Perevoščikovs: Covid-19 infekciju viens otram pārsvarā "nodod" tuvinieki, draugi un kolēģi

Šobrīd epidemioloģisko situāciju Latvijā var saukt par stabilu, jo no jauna inficēto cilvēku, stacionēto un smagi slimo pacientu skaits, kā arī mirstība no Covid-19 nepieaug tik intensīvi, kā iepriekš, TV3 ziņas informē Veselības ministrija.

Ja gaidāmajās brīvdienās samazināsies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits, valdība varētu diskutēt par “2×2” principa mīkstināšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja gaidāmajās brīvdienās samazināsies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits, valdība varētu diskutēt par “2×2” principa mīkstināšanu.

“Tas, ko mēs redzam, veicot konkrēto saslimšanas gadījumu izmeklēšanu – Covid-19 infekciju viens otram pārsvarā ”nodod” tuvinieki, draugi un kolēģi. Mēs līdz galam neapzināmies, ka dažreiz paši viens otru apdraudam, bet inficēšanās, kontaktējoties ar svešiniekiem, īstenībā ir daudz retāka. Visbiežāk tā notiek cilvēku tuvākajā lokā. Ciemošanās un “čupošanās” vienam ar otru ir īstā vieta, kur var ”iegūt” vai ”nodot” tālāk vīrusu. Šādās situācijās mēs parasti neievērojam 2 metru distanci vienam no otra, pieļaujot, ka mūsu sarunas biedri nav inficēti, jo neizskatās slimi, vai vienkārši tāpēc, ka mēs viņus labi zinām,” norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

 

Perevoščikovs atgādina, ka ne vienmēr inficētajiem cilvēkiem ir simptomi un viņi nezina par to, ka ir inficēti, bet smagi saslimst un slimnīcā nonāk parasti tie, kuru organisms ir vājāks.

“Principā var teikt – ciemošanās laikā, kad vīruss turpina izplatīties sabiedrībā, ir loterija, kurā, paši nenojaušot, apdraudam savu tuvāko,” saka Perevoščikovs.

Principā var teikt – ciemošanās laikā, kad vīruss turpina izplatīties sabiedrībā, ir loterija, kurā, paši nenojaušot, apdraudam savu tuvāko.

Veselības ministrija aicina tuvākajās nedēļās neriskēt ar visu kopā sasniegtajiem vīrusa izplatības stabilizācijas panākumiem, lai pēc iespējas drīzāk varētu uzskatīt situāciju par labi kontrolētu un varētu atsākt pakāpenisku dažādu ierobežojumu mazināšanu.

 

Kā vēstīts, nākamnedēļ valdība plāno sākt pārskatīt ārkārtējā situācijā noteiktos ierobežojumus.

Reklāma
Reklāma

Ja gaidāmajās brīvdienās samazināsies jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits, valdība varētu diskutēt par “2×2” principa mīkstināšanu, ceturtdien preses konferencē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

“2×2” princips paredz, ka Covid-19 ierobežošanai kopā var pulcēties līdz divi cilvēki, turklāt cilvēkiem publiskajā telpā jāievēro vismaz divu metru distance.

Nākamnedēļ, vērtējot ieviesto ierobežojumu mīkstināšanu, valdība ņems vērā datus par Covid-19 izplatību brīvdienu laikā, tādējādi, novērojot pieaugumu jaunatklāto gadījumu skaitā, ierobežojumi paliks, sacīja ministre.

Trešdien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē Viņķele sacīja, ka Latvijas eksperti un Pasaules veselības organizācijas speciālisti rudenī prognozē Covid-19 otro vilni, vienlaikus ar gripas sezonu. “Vasara mums ir iedota sagatavošanās laikam, lai rudenī mēs būtu pielāgoti sadzīvošanai ar Covid-19 uz ilgāku laiku,” sacīja Viņķele.

Arī Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis norādījis – ja vasarā varētu būt vērojama situācijas uzlabošanās, tad nākamā ziema pēc lielas daļas zinātnieku paustā varētu būt vēl grūtāka, tāpēc nepieciešami nevis īstermiņa, bet ilgtermiņa risinājumi Covid-19 ierobežošanai.

 

Avots: www.skaties.lv