Ronēni pludmalē raisa pārmērīgu cilvēku interesi. Ko NEDARĪT, sastopot pūkaino mazuli

Katru gadu Rīgas Zoo aicina dabas mīļotājus būt saprātīgiem un nesteigties glābt katru jūras krastā sastaptu ronēnu. Šajā pavasarī, iestājoties siltam laikam, cilvēki aktīvi dodas atpūsties pie jūras, kur atrod dsudz šķietami bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušus roņu mazuļus. Citi mēģina tos pabakstīt, lai uzņemtu vizuāli pievilcīgākus selfijus, citi arī vēlas paglaudīt vai "tuvāk iepazīties" ar pievilcīgajiem zvēriņiem.

FOTO: Shutterstock.com

Vienlaikus portālā “Facebook” dabas draugi ir sašutuši par šādu līdzcilvēku rīcību, jo  cilvēki līduši tiem klāt, mēģinot tos noglaudīt, pabakstīt vai arī nofotografēt ar mobilajiem telefoniem.

 

Dabas aizsardzības pārvalde aicina iedzīvotājus atturēties un neiet roņiem klāt. Ja krastā atrasts ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu.


    Ja gadās atrast novājējušu ronēnu, jāinformē DAP pa tālruni 29198590.

  •     Savukārt atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība, jo beigto dzīvnieku savākšana ir viena no pašvaldību funkcijām.
  •     Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu.
  •     Savukārt, ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots – jāzvana DAP.

Speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu.

 

“Bieži vien liedagā guļošs, vientuļš ronēns cilvēkos raisa līdzjūtību un vēlmi dažādos veidos palīdzēt, taču jāatceras, ka ne vienmēr šāds ronēns ir bezpalīdzīgs. Iespējams, viņš izlīdis no ūdens sasildīties un pagulēt, tādēļ pirmais un būtiskākais priekšnosacījums, atrodot roņu mazuli, ir novērtēt situāciju. Jāzina atšķirība starp ronēnu, kuram nepieciešama palīdzība, no ronēna, kurš itin labi var izdzīvot arī bez cilvēku iejaukšanās,” skaidroja DAP dabas aizsardzības departamenta vecākais eksperts un ilggadējs roņu pētnieks Valdis Pilāts.

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat DAP eksperti aicina iedzīvotājus jūras piekrastes pastaigu laikā savus suņus vest pavadā, jo ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru var inficēties arī tā kodējs.

Lai informētu iedzīvotājus, Rīgas Zoo izveidojis infografiku, kur norādīts, ko darīt, ko nedarīt un kā rīkoties, ja atrodi pludmalē šo dzīvnieciņu ar skaistajām acīm.