Pieaudzis paātrinātā kārtā jeb “zaļā koridora” ietvaros izmeklēto pacientu skaits

Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācija liecina, ka pieaudzis pacientu skaits, kas veikuši valsts apmaksātus onkoloģisko slimību diagnostiskos izmeklējumus ārpus kopējās gaidīšanas rindas jeb “zaļā koridora” ietvaros. 2018. gada pirmajā pusgadā “zaļā koridora” pakalpojumus ir saņēmuši aptuveni 30 300 pacienti, kas ir gandrīz tikpat, cik  2017. gadā kopā – aptuveni 30 700 pacienti. 

FOTO: Shutterstock.com

Šī gada sešos mēnešos gandrīz 95 % no kopumā 1297 ģimenes ārstiem kādam no saviem pacientiem nozīmējuši valsts apmaksātu izmeklējumu saņemšanu paātrinātā kārtā. Visbiežāk prioritārā izmeklēšana ir tikusi nodrošināta pacientiem ar aizdomām par krūts (~22 % no visiem gadījumiem), prostatas (~19 %), resnās un taisnās zarnas (~18 %), kuņģa (~ 6 %), kā arī bronhu un plaušu (~ 4 %) onkoloģiskajām slimībām. 
 

Jāatzīmē, ka, pakāpeniski papildinot “zaļajā koridorā” iekļauto diagnožu sarakstu, no 2018. gada pacienti uz ārpus rindas izmeklējumiem tiek nosūtīti ar aizdomām par jebkuru ļaundabīga audzēja veidu. 

Lai pacientam tiktu nodrošināta iespējami ātrāka izmeklēšana, no 2018. gada arī ginekologs, kurš ir līgumattiecībās ar NVD, var nozīmēt pacientam izmeklējumu veikšanu paātrinātā kārtībā, piemēram, ja ir radušās aizdomas par krūts, dzemdes, dzemdes kakla vai olnīcu vēzi. Tā kā pie ginekologa paciente var doties bez ārsta nosūtījuma, tiek ietaupīts laiks, pēc ginekologa vizītes papildus neapmeklējot ģimenes ārstu.

Tāpat no 2018. gada arī piecu specializēto ārstniecības iestāžu – Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra, Stradiņa slimnīcas, Liepājas reģionālās slimnīcas, Liepājas Piejūras slimnīcas un Daugavpils reģionālā slimnīcas – sekundārās veselības aprūpes speciālisti (piemēram, urologs, pulmonologs, endikrinologs u.c.) var ievirzīt pacientu “zaļajā koridorā”, ja vizītes laikā neatkarīgi no apmeklējuma iemesla tiek konstatēti onkoloģiskas saslimšanas simptomi. 

Reklāma
Reklāma

Jau ziņots, ka, pateicoties veiktajiem uzlabojumiem savlaicīgā onkoloģisko slimību diagnostikā, no 2016. gada oktobra “zaļā koridora” kārtība ļauj ģimenes ārstiem, ginekologiem vai specializēto ārstniecības iestāžu speciālistiem nosūtīt pacientus ar medicīniski pamatotām aizdomām par ļaundabīgu audzēju veikt izmeklējumus paātrinātā kārtībā. Izmeklējumi pacientiem tiek veikti 10 darbdienu laikā no vēršanās ārstniecības iestādē un apmaksāti pēc principa “nauda seko pacientam” jeb virs līgumos ar NVD noteiktā pakalpojuma apjoma (kvotām). 

Ja diagnostisko izmeklējumu rezultāti apstiprina ārsta aizdomas par onkoloģisku slimību, ģimenes ārsts (vai ginekologs vai arī specializēto iestāžu speciālists), vienojoties ar pacientu, piesaka apmeklējumu specializētā onkoloģiskajā ārstniecības iestādē. Arī šis apmeklējums tiek nodrošināts ārpus kopējās pacientu plūsmas, 10 darbdienu laikā no pacienta pieteikšanas. Tādējādi izstrādātā kārtība nodrošina savlaicīgu izmeklēšanu un ārstēšanas uzsākšanu.