Skaidrojam plašāk par "Whatsapp" - kādus datus vāc lietotne

Populārās ziņapmaiņas lietotnes "Whatsapp" atjauninājums, kas aicina lietotājus apstiprināt jaunos privātuma politikas noteikumus, atļaujot lietotnei vairāk dalīties informācijā ar mātesuzņēmumu "Facebook", daudzviet pasaulē izraisījis bargu kritiku. Tā vietā, lai dotu piekrišanu jaunajiem nosacījumiem un turpinātu lietot aplikāciju, miljoniem cilvēku nolēmuši vietni pamest un meklēt citas alternatīvas.

 

21. gadsimta laikā datus vairāk vai mazāk, bet  vāc visas aplikācijas.

FOTO: Pexels.com

21. gadsimta laikā datus vairāk vai mazāk, bet vāc visas aplikācijas.

Kāpēc cilvēki meklē alternatīvas? 
Lielu lietotāju pieaugumu pēdējās dienās piedzīvojusi ziņapmaiņas aplikācija "Telegram", kurā trīs dienu laikā vien piereģistrējušies 25 miljoni jaunu lietotāju. 

Tiek pieļauts, ka janvāra laikā šis skaitlis var ievērojami kāpt, jo "WhatsApp" lietotājiem bez jauno noteikumu apstiprināšanas pēc 8.februāra tiks liegta vietnes izmantošana. 

Vienotas atbildes, kāpēc cilvēki nevēlas apstiprināt jaunos noteikumus, nav. Visticamāk, neapmierinātību izraisījis fakts, ka iepriekš bija izvēle, vai ļaut "Whatsapp" dalīties informācijā ar mātesuzņēmumu "Facebook", bet tagad šāda izvēle tiek liegta.

Tiesa, daudzi lietotāji šādu atļauju devuši jau iepriekš 2016. gadā reģistrācijas brīdī vai piekrītot jaunajiem līguma atjauninājumiem. 


Kāpēc izmaiņas lietotājus Eiropas Savienībā neskars?
Lai arī atjauninājumi paredzēti visiem, tomēr "WhatsApp" lietotāju, kuri dzīvo Eiropas Savienībā, datus lietotne nenodos "Facebook", jo tas nav saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasībām. 

"Izmaiņas privātuma politikā neietekmē datu apmaiņas praksi Eiropas reģionā," iepriekš britu laikraksts "Independent" citēja "Whatsapp" oficiālo pārstāvi.

"Lai novērstu jebkādas šaubas, "WhatsApp" arī turpmāk nenodos Eiropas reģiona "WhatsApp" lietotāju datus, lai "Facebook" varētu tos izmantot savu produktu un reklāmu uzlabošanai," apstiprināja "WhatsApp" pārstāvis.

Kas tad ir šie lietotāja dati? 
Šķiet, ka visvairāk lietotājus uztrauc personīgās sarakstes. Tās joprojām aizsargās pilnīga šifrēšana, tā pasargājot lietotāja privātumu. 

Reklāma
Reklāma

Kādus datus tad "WhatsApp" vāc par lietotāju? Tā saucamos metadatus jeb informāciju, kas apraksta kādu citu datu kopu. Vienkāršākiem vārdiem sakot, -  ar ko, cik bieži persona ir saziņā. Tāpat tiek vākti dati par IP adresēm, ierīcēm, kuras lietotāji izmanto, pārlūkiem, kontaktiem, profilu vārdiem, kā arī atrašanās vietas dati. 

Vai datus vāc arī citas aplikācijas? 
Nenoliedzami, 21. gadsimta laikā datus vairāk vai mazāk, bet  vāc visas aplikācijas. Piemēram, "Telegram" ir piekļuve informācijai, kuru lietotājs ir norādījis savā profilā. Tāpat arī aplikācija reģistrē lietotāja numuru un sarunu biedru kontaktus.

Tikmēr "Apple" iMessage atzīmē tālruņa numuru, ierīces ID, adresi. 

Reklāmu prakse
Aizvien biežāk interneta lietotājiem rodas bažas, ka viņu personīgā informācija netiek glabāta noslēpumā, bet gan nereti koplietota ar citām vietnēm. 

ASV Federālā tirdzniecības komisija decembrī nosūtīja rīkojumus vairākiem interneta milžiem, tostarp "WhatsApp", pieprasot informāciju par šo uzņēmumu veikto datu vākšanu, reklāmu praksi un lietotāju iesaistīšanu.

Ir paredzēts noskaidrot, ko šie uzņēmumi dara ar informāciju par lietotājiem, kā tie nosaka, kuras reklāmas rādīt, un to taktiku lietotāju iesaistīšanā.