Pieņemti jauni ierobežojumi. Ārkārtējo situāciju pagarina līdz 11.janvārim

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pēc valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdes paziņoja, ka, uzklausot ekspertus no dažādām nozarēm, pieņemts lēmums pastiprināt vairākus ierobežojumus un noteikt ārkārtējo situāciju līdz nākamā gada 11.janvārim.

No ceturtdienas, 3.decembra, sejas maskas būs jāvalkā visur iekštelpās, tostarp darba vietās.

FOTO: Artūrs Ķipsts

No ceturtdienas, 3.decembra, sejas maskas būs jāvalkā visur iekštelpās, tostarp darba vietās.

Preses konferencē pēc sēdes Kariņš pastāstīja, ka pieņemti vairāki lēmumi.

“Pamats ir tas, ka mēs līdz 11.janvārim pagarinām ārkārtējo situāciju valstī. Šajā laikā mēs atgriežamies pie tā pamatregulējuma – divi cilvēki, divi metri.” Premjers pavēstīja, ka privāti pasākumi un mājas ballītes tiek aizliegtas. "Turēsimies vienas mājsaimniecības ietvaros," viņš aicināja. Izņēmums ir tie cilvēki, kuri dzīvo vieni. Viņi drīkstēs izveidot savu “sociālo burbuli”.

Sēdē pieņemts lēmums ļaut darboties skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem – frizieriem un manikīra pakalpojumu sniedzējiem. Darbiniekiem jāievēro epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Pieņemtie pastiprinātie ierobežojumi:

Pulcēšanās

  • No ceturtdienas, 3.decembra, sejas maskas būs jāvalkā visur iekštelpās, tostarp darba vietās. "Visur, kas nav mūsu pašu mājas," teica Kariņš. "Mēs zinām, ka regulāra masku valkāšana ir svarīgs papildlīdzeklis, kā mēs varam ierobežot vīrusa izplatību valstī," teica Kariņš.
  • Sejas maskas var nenēsāt bērni līdz septiņu gadu vecumam un cilvēki, kuri acīmredzamu funkcionālu traucējumu dēļ tās nevar lietot.
  • Bērēs un kristībās neatliekamos gadījumos drīkst pulcēties ārpus telpām ne vairāk kā 10 cilvēki (neskaitot ar to norisi tieši saistītos cilvēkus, piemēram, garīdznieku), ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām, lietojot mutes un deguna aizsegus.
  • Reliģiskās darbības vietās vienlaikus drīkst atrasties ne vairāk kā 20% no maksimāli pieļaujamā cilvēku skaita.
  • Organizētās sapulcēs, piketos un gājienos drīkst pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēki, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības.
  • No 7.decembra sabiedriskajā transportā drīkstēs pārvadāt 50% no kopējās transportlīdzekļa ietilpības.
  • No 7. decembra sāksies stingrāka Latvijā ieceļojušo cilvēku kontrole, lai pārliecinātos par Covidpass.lv aizpildīšanu, tā atvieglojot infekcijas izplatības kontroli.

Izglītība

Reklāma
Reklāma
  • No 7. decembra 5. un 6. klases pāries uz attālinātām mācībām visā valstī. Tajā pašā laikā klātienē darbu turpinās 1. līdz 4. klases skolēni un bērnudārzi.
  • No 4. janvāra bērniem, tāpat kā skolotājiem, visās skolās jau sākot ar 1.klasi būs jāvalkā sejas maskas. Kariņš aicināja vecākus apmācīt bērnus pareizā sejas maskas valkāšanā.
  • Augstākās izglītības, profesionālās izglītības un pieaugušo profesionālās tālākizglītības un neformālās izglītības process drīkst notikt tikai attālināti. Savukārt praktiskās iemaņas, kuras nav iespējams apgūt attālināti, drīkst klātienē apgūt tikai individuāli – viens pasniedzējs ar vienu audzēkni.
  • Interešu izglītības praktiskās daļas var notikt klātienē tikai individuāli. Klātienē nav atļauti koru un pūšaminstrumentu kolektīvu mēģinājumi.

Veikali un pakalpojumi

  • Veikali darba dienās drīkstēs turpināt darbību, bet brīvdienās veikali būs slēgti. Izņēmums būs pārtikas veikali, aptiekas, veterinārās aptiekas un veikali, kas tirgo pirmās nepieciešamības preces, kā arī degvielas uzpildes stacijas. “Aicinām cilvēkus izmantot brīvdienas, pavadot laiku brīvā dabā un ģimenes lokā,” aicināja Kariņš.
  • Ārkārtējās situācijas laikā nedēļas nogalēs veikalos būs aizliegta alkohola un cigarešu tirdzniecība.
  • Līdz 11. janvārim ir pārtraukta visu kultūrvietu, izstāžu, kā arī gadatirgu, tai skaitā Ziemassvētku tirdziņu darbība. Bibliotēkas drīkst klātienē izsniegt grāmatas līdzņemšanai.
  • No 3.decembra veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās vienam apmeklētājam būs jānodrošina 15 kvadrātmetru platība. Informācijai par pieļaujamo cilvēku skaitu jābūt skaidri redzamai pie ieejas. Mazās telpās apmeklētāji drīkstēs iet tikai pa vienam.
  • Visi veikali un tirdzniecības centri neatkarīgi no kopējās tirdzniecības platības drīkstēs strādāt darbdienās no plkst.6 līdz 20.
  • Darba vietās izvietotajās ēdināšanas vietās ēdieni būs izsniedzami tikai līdzņemšanai.

Jau ziņots, ka ārkārtējā situācija valstī ir spēkā no 6.novembra.

Informācija no jauns.lv

Saistītie raksti