Liepājas Reģionālajā slimīcā atsāktas ģimenes dzemdības

No 11.05.2020. Liepājas Reģionālajā slimnīcā atsāktas ģimenes dzemdības, kas iepriekš tika atceltas Covid-19 pandēmijas dēļ. Slimnīcā ir noteikta kārtība, kādā tiek nodrošināta dzemdību palīdzība dzemdētājai, ja dzemdībās piedalās dzemdētājas pavadošā persona, COVID-19 pandēmijas laikā. Īpašu uzmanību slimnīca vēlas pievērst noteikumiem, kas jāievēro pavadošajai personai, kas kopā ar dzemdētāju uzturēsies dzemdību nodaļā.

Lai ģimenes dzemdības varētu noritēt, jāievēro vairāki iekšējās kārtības noteikumi

FOTO: Shutterstock.com

Lai ģimenes dzemdības varētu noritēt, jāievēro vairāki iekšējās kārtības noteikumi

Diemžēl pandēmijas laikā pēcdzemdību nodaļā drīkstēs atrasties tikai sieviete ar jaundzimušo, bez iespējas būt klāt partnerim. Pēcdzemdību nodaļas personāls parūpēsies par jauno māmiņu un bērnu gan medicīniskā ziņā, gan morāli to atbalstot. Slimnīcas administrācijai ir tiesības kārtības noteikumus mainīt, ja nodaļā mainās COVID-19 epidemioloģiskā situācija un noteiktie ierobežojumi valstī vai epidemioloģiskā situācija slimnīcā.

Lai ierobežotu COVID-19 infekcijas izplatīšanos ārstniecības iestādē, pasargājot jaunās māmiņas, mazuļus un personālu no inficēšanās, bet dotu iespēju dzemdētājai būt kopā ar sev tuvu cilvēku dzemdībās, OBLIGĀTI jāievēro iekšējās kārtības noteikumi, kas ir publicēti Liepājas reģionālās slimnīcas mājas lapā.

1. Dzemdībās sieviete drīkst būt kopā un viņai var palīdzēt tikai viens sievietes izvēlēts cilvēks - vīrs (bērna tēvs) vai cita pavadošā persona (turpmāk tekstā partneris).

2. Ir spēkā visi iepriekšējie noteikumi par ģimenes dzemdībām un partnera sagatavošanos tām.

3. Partneris drīkst piedalīties dzemdībās, ja 14 dienu laikā pirms sievietes dzemdībām:

  • partnerim nav bijuši akūti elpceļu saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, apgrūtināta elpošana, sāpes kaklā, iesnas, kā arī galvassāpes, nespēks, vemšana, caureja, garšas, smaržas sajūtu izmaiņas;
  • partneris nav atgriezies no ārzemēm un neatrodas pašizolācijā;
  • partnerim nav bijuši kontakti ar COVID-19 infekcijas slimnieku;
  • partnerim nav noteikta karantīna sakarā ar COVID-19 infekciju.
     

4. Partneris, stājoties uz ģimenes dzemdībām, apstiprina 3.punktā minēto, apliecinot to  ar parakstu.

5. Dzemdētājai un partnerim tūlīt pēc nonākšanas dzemdību palātā tiek veikti COVID-19 skrīninga izmeklējumi - paņemts materiāls laboratorai testēšanai uz COVID-19 infekciju - iztriepes no rīkles  un aizdegunes.

6. Analīžu rezultāti sagaidāmi 24 stundu laikā pēc materiāla paņemšanas.

7. Partnerim jāņem līdzi iepriekš aptiekā iegādātas medicīniskās aizsargmaskas, ko partneris uzliek jau ienākot dzemdību nodaļā. Maskas jāmaina ik pēc 3-4 stundām vai, kad maska kļuvusi mitra.

Reklāma
Reklāma

8. Dzemdētājai masku izsniedz dzemdību nodaļā, ja personālam ir aizdomas par akūtu elpceļu saslimšanu dzemdētājai.

9. Medicīniskā respiratorā maska dzemdētājai (ja ir indikācijas maskas lietošanai) pēc dzemdībām jālieto vienmēr, kad palātā ienāk personāls, kamēr nav saņemti COVID-19 laboratorijas izmeklējumu rezultāti.

10. Dzemdētāja ar partneri visu dzemdību laiku un 2 stundas pēc dzemdībām, atrodas vienvietīgā dzemdību palātā (aprīkota ar dušu un WC), partneris visu šo laiku atrodas dzemdību palātā, nepametot šo telpu.

11. Partnerim un sievietei, kas gatavojas dzemdībām, jāparedz visas savas individuālās vajadzības, un jāņem visu nepieciešamo līdz​i uz dzemdību nodaļu, jo, atrodoties nodaļā, aizliegts atstāt telpu.

12. Dzemdības var ilgt 6-8-12-24 stundas, tāpēc līdzi jāņem dzeramais ūdens, ēdiens. Partnerim šajā periodā ēdināšana nav paredzēta.

13. Partnerim AIZLIEGTS atstāt nodaļas telpu, kur atrodas kopā ar dzemdētāju (pastaigāties pa pārējām slimnīcas telpām, gaiteņiem, apmeklēt aptieku, kiosku, aiziet pēc kafijas, uzsmēķēt u.t.t.).

14. Ja noteikumi tiek pārkāpti un partneris pamet norādīto telpu, personāls partneri atpakaļ palātā neielaiž.

15. Dzemdētājai un partnerim jāievēro roku higiēna – roku mazgāšana vai roku dezinfekcija.

Avots: www.liepajasslimnica.lv