Aicina uz "Mantu maiņu" - tavam bērnam nevajag, citam noderēs!

"Mantu maiņa" ir rotaļlietu apmainīšanas pasākums, kurā ieguvēji ir visi. Tajā piedalās saudzīgi lietotas vai jaunas, bet nevajadzīgas rotaļlietas. Kļuvusi jau par jaunā gada uzsākšanas tradīciju, "Mantu maiņa" arī šogad notiks visas janvāra pirmās nedēļas garumā - no 2. līdz 6.janvārim - bērnu preču veikaliņā "muki.lv".

FOTO: Shutterstock.com

Jauna gada sākums daudziem ir brīdis, kad izvērtēt, ko tajā ņemt līdzi un no kā labāk šķirties. Bet ne vienmēr lietas, kuras mums pašiem nav vajadzīgas, ir gluži izmetamas - dažkārt tās vienkārši nav vairs aktuālas vai ir pavisam jaunas, tikai mums nepiemērotas. Ko darīt, ja Ziemassvētku vecītis atnesis negribētu dāvanu? Vai - tieši otrādi - kādu lietu tik ļoti gribējies, ka tādu uzdāvinājušas abas mīļās vecmāmiņas? Tad jādodas uz "Mantu maiņu" un jāsamainās!

Lielā mainīšanās sestdienā notiks Pārdaugavā, Kalnciema ielā 40, rotaļlietas nodot var arī pilsētas centrā, Baznīcas ielā 31.

""Mantu maiņa" ir ierasta tradīcija ārzemēs, valstīs, kurās par vides jautājumiem runā vairāk, neviens nekautrējas iemainītu rotaļlietu arī uzdāvināt svētkos. Ja laba rotaļlieta ir apnikusi vai neatbilst bērna interesēm, tā iegūst jaunu dzīvi cita bērna rotaļās. Pasaulei aiztaupās ne vien atkritumi, bet arī ražošanas un transportēšanas cikls citai mantiņai. Lielās lietas jau rodas no mazumiņiem, un tā no šādiem it kā sīkumiem mēs saudzējam dabu vairākos veidos, un kopējais iespaids ir būtisks," stāsta iniciatīvas autore Iveta Sondore.

Cik ģimeņu, tik veidu, kā piedalīties "Mantu maiņā". "Mūsu ģimenē rotaļlietas pirms mainīšanās izšķirojam kopīgi, izraugāmies tās, ar kurām ilgu laiku jau vairs bērni nespēlējas. Bērniem nav grūti šķirties no rotaļlietām, jo viņi zina, ka tas nav tas pats, kas izmest, - rotaļlieta iepriecinās kādu citu bērnu un arī viņi paši varēs tikt pie kādas jaunas. Bērni nāk līdzi arī uz "Mantu maiņas" gala mainīšanos sestdienā un izvēlās jaunas rotaļlietas atdoto vietā." Taču ir arī ģimenes, kur šo iniciatīvu vairāk uzņemas vecāki, gan izvērtējot, kurām rotaļlietām laiks doties tālāk, gan pašu pasākumu apmeklē vienatnē, lai nebūtu domstarpības par izvēlēm.


Kā tas notiek?

Reklāma
Reklāma
  • Līdz 5. janvārim, piektdienai, vecāki un paši bērni var nodot rotaļlietas, galda spēles un puzles, bērnu sporta un brīvā laika inventāru, diskus ar spēlītēm, DVD ar multenītēm u.c. rotaļājamas lietas, kas vairs nesagādā tādu prieku kā agrāk, pretī saņemot īpašu muki spēļu naudiņu.
  • Ņemiet vērā, ka rotaļlietas tiek pieņemtas tikai līdz piektdienas vakaram, jo naktī uz sestdienu tās tiek sašķirotas un sakārtotas plauktos, lai nākamā rītā sagaidītu visus mainīties gribētājus.
  • Visu maināmo var nest uz jebkuru no "muki.lv" veikaliem - Baznīcas ielā 31 vai Kalnciema ielā 40, bet jāņem vērā, ka gala mainīšanās notiks Pārdaugavas veikalā.
  • Ikviena rotaļlieta, kas ir saudzīgi lietota, tīra un ar prieku citam bērnam lietojama tālāk, tiks novērtēta un par to varēs saņemt atbilstošu naudiņu skaitu.
  • Nedēļas izskaņā - sestdienā, 6. janvārī, "muki.lv" Kalnciema ielā 40 no plkst. 11 līdz 17 - ikviens, kura rīcībā būs muki naudiņas, varēs tās iztērēt, iegādājoties citas rotaļlietas no "Mantu maiņas" plaukta. Rotaļlietas varēs izvēlēties pēc principa "kurš pirmais brauc, pirmais maļ" - pirmajiem nācējiem, protams, rotaļlietu izvēle būs plašāka.
  • Maiņai nodotās rotaļlietas nebūs iespējams pārdot vai nopirkt par naudu. Viss, kas "Mantu maiņas" laikā neatradīs savus jaunos saimniekus, tiks nodots labdarības organizācijai "Dardedze"
  • Ja muki latu nolūkotajām lietiņām būs par maz, tos būs iespējams papildus iegādāties par naudu - 1 muki lats tiek pielīdzināts 1 eiro. Šī ir lieliska iespēja piedalīties arī pašiem mazākajiem, kam varbūt vēl nav iekrājies daudz apmaināmu mantiņu.
     

Visa iegūtā naudiņa tiks ziedota "Dardedzes" realizētajiem bērnu aizsardzības projektiem.