmēr dati no dažādām ārstniecības iestādēm liecina – pieaug Covid-19 inficētu grūtnieču un dzemdētāju skaits.
Gan Rīgas Dzemdību namā, gan Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā vērojams Covid-19 inficētu grūtnieču un dzemdētāju pieaugums.

FOTO: Shutterstock.com

Gan Rīgas Dzemdību namā, gan Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā vērojams Covid-19 inficētu grūtnieču un dzemdētāju pieaugums.

Rīgā – strauji pieaug Covid-19 inficēto grūtnieču skaits

Kā Mammamuntetiem.lv pastāstīja "Rīgas Dzemdību nama" valdes priekšsēdētāja, Imunizācijas padomes locekle Santa Markova, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir vērojams ļoti būtisks Covid-19 pozitīvu dzemdētāju skaits Rīgas Dzemdību namā. Visa pagājušajā gada laikā tādas bija tikai 9 dzemdētājas, bet šī gada laikā tādas jau ir bijušas 45. 
S. Markova norādīja, ka Rīgas Dzemdību namā nonāk tās grūtnieces, kam Covid-19 infekcija nenorit smagi, bet smagākās pacientes parasti tiek nogādātas P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Saslimstības pieaugumu S. Markovas ieskatā varētu saistīt gan ar jauno, lipīgāko Britu vīrusa paveidu, gan ar to, ka pieaug saslimstība arī bērnudārznieku un jaunāko klašu skolēnu vidū, kas pēc tam var nodot infekciju topošajai mammai.
Pēc hospitalizācija plāna Covid-19 pozitīvas grūtnieces var nonākt arī reģionālajās slimnīcās. Tās grūtnieces, kam vēl nav dzemdību termiņš, bet ir nepieciešama Covid-19 ārstēšana, var tikt ārstētas tajās slimnīcās, kur notiek Covid-19 pacientu ārstēšana. 

 

Saslimstības pieaugumu S. Markovas ieskatā varētu saistīt gan ar jauno, lipīgāko Britu vīrusa paveidu, gan ar to, ka pieaug saslimstība arī bērnudārznieku un jaunāko klašu skolēnu vidū, kas pēc tam var nodot infekciju topošajai mammai.

 

Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā pagājušā, 2020. gadā bijušas 3 Covid-19 pozitīvas dzemdētājas un ārstējušās 5 Covid-19 pozitīvas grūtnieces, bet šajā gadā jau 10 Covid-19 inficētas dzemdētājas, bet ārstējušās 11 Covid-19 pozitīvas grūtnieces. Kā norāda slimnīcas komunikācija daļas vadītāja Janita Veinberga, Covid-19 pozitīvo grūtnieču, gan dzemdētāju skaits, lai arī neliels, tomēr ir ar augošu tendenci. Slimnīcas pārstāve atgādināja, ka speciālisti saskārušies ar vairākiem gadījumiem, kad mazulis aiziet bojā māmiņai, kuras grūtniecība noritējusi bez sarežģījumiem. Vienojošais faktors visiem šiem gadījumiem bijusi pārslimota vai aktīva Covid-19 infekcija.

Reklāma
Reklāma

 

Konsultācijas grūtniecēm par vakcināciju

Vienlaikus, lai kliedētu šaubas un nezināšanu par grūtnieču vakcināciju pret Covid-19, Rīgas Dzemdību nams aicina grūtnieces, kuras vēlas konsultēties par vakcināciju pret Covid-19, aicinām zvanīt pa tālruni: 67011232, lai pieteiktos uz sarunu ar pieredzējušiem ginekologiem, dzemdību speciālistiem, tai skaitā rekomendāciju  “Kas par vakcināciju pret Covid-19 jāzina grūtniecēm un sievietēm, kuras zīda bērnu?” autori Dr. Santu Markovu.
Grūtnieces, kuras vēlas vakcinēties pret Covid-19, aicinām zvanīt pa tālruni: 26684406, lai vienotos par vakcinācijas laiku Rīgas Dzemdību namā.