Covid-19 un konflikti ar vecākiem - bērnu biežāk uzdotie jautājumi pa uzticības tālruni

Latvijā izsludinātā ārkārtas stāvokļa laikā bērni un jaunieši pa uzticības tālruni visbiežāk uzdod jautājumus, kas saistīti ar bailēm no koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 un iespējām sevi pasargāt no saslimšanas, kā arī par pulcēšanās ierobežojumiem un aizliegumu doties ārā, kuru dēļ nereti rodas konflikti ar vecākiem, pavēstīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

Foto: www.pexels.com      Arvien biežāk bērni ne tikai izvēlas zvanīt, bet arī lūdz e-konsultācijas un vēršas pēc palīdzības tiešsaistes čatā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.pexels.com Arvien biežāk bērni ne tikai izvēlas zvanīt, bet arī lūdz e-konsultācijas un vēršas pēc palīdzības tiešsaistes čatā

Tā kā bērni pavada vairāk laika interneta vidē, tiek saņemtas ziņas arī par interneta drošības pārkāpumiem. Aktualizējušās arī tēmas par dažādām veselības problēmām, tostarp nomāktību un depresiju. Bērni izrāda bažas arī par speciālistu pieejamību un sūdzas par garlaicību un problēmām kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku.

Arvien biežāk bērni ne tikai izvēlas zvanīt, bet arī lūdz e-konsultācijas un vēršas pēc palīdzības tiešsaistes čatā, atzīmēja VBTAI pārstāve.

Savukārt vecāki krīzes laikā biežāk lūdz konsultācijas par bērnu atkarībām un veselības problēmām, interesējas par bērna saskarsmes jautājumiem šķirtās attiecībās un vaicā par dažādām bērnu disciplinēšanas metodēm. Tāpat kā pirmskrīzes laikā uzticības tālruņa konsultanti saņem arī zvanus par bērnu tiesību pārkāpumiem ģimenēs, tostarp par nerūpēšanos par bērniem un alkohola problēmām vecākiem.

Pēdējā laikā gan vecāku, gan bērnu auditorijas interesējot arī jautājumi, kas saistīti ar attālinātās mācīšanās problemātiku.

Uzticības tālruņa noslogotība kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas nav būtiski pieaugusi. Tieši pretēji, kā norādīja Vēja, no 12.marta Uzticības tālruņa konsultanti snieguši 322 psiholoģiskās konsultācijas, kamēr februārī attiecīgajā laika posmā bija sniegtas 460 konsultācijas. Februārī gan tika rīkota akcija, kuras laikā pieauga tālruņa noslogotība, savukārt martā saņemto zvanu skaita pieaugums novērojams tikai pagājušajā nedēļā, kad sākās attālinātās mācības.

"Nevaram apgalvot, ka zvanu skaits krīzē būtu pieaudzis. Tikko tas viss notika, drīzāk cilvēkiem bija apjukums, un katrs savā mājā mēģināja saprast, ko darīt un kā. Tagad, sākot no pagājušās nedēļas, var vērot, ka zvani pavisam nedaudz pieaug, bet ne krasi," informēja Vēja.

Kā norādīja inspekcijas Administratīvās nodaļas vadošais eksperts Taivo Trams, pretēji izskanējušai informācijai, patlaban nav novērojams vardarbības pieaugums ģimenēs.

Neskatoties uz faktu, ka kopš 13.marta sakarā ar ārkārtējās situācijas izziņošanu valstī inspekcija neveic klātienes pārbaudes par bērnu tiesību pārkāpumiem, VBTAI rīcībā esošā informācija neliecinot par vardarbības pieaugumu ģimenēs.

Ārkārtējās situācijas laikā VBTAI īpaši aicina izmantot Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 piedāvāto bezmaksas psiholoģisko palīdzību, kas ir pieejama visu diennakti. Krīzes laikā, kad izjaukts ierastais dzīves ritms un jāievēro dažādi ierobežojumi, daudzi izjūt spriedzi, lai izvairītos no tās sekām, psihologa konsultācija ir viena no efektīvākajām metodēm.

Reklāma
Reklāma

Tiešsaistes konsultācijas jeb čats darbojas darba dienās no plkst.12 līdz 20, tas ir bezmaksas un anonīms.

Palīdzību un atbalstu iespējams saņemt arī no inspekcijas Konsultatīvās nodaļas. Turpmāk nodaļas vadība, saņemot pirmo informāciju par radušos problēmsituāciju, atbilstoši problēmas aktualitātei novirzīs vecākus vai bērna likumiskos pārstāvjus pie kāda no nodaļas speciālistiem, kas izvērtēs konkrēto situāciju un sniegs nepieciešamās rekomendācijas tās tālākai risināšanai.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) iepriekš bija norādījis, ka ārkārtējās situācijas laikā ir pieaugusi vardarbība ģimenēs, tādēļ sociālo dienestu darbiniekiem, kuri piegādā siltu ēdienu bērniem, jābūt ļoti vērīgiem, lai pamanītu vardarbības faktus un reaģētu uz tiem.

Arī Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis  informēja, ka pēdējo divu nedēļu laikā palielinājies ar ģimenes konfliktiem saistīto izsaukumu skaits.

Viņš norāda, ka laika posmā no 13.februāra līdz 25.martam Rīgas pašvaldības policija devusies uz 174 izsaukumiem par konfliktiem ģimenē un 75 no tiem reģistrēti pēdējo divu nedēļu laikā.

Vienlaikus, lai gan kopējais konfliktu skaits ir pieaudzis, vērojams, ka lielākajā daļā gadījumu konflikts atrisinājies līdz ar policijas ierašanos.

"Proti, ir palielinājies ķildu skaits, taču fiziskas vardarbības gadījumu skaits ģimenēs pagaidām nav pieaudzis," norāda Sadovskis.

No portāla jauns.lv