Atcels strīdīgo normu par maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstu aprēķināšanas kārtību

Labklājības ministrija rosina atcelt normu, kas paredz mainīt maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalsta aprēķināšanas kārtību.

Grozijumi vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem Saeimā.

FOTO: Shutterstock.com

Grozijumi vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem Saeimā.

To paredz likumprojekts “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””, kas ceturtdien, 20. jūlijā, izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. 

Iesniegtie grozījumi paredz, ka no 2018. gada 1. janvāra nemainīsies paredzētā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas kārtība. Tas nozīmē, ka līdz 2019. gada 31. decembrim spēkā būs līdzšinējā kārtība - personai, kurai vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas perioda daļā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaitīs pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dienas.
 


Lasi arī: 
2018. gadā mainīsies vidējās iemaksu algas aprēķina nosacījumi pabalstiem
Nepatīkamas izmaiņas plānotas maternitātes un vecāku pabalstu aprēķina kārtībā 2018. gadā 



Līdz ar to maternitātes un vecāku pabalsta, piesakoties otrajam bērnam, tiks aprēķināts esošajā kārtībā, proti:

Maternitātes pabalsts
Ja noteiktajā 12 mēnešu perioda daļā persona būs bērna kopšanas atvaļinājumā un šajā periodā atsākusi arī strādāt – tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās no ienākumiem, kuri gūti, atsākot strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Savukārt, ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Vecāku pabalsts
Ja personai, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu līdz viena gada vecumam piešķir lielākajā apmērā - kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas būs noteikts par jaundzimušā bērna kopšanu.

Reklāma
Reklāma

Ja otrs bērns piedzims pēc tam, kad pirmajam bērnam ir jau 2 gadi, tad vecāku pabalstu aprēķina analogi, kā maternitātes pabalstu - paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, no kura tiek piešķirts vecāku pabalsts.

Vienlaikus atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam, no 2020.gada 1.janvāra plānots noteikt vienādu vidējās iemaksu algas aprēķināšanas algoritmu (pabalstu aprēķina metodiku) īstermiņa pakalpojumiem. Tas tiks veikts, lai padarītu pabalsta aprēķināšanu saprotamāku klientiem un vieglāk administrējamu valstij, kā arī, mazinot sociālās apdrošināšanas pabalstu sistēmas negodprātīgu izmantošanu, vienlaikus nepasliktinātu situāciju tām personām, kuras godprātīgi veikušas sociālās apdrošināšanas iemaksas.
 

Portāls mammamuntetiem.lv jau rakstīja, ka pagājušā gada nogalē Saeimā tika pieņemti grozījumi likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”. Atsevišķas tā normas varēja stāties spēkā ar 2018. gada 1. janvāri un tās nebūtu "draudzīgas" ģimenēm. Visvairāk izmaiņas skartu pabalstu aprēķināšanas kārtību sievietēm, kuras pēc viena bērna kopšanas atvaļinājuma atgriezīsies darbā, nostrādās mazāk par  14-15 mēnešiem un dosies nākamā bērna kopšanas atvaļinājumā.

​Pieņemtie grozījumi tapuši, ņemot vērā vecāku intereses pārstāvošo sabiedrisko organizācijas ieteikumus un Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšlikumus. Grozijumi vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem Saeimā.