Prasības rīcībai ar Covid-19 inficēto personu mirstīgajām atliekām

Ir izstrādātas īpašas prasības, kā jārīkojas, ja no Covid-19 miris tuvinieks. 

Miruša cilvēka ķermeni drīkst apbedīt vai kremēt.

FOTO: Shutterstock.com

Miruša cilvēka ķermeni drīkst apbedīt vai kremēt.

Ņemot vērā to, ka Covid-19 galvenokārt tiek pārnests no cilvēka uz cilvēku elpceļu sekrētu pilienu ceļā vai kontakta ceļā, pieskaroties inficētai personai vai personas piesārņotām virsmām un priekšmetiem, kā arī to, ka potenciālais inficēšanās risks ar Covid-19, saskaroties ar miruša cilvēka ķermeni, ir zems, līdz ar ko nav nepieciešams ievērot visas noteiktās prasības miruša cilvēka ķermeņa pārvadāšanai, glabāšanai, apbedīšanai vai kremēšanai, ja cilvēka nāves cēlonis ir no jauna parādījusies bīstama infekcijas slimība.

Gatavojot apbedīšanai tādu miruša cilvēka ķermeni, kurš ir inficēts ar Covid-19 vai par kuru pastāv profesionāli pamatotas aizdomas par inficēšanos ar Covid-19 un veicot standarta, neinvazīvu pēcnāves aprūpi, izmanto vismaz šādus individuālās aizsardzības līdzekļus - cimdi, ķirurģiskā maska un ūdensnecaurlaidīgs halāts ar garām piedurknēm, kā arī ievērot roku higiēnas nosacījumus.

Savukārt veicot tādas pēcnāves procedūras, kuru laikā var rasties šļakatas (aerosolus veidojošas procedūras), papildus iepriekš minētajiem individuālās aizsardzības līdzekļiem izmanto arī šādus - acu aizsargbrilles vai sejas vairogs, kā arī respirators.

 

Ja persona mirusi mājās, personas personīgās mantas, izmantojot cimdus, notīra ar mazgāšanas līdzekli un pēc tam dezinficē ar vismaz 70 % etanola šķīdumu vai 0,5 % nātrija hipohlorīta šķīdumu, bet drēbes un citus audumus, piemēram, gultas veļu, mazgā veļas mazgājamā mašīnā ar veļas mazgāšanas līdzekli. Ieteicamā ūdens temperatūra ir 900 C, bet, ja tas nav iespējams, drēbes un citus audumus mazgā temperatūrā ne zemākā par 600 C;

Noteikumi paredz, ka personīgās higiēnas piederumi un citi priekšmeti (piemēram, zobu birste, pamperi, ķemme u.c.), kas izmantoti tiešā mirušā cilvēka aprūpē un nav dezinficējami vai to dezinfekcija nav droša vai lietderīga, uzskatāmi par bīstamiem atkritumiem. Tos savāc atsevišķi un pirms izmešanas kopējā atkritumu tvertnē dezinficē ar hloru saturošiem līdzekļiem 0,5 % koncentrācijā (nātrija hipohlorīta šķīdums) vai ievieto divos noslēgtos maisos un pēc septiņām dienām izmet kopējā atkritumu tvertnē.

 

Vidi, kurā atradies mirušais, tīra, izmantojot neitrālu mazgāšanas līdzekli, ar tai sekojošu dezinfekciju. Lieto dezinfekcijas līdzekļus, kas ir iedarbīgi pret koronavīrusiem (pret apvalkotajiem vīrusiem) vai 70 % etanola šķīdumu, vai 0,5 % nātrija hipohlorīta šķīdumu. Personas, kuras veic uzkopšanas un atkritumu apsaimniekošanas darbus, izmanto šādus individuālās aizsardzības līdzekļus - ķirurģiskā maska, cimdi, aizsargbrilles un halāts.

Miruša cilvēka ķermeni nedezinficē, bet pirms transportēšanas vai iezārkošanas ievieto speciālā maisā. Pēc ievietošanas maisu dezinficē no ārpuses. Tajā pašā laikā miruša cilvēka ķermeņa transportēšanai nav nepieciešams īpašs transporta aprīkojums vai transportlīdzeklis. To var veikt jebkurš apbedīšanas pakalpojuma sniedzējs.

 

Noteikumi paredz, ka patologanatomisko izmeklēšanu veic, ja persona ir mirusi:

* ar elpceļu infekcijas slimības simptomiem, bet pirms nāves nav bijusi izmeklēta uz Covid-19 vai izmeklēšanas rezultāts bija negatīvs, un atbilst vienai no šādām riska grupām:

Reklāma
Reklāma

* vecāka par 60 gadiem;

* ar hroniskām slimībām (cukura diabēts, sirds asinsvadu slimības, onkoloģiskās slimības u.c.);

* ar nomāktu imunitāti;

* grūtniece;

* jaundzimušais;

* mēneša laikā pēc tuva (augsta riska) kontakta ar Covid-19 gadījumu un persona ir bijusi Covid-19 inficētas personas kontaktpersona;

* divu mēnešu laikā pēc saslimšanas ar laboratoriski apstiprinātu Covid-19, pēc tam, kad bija saņemti divi negatīvi kontroles testi uz Covid-19;

* vecumā līdz 17 gadiem (ieskaitot) ar apstiprinātu Covid-19;

* grūtniecības stāvoklī ar apstiprinātu Covid-19.

Patologanatomisko izmeklēšanu veic ārstniecības iestādē, kurā persona ir mirusi, vai nogādā tuvākās ārstniecības iestādes patoloģijas nodaļas morgā.

 

Miruša cilvēka ķermeni drīkst apbedīt vai kremēt. Apbedīšanu vai kremēšanu veic, ievērojot šādus nosacījumus:

*  bēru laikā zārks netiek atvērts;

* personālam, kas nodrošina apbedīšanas vai kremēšanas procedūru, lietot cimdus un pēc cimdu novilkšanas rokas mazgāt ar ūdeni un ziepēm.