Kā laiku pašizolācijā pavada eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, gluži tāpat kā daudzi Latvijas ļaudis, ievēro principu – paliec mājās. Šo laiku viņa pavada savās lauku mājās Kuldīgas pusē. Kā viņai klājas, ko dara un kā vērtē notiekošo pasaulē, skaidro TV3 Ziņas.

Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienā Vīķe-Freiberga novēl latviešiem možu garu, drošu prātu un lepnumu, ka savu valsti esam atguvuši, noturējuši un spējam celt arvien labāku. Ekrānuzņēmums no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienā Vīķe-Freiberga novēl latviešiem možu garu, drošu prātu un lepnumu, ka savu valsti esam atguvuši, noturējuši un spējam celt arvien labāku. Ekrānuzņēmums no video.

"Es personīgi nevaru sūdzēties. Man, protams, sirds sāp par visām nelaimēm, kas piedzīvo citus, bet man šī ir bijusi atelpa no nepārtrauktiem starptautiskajiem ceļojumiem, runām, uzrunām, pārrunām, sēdēm un tā tālāk. Tagad tās man notiek tāpat, ar interneta starpniecību. Nav tā, ka es mierā dzīvoju, bet man atkrīt tie ceļojumi. Un vispār – planētai tas nāk par labu, ka ir atkrituši lidmašīnu ceļojumi. Es ietaupu to ceļošanas laiku, kas mani nogurdina. Kontakts ir tas pats," par savu ikdienu stāsta eksprezidente.

 

Vīķe-Freiberga uzskata, ka ar apzinīgu rīcību Latvijas iedzīvotāji epidēmiju ir noturējuši rāmjos: "Es neesmu dzirdējusi rūgtus pārmetumus pārējai Eiropai, ka viņi vainīgi pie mūsu nelaimes. Šo nelaimi mēs esam spējuši noturēt tādās robežās, cik tas cilvēcīgi ir iespējams. Padomājiet, kādi zaudējumi ir Itālijā, Spānijā un ASV, tie ir traģiski. Tādā kontekstā mēs varam būt apmierināti ar to, ko darām." 

Eksprezidente prognozē, ka šī krīze atstās pamatīgas ekonomiskās sekas, taču šī ir arī iespēja daudzas lietas Latvijā sakārtot: "Ņemot vērā to, ka daudzas lietas būs jābūvē no jauna, iespējams, šī ir izdevība pārskatīt to, kas bijis līdz šim, jo nav teikts, ka tas bija tas ideālais. Pārrautās ķēdes, kas būs jāatjauno, ļaus uzbūvēt labāk, kā bijis līdz šim."

Dzīve iet pa viļņiem - augšup, lejup. Vienmēr atdzimst no jauna cerība, ka, neskatoties uz pašreizējiem apstākļiem, mēs atkal kāpsim uz augšu

Jautājot, kā atšķirt viltus ziņas un neapjukt informācijas bagātībā, viņa aicina pievērst uzmanību avotiem, kas izplata informāciju. Viņa arī norāda, ka nosoda ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumus par dezinfekcijas līdzekļu injekcijām, ko daļa sabiedrības nesaprot kā joku, bet notic. "Mēs nedrīkstam ļaut sevi informācijas plūdos noslīcināt. Bērniem jau no mazām dienām ir jāmāca, kā atšķirt informāciju, kā to izvērtēt." Runājot par veselības jautajumiem, viņa aicina uzticēties profesionāļiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Stāstot par ikdienu, viņa atklāj, ka rūpējas par savu ziemas dārzu, kas prasa ļoti daudz darba. Viņa piercājas redzēt, kā norit dabas cikli un apjaust, ka tā ir daļa no pasaules kārtības. "Mēs dzīvojam cikliskā planētā. Mēs nevaram gaidīt, ka viss vienmēr ies tā pa taisnu līniju. Dzīve iet pa viļņiem - augšup, lejup. Vienmēr atdzimst no jauna cerība, ka, neskatoties uz pašreizējiem apstākļiem, mēs atkal kāpsim uz augšu," norāda bijusī prezidente, salīdzinot ar dabā notiekošo.  

 

Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienā Vīķe-Freiberga novēl latviešiem možu garu, drošu prātu un lepnumu, ka savu valsti esam atguvuši, noturējuši un spējam celt arvien labāku.