Ieplāno pirkumus un maltītes visai nedēļai. Idejas brokastīm, pusdienām un vakariņām

Pēdējā laikā ēst gatavošana mājās mūsu ikdienā ir ieguvusi jaunu aktualitāti – tas vienlaikus var būt gan izaicinājums, gan aizraujošs atklājums. Vēloties iedvesmot ikvienu pieņemt šo izaicinājumu ar prieku, Rimi Gardēde Signe Meirāne un Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis izstrādājuši katrs savu veselīgu maltīšu plānu nedēļai. Tajā atradīsiet gan ātri un viegli pagatavojamu, gan gurmānu cienīgu un garšas atklājumiem bagātu brokastu, pusdienu un vakariņu receptes. Tā ir arī lieliska iespēja samazināt veikala apmeklējumu skaitu un savlaicīgi plānot ēdienreizes, lai, neizejot no mājām, visas nedēļas garumā baudītu īstu garšas piedzīvojumu.

Laiks plānot un pagatavot ko jaunu!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laiks plānot un pagatavot ko jaunu!

Veselīgas receptes visām nedēļas ēdienreizēm apkopotas Rimi Gardēžu projekta Garšas piedzīvojums nedēļai ietvaros, kur ikviens var iepazīt katra gardēža piedāvāto nedēļas ēdienkarti un izmēģināt to pilnībā vai arī smelties iedvesmu atsevišķu ikdienas maltīšu dažādošanai. Izstrādātais maltīšu plāns paredzēts no pirmdienas līdz svētdienai, taču to var izmantot, sākot ar jebkuru nedēļas dienu. Papildu receptēm, pie katra gardēža nedēļas maltīšu plāna pievienots arī sagatavots iepirkumu saraksts, kas palīdzēs ērtāk saplānot pirkumus visai nedēļai. Ēdienkartē īpaša uzmanība pievērsta daudzveidīgiem produktiem, interesantām garšu kombinācijām un dažādām pagatavošanas tehnikām, lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu visus iegādātos produktus un katru dienu pārsteigtu mājiniekus. 

“Mēs ģimenē esam četri cilvēki – divi bērni un divi pieaugušie, tādēļ visas receptes plānoju šādam cilvēku skaitam. Papildus receptēm esmu sagatavojusi arī iepirkumu sarakstu, lai varētu ērti saplānot pirkumus visai nedēļai, jo bieži vien tas nav nemaz tik vienkāršs uzdevums,” stāsta Signe Meirāne. 

Ja biežāk esam mājās, tā ir lieliska iespēja izmēģināt ko jaunu vai veltīt vairāk laika gatavošanai

“Plānojot ēdienreizes, vienmēr domāju par to, kāda būs mūsu ģimenes nedēļa, un tas arī lielā mērā nosaka ēdienu veidus un sarežģītību. Ja biežāk esam mājās, tā ir lieliska iespēja izmēģināt ko jaunu vai veltīt vairāk laika gatavošanai. Tāpat es izvērtēju, kāds ir ierastais dienas ritms. Piemēram, ja brokastis ēdam vēlu un vakariņas agri, nav jēgas ēst pamatīgas pusdienas,” iesaka Signe Meirāne. Viņa arī aicina veidot iepirkumu sarakstu, pirms tam pārbaudot, kas mājās jau ir pieejams, lai produktus nenopirktu dubultā. Šādu pieeju Rimi Gardēde rekomendē, arī izmēģinot pašas ieteikto maltīšu plānu nedēļai.

Signes Meirānes  ēdienkartes plāns, “Garšas piedzīvojums nedēļai”

“Ēdienkarti nedēļai sastādu sezonāli, šo ēdienkarti sastādīju pēc sabalansēta uztura principa, lai tiktu izmantoti maksimāli daudzveidīgi produkti, izlietojot visu iepakojumu, izņemot garšvielas. Ģimenē mēs ēdienkarti sastādām, izdomājot piecus ēdienus, kurus gribētos pagatavot. Tad no šo produktu sastāvdaļām, kas varētu palikt pāri, domājam arī pārējos ēdienus. Tā tika veidota arī šī ēdienkarte. Galvenais nosacījums – vismaz divām ēdienreizēm nedēļā obligāti jāietver jūras produkti, un piecās ēdienreizēs jābūt veģetāriem ēdieniem. Tāpēc arī šajā nedēļas ēdienkartē atradīsiet dažus pamatēdienus bez gaļas vai zivs. Brokastis parasti gatavojam vienkāršas, izņemot svētdienas, kas lielākoties tiek atvēlētas pankūku rītiem,” par savu nedēļas ēdienkarti stāsta Normunds Baranovskis.  Šefpavārs visiem novēl labu veselību un gardu nedēļu un piemin, ka ar šo nedēļas ēdienkarti nepaliksiet izsalkuši.

Normunda Baranovska  ēdienkartes plāns, “Garšas piedzīvojums nedēļai”

Signe un Normunds atgādina, ka iepirkumu sarakstā iekļauti ražotāju produkti, kurus paši Gardēži izmanto ikdienā, bet tos viegli aizvietot arī ar citām alternatīvām. “Gatavojot iepirkumu sarakstu, esiet radoši un neaizmirstiet to, kas jau ir pieejams virtuvē,” brīvām kulinārajām izpausmēm iedrošina Signe Meirāne. Savukārt Normunds Baranovskis iesaka droši izmēģināt dažādu zīmolu ražojumus vai aizvietot sastāvdaļas ar sev tīkamākiem produktiem.

Ar pilnu nedēļas plānu, iepirkumu sarakstu, kā arī receptēm iespējams iepazīties šeit – www.rimi.lv/garsas-piedzivojums/