Cilvēkus ar zemiem ienākumiem un nelielu parādu atbrīvos no saistībām

Vienu reizi dzīvē ir iespēja atbrīvoties no kredītu nastas! To paredz Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotā septiņu likumprojektu pakete, ko otrdien, 14. aprīlī, atbalstīja valdība. Parādu atlaišana attieksies tikai uz trūcīgajiem un maznodrošinātajiem, kuru ienākumi mēnesī ir mazāki par minimālo algu un kuru parādsaistības nepārsniedz 5000 eiro. 

Parādniekam pēdējā gada laikā vismaz trīs mēnešus jābūt maznodrošinātā vai trūcīgā statusā, turklāt vidējie ienākumi mēnesī nedrīkst pārsniegt minimālo algu, kā arī parādniekam jādzīvo Latvijā.

FOTO: Shutterstock.com

Parādniekam pēdējā gada laikā vismaz trīs mēnešus jābūt maznodrošinātā vai trūcīgā statusā, turklāt vidējie ienākumi mēnesī nedrīkst pārsniegt minimālo algu, kā arī parādniekam jādzīvo Latvijā.

Īsumā:

* Parāda atlaišana attieksies tikai uz trūcīgajiem un maznodrošinātajiem.

* Plānots norakstīt patēriņa kredītsaistības līdz 5000 eiro apmērā.

* Neatbrīvos no citiem, piemēram, komunālo maksājumu parādiem.

* Parādniekam jāizpilda prasības, tostarp jāiziet finanšu pratības kursi.

* Ja prasības noteiktajā laikā nepildīs, notārs var prasīt atmaksāt parādu.

* Asociācija: šai grupai nākotnē var būt grūti uzņemties jaunas saistības.


Maksātnespējas process ir dārgs, un to var iziet tikai personas, kuru parāds pārsniedz 5000 eiro. Lai dotu iespēju atbrīvoties no mazākiem parādiem, TM izstrādājusi jaunu, tieši trūcīgajiem iedzīvotājiem paredzētu likumu. Viens no parādu norakstīšanas mērķiem ir panākt, ka parādnieki darba devējiem neprasītu maksāt algu aploksnē.


"Šie cilvēki, zinot, ka viņiem ir parādi, no kuriem viņi nespēj tikt vaļā, viņi acīmredzot nevar atgriezties normālā ekonomiskā dzīvē, normālā ekonomiskā apritē, un tas veicina ļoti dažādas negatīvas sociālās sekas, ieskaitot ēnu ekonomikas veicināšanu," skaidroja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Pēc tieslietu ministra teiktā, notārs divus gadus uzraudzīs šo personu un prasību neizpildes gadījumā varēs atcelt iepriekš pieņemto lēmumu par personas atbrīvošanu no saistībām, kas tad būs jāizpilda. 

Reklāma
Reklāma

 

Jaunais likums ļaus parādus norakstīt tikai vienu reizi dzīvē, turklāt jāizpildās vairākiem likuma nosacījumiem. Parādam jābūt vismaz divu minimālo mēnešalgu apmērā, taču tas nedrīkst pārsniegt 5000 eiro un tam jāizriet no patērētāju kreditēšanas līguma. Tāpat parādniekam pēdējā gada laikā vismaz trīs mēnešus jābūt maznodrošinātā vai trūcīgā statusā, turklāt vidējie ienākumi mēnesī nedrīkst pārsniegt minimālo algu, kā arī parādniekam jādzīvo Latvijā. Ja kritēriji izpildās, ar pieteikumu jāvēršas pie notāra.


Pēc tieslietu ministra teiktā, notārs divus gadus uzraudzīs šo personu un prasību neizpildes gadījumā varēs atcelt iepriekš pieņemto lēmumu par personas atbrīvošanu no saistībām, kas tad būs jāizpilda. Parādniekiem būs obligāti finanšu pratības kursi, kurus nodrošinās Nodarbinātības valsts aģentūra. Cik cilvēku ar jauno likumu no parādiem varētu atbrīvoties, TM informācijas nav. Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) no aplēsēm izvairās, jo likuma kritēriji ir šauri.

 

Salīdzinoši nelielo parādu atlaišanu trūcīgajiem atbalsta arī Latvijas Kredītņēmēju asociācija.
Tomēr tās vadītājs brīdināja, ka pēc parādu atlaišanas var rasties problēmas saņemt jebkāda veida aizdevumu.

 

Avots: www.lsm.lv