Šoks par video, kurā tēvs aiz vienas kājas mētā zīdainīti. Ārstu un fizioterapeita komentārs

Ukrainu šokējis video, kurā tēvs savu četrus mēnešus veco meitu svaida kā lelli. Pēc video publicēšanas internetā tas izraisījis pamatīgu sašutumu vētru.

Foto: ekrānuzņēmums no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: ekrānuzņēmums no video.

 

Video redzams vīrietis ar zīdaini, abi atrodas mežainā apvidū. Vīrietis, kurš esot bērna tēvs, it kā "žonglē" ar mazo meitenīti. Vīrietis saka, ka bērns jūtas labi, lai gan pats atzīst, ka šo darbību laikā ir dzirdams, kā krakšķ viņas kauli.

 

Vīrietis savas darbības, ko veic bērnam, pats komentē. Viņš šo video nosaucis par vingrošanu pašiem mazākajiem un piekodinājis, lai cilvēki ar vājiem nerviem to neskatās.

 

 

https://www.youtube.com/embed/nL6yEL9d-VA

 

 

"Swinging baby yoga"  jeb dinamiskās zīdaiņu jogas viena no autorēm ir krievu jogas trenere Jeļena Fokina, kas 2011. gadā internetā ievietoja video, kurā redzams, kā sieviete aiz kājām un rokām turot, virpina divas nedēļās vecu jaundzimušo. 

Reklāma
Reklāma


 

Angliski runājošā pasaules daļa lielākoties ir sašutusi par šādu bērna vingrināšanu. Savukārt metodes autore Fokina norāda, ka šādi bērni Krievijā tiek trenēti jau vairākus gadu desmitus. Speciālā joga ļaujot bērniņam iemācīties justies neatkarīgākam, veicina lokanību. "Bērni, kas kopš dzimšanas tiek vingrināti ar dinamiskās jogas palīdzību, ātrāk sāk runāt, lasīt un rakstīt,"  skaidro Fokina. Viņa šo jogas metodi ir izstrādājusi, pētot vēdiskās jogas pamatus.  Jeļena Fokina ir jogas pasniedzēja, viņai ir pieci bērni. 



Bērnu ārsti gan ir visai skeptiski par šādu vingrošanas ietekmi uz bērna vispārējo veselības attīstību. Bērnu imunoloģe, profesore Natālija Afanasjeva uzskata, ka bērnam vispār nebūtu jāsāk jebkāda vingrošana ātrāk kā mēnesi pēc piedzimšanas, bet pirms tam noteikti ir nepieciešama pediatra, neirologa un šajā gadījumā arī ortopēda konsultācija. 


Psiholoģe, perinatālās psiholoģijas eksperte Žanna Caregradskaja dinamisko zīdaiņu jogu kritizē daudz asāk. Viņa uzskata, ka jebkura ekstrēma zīdaiņu nodarbināšana negatīvi ietekmē dabisko nervu sistēmas attīstības gaitu un nākotnē var būt psihiatrisko saslimšanu cēlonis. 
 

Mammamuntetiem.lv  "Gudro sievu skolas"  fizioterapeite Sandra Maļinovska stāsta, kā šāda vingrošana ietekmē zīdainīti: "Tā kā zīdaiņiem locītavu stabilitāte veidojas pakāpeniski un sākumā tā ir vāja, tad visas locītavu struktūras tiek pakļautas lielākam traumatismam un mežģījumu riskam. Šāda veida vingrojumi jeb manipulācijas ar zīdaini būtiski ietekmē visas locītavas un to struktūras - plecus, elkoņus, plaukstas, gūžas, ceļa un pēdas struktūras. Tas pats attiecas uz kakla daļu, ja bērniņš vēl pats nav sācis turēt galviņu. Pat ja bērnam, mazam esot, nekādas izmaiņas nekonstatē, ilgtermiņā tas pazemina locītavu pasīvo stabilitāti un darbaspējas vēlākā vecumā."