Vāc parakstus, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs pēc nāves automātiski kļūtu par orgānu donoru

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par automātisku ikviena iedzīvotāja kļūšanu par orgānu donoru pēc nāves.

 

Mediķi atgādina, ka viens cilvēks, kuram pierādīta smadzeņu nāve, var palīdzēt dzīvot astoņiem citiem.

FOTO: Shutterstock.com

Mediķi atgādina, ka viens cilvēks, kuram pierādīta smadzeņu nāve, var palīdzēt dzīvot astoņiem citiem.

Kā iniciatīvas pieteicējs norādīts Andis Vaičulis. Viņš skaidroja, ka Latvijā ir liela problēma ar donoru orgānu pieejamību - daudzi cilvēki, kuru dzīvi varētu uzlabot vai glābt, veicot orgānu pārstādīšanu, ir spiesti gaidīt donoru orgānus un bieži vien tā arī nesagaida. Realizējot šo iniciatīvu, cilvēki, kuriem nepieciešami donoru orgāni, tos ne tikai saņemtu, bet arī savu rindu sagaidītu ātrāk nekā tagad.

Pašlaik darbības kārtību ar donoru orgāniem nosaka likums "Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā". Tas paredz, ka cilvēkiem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē ir jāiesniedz iesniegums ar atļauju vai aizliegumu savu orgānu izmantošanai pēc nāves. Tā kā cilvēkam pašam ir jāsniedz iesniegums ar atļauju izmantot viņa orgānus pēc nāves, tad liela daļa cilvēku šo iespēju nemaz neapsver, līdz ar to cilvēku, kas piekrīt kļūt par orgānu donoriem, ir ļoti maz, norādīja Vaičulis.

Iniciatīvas mērķis ir mainīt esošo kārtību, paredzot, ka visi cilvēki automātiski kļūst par orgānu donoriem pēc savas nāves, vienlaicīgi ieviešot kārtību, ka cilvēki, iesniedzot iesniegumu, var atteikties būt par orgānu donoriem. Par bērniem līdz 18 gadu vecumam šādu iesniegumu varētu iesniegt viņu vecāki, un tas būtu spēkā līdz bērna pilngadībai.

Reklāma
Reklāma

 

Informācija no portāla Kasjauns.lv