Plāno slēgt Bērnu slimnīcā novietni "Gaiļezers"

Šī gada jūlijā sākušās nopietnas pārmaiņas Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Gaiļezera novietnē. Radiointervijā BKUS pārstāve Vita Šteina skaidroja, izmaiņas skar infekcijas slimību pacientus, pediatrijas un neiroloģisko slimību pacientus. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Līdz jūlijam tur vēl bija daļa neonatoloģijas, pediatrijas un infekcijas nodaļu, tagad tās visas ir Torņakalnā. Pašlaik "Gaiļezerā" ir tikai rehabilitācijas, psihiatrijas nodaļas, kā arī neatliekamās palīdzības punkts, šodien intervijā portālam Delfi.lv stāsta slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols. 

"Šobrīd uz "Gaiļezeru" bērnus ved vecāki, kad ģimenes ārsts nav pieejams, bet visi nopietnie gadījumi – tikai "Torņakalnā". Vecāku ērtību vārdā neatliekamās palīdzības punkts Gaiļezerā funkcionēs, kamēr nebūs pārcēlušās visas pārējās nodaļas, bet pēc tam punkta liktenis būs atkarīgs no tā, kas notiks ar "Gaiļezera" ēku pēc mums. 

No 2020. līdz 2021. gadam visām slimnīcas nodaļām jābūt vienuviet. Tādēļ Torņakalnā tiek rekonstruēta viena ēka rehabilitācijai, savukārt psihiatrijas nodaļas vajadzībām tiks būvēts pilnīgi jauns nams – atbilstošs mūsdienu prasībām, integrējot gan stacionāro, gan ambulatoro psihiatriju, kā arī visus funkcionālos speciālistus – smilšu, deju terapiju utt. Šobrīd esam projekta stadijā, konsultējamies ar somu ekspertiem. Klīnikas vadītājs, jaunais un talantīgais bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, mēnesi mācījās īpašā programmā Somijā.

Visas nodaļas varēs sadarboties. Tas palīdzēs organizēt agrīnu psiholoģisko un rehabilitācijas palīdzību visiem pacientiem, kas ir svarīgi," skaidro vadītājs. 

Atbildot uz Latvijas Ārstu biedrības vadītāja Pētera Apiņa izteiktajām bažām, ka, apvienojot  slimnīcas, bez ātri pieejamas palīdzības paliks Rīgas pilsētas Daugavas labajā krastā dzīvojošie bērni, ja, piemēram, uz tilta veidosies transporta sastrēgumi, Ābols piekrīt: "Kaut kāda neatliekamā palīdzība Daugavas labā krasta bērniem ir nepieciešams. Uzskatu, ka ne pārāk sarežģītu neatliekamo palīdzību bērniem šajā Rīgas pusē tomēr jāsaglabā. Jautājums – kur to organizēs? Atstās esošajā vietā vai kooperēsies ar pieaugušo Austrumu slimnīcu, vai vēl kāds cits variants? Lēmums būs. Bet vecāku satraukumam iemeslu neredzu.


Darbiniekiem jāatzīst pat "iespējamās kļūdas"
Slimnīcā notiek arī niopietns darbs pie tā, lai pēciepsējas labāk novērstu jebkurus iespējamos nelaimes vai nejaušības gadījumus, kas apdraud mazo pacientu dzīvību un veselību. 

Reklāma
Reklāma


“Es teiktu, ka mūsu slimnīca ir pacientu drošības pionieris – soli priekšā jebkurai citai slimnīcai Latvijā. Cenšamies atrast sistēmas risinājumu, lai izvairītos pat no atsevišķiem nelaimes gadījumiem. Kļūdās it visi – palasiet Amerikas medijus, kur raksta par triljonos dolāros mērāmām kompensācijām par medicīniskajām kļūdām. Būtiski ir laicīgi identificēt visas nepilnības, atzīt tās un atrast risinājumu, lai tas neatkārtotos.

Piemēram, pacientam tika iedotas nepareizās zāles. Tūlīt tiek analizēts, kā kas tāds varēja notikt. Izrādās – medmāsa pēc 8-10 stundu darba ir nogurusi un sajaukusi divus medikamentus ar līdzīgiem nosaukumiem. Mēs nevaram aprobežoties ar to, ka vainīgo sodīsim un piedraudēsim: turpmāk esi vērīga un nezaudē modrību! Pieņemam lēmumu marķēt flakonus ar līdzīgiem nosaukumiem: vienam sarkans aplītis, otram – zils.

Vai arī – kā izslēgt iespēju, ka tiks sajauktas līdzīgas iekšķīgo medikamentu devas 1000 mg un 10000 mg? Vai – kā nepieļaut to, ka tiek sajaukti pacienti (pasaulē tā ir ļoti izplatīta kļūda, kaut par to nemīl runāt)? Tiek radīta virkne nosacījumu – sākot ar aproci un jautājumu "Kā tevi sauc?"... Vienkāršas lietas, kam jānotiek automātiski.

Mēs pieprasām, lai darbinieki atzītu kļūdas un ziņotu mums pat par tiem gadījumiem, kad viņi "gandrīz kļūdījušies". Jo, ja vienam tas ir "gandrīz", tad cits var tik tiešām kļūdīties. Arī vecākiem ir iespēja ziņot mājaslapā par visām šaubīgajām un negatīvajām situācijām. Vienkāršākais piemērs: bērns izkrita no gultas. Tātad jāsaprot, kā tas bija iespējams un kā no tā izvairīties nākotnē.”