Šī mazā ronīša stāsts beidzās labi. FOTO

Pavasaris ir laiks, kad nāk pasaulē mazie ronēni. Ir pavisam normāli un dabiski, ka mazuļi izlien atpūsties un sasildīties jūras piekrastē, lai pēc tam dotos atpakaļ jūrā. Dabas aizsardzības pārvalde aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un pievērst uzmanību – vai piekrastē sastaptais ir veselīgs, savvaļā izdzīvot spējīgs ronēns, vai tomēr tam nepieciešama palīdzība.

 

 

Šādi izskatās dažas nedēļas vecs, veselīgs, taču krietni apjucis roņu bērns (Foto no Dabas aizsardzības pārvaldes arhīva)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šādi izskatās dažas nedēļas vecs, veselīgs, taču krietni apjucis roņu bērns (Foto no Dabas aizsardzības pārvaldes arhīva)

Fotogrāfijā redzamā mazā ronīša stāsts  beidzās labi. Jau pagājušajā piektdienā šis roņu bērns bija pamanīts Vidzemes jūrmalā, Vitrupes pusē. Tikai dažas nedēļas vecais dzīvnieks bija izlīdis no jūras atpūsties un bija paslēpies zem apgāztas zvejnieku laivas. Sestdienas dienas otrajā pusē, acīmredzot, cilvēku iztramdīts, ronis bija apņēmības pilns doties uz mierīgāku vietu, tāpēc pameta liedagu, pārlīda pār ceļu un beigu beigās nonāca lauku sētā, kur ielīda nojumē.

Ronēnu pamanīja saimnieki, kas sazinājās ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Speciālisti zvērēnu drošā veidā nogādāja atpakaļ pludmalē. Tur viņš ātri vien "saoda" jūru un savu dzimteni un devās atpakaļ viļņos. Roņu pētnieks Valdis Pilāts atzīst, ka ronēns bijis vesels un visticamāk tam ir labas iespējas izdzīvot un izaugt. 
 

Lasi arī: Ronēni pludmalē raisa pārmērīgu cilvēku interesi. Ko NEDARĪT, sastopot pūkaino mazuli 

Šim stāstam bija labas beigas, jo ronēnu pēc izbiedēšanas no pludmales atrada atsaucīgi un zinoši cilvēki. Bet ja nu viņš būtu ielīdis mežā, kur to, piemēram, par labu maltīti atzītu lapsa? Vai tas no saguruma vienkārši nespētu atgriezties atpakaļ jūrā? 

Tādēļ DAP atgādina - satiekat pludmalē roni, netraucējiet to. Turieties no viņa pa gabalu, bet, ja ronēns izskatās novārdzis vai savainots, ziņojiet Dabas aizsardzības pārvaldei pa tālruni 29198590.

Reklāma
Reklāma