Pasauli pārņem spineru bums; daudzās skolās tos aizliedz

Pasauli šobrīd ir pārņēmis jaunas rotaļlietas bums, tā tiek salīdzināta ar savulaik populāro rubika kubu, jo-jo vai gumijas cilpu sērgu. Angliski šo rotaļlietu sauc par "fidget spinner", kas burtiskā tulkojumā skan visai komiski - "nervozēšanas vērpe", tādēļ latviski tiek dēvēts vienkārši par spineri, raksta www.lsm.lv.

FOTO: Shutterstock.com

 

Latvijā šī rotaļļieta vēl nav visai populāra, jo maksā ap 10 eiro, taču internetveikalos tās var nopirkt, sākot no dažiem eiro. Ārzemēs daudzās skolās spineri ir aizliegti, kaut arī rotaļlietu ražotāji to pozicionē kā labu palīgu stresa noņemšanai bērniem ar autismu un uzmanības deficītu.

 

Ir skolas, kur šīs rotaļlietas aizliegtas, jo traucē mācību procesam. Lielbritānijā kādā no Mančesteras skolām visiem vecākiem ir izsūtītas īsziņas, brīdinot, ka šī lietiņa novērš uzmanību no mācībām un var būt bīstama, tādēļ, ja skolotāji manīs, ka bērnam ir līdzi spineris, tad tas tiks konfiscēts.

Katrīne Hetingere savulaik izgudroja spineri, lai izklaidētu savu septiņus gadus veco meitu, un drīz vien pamanīja, ka šai rotaļlietai ir arī nomierinošs efekts. 

Apvienotās Karalistes Autisma centra direktore Karola Poveja stāsta, ka ar autismu slimi bērni pasauli apkārt uztver pavisam savādāk, tādēļ viņiem ir grūti koncentrēties uz to, ko klasē stāsta skolotājs. Ja ir kāda lietiņa, ko griezt vai locīt, tad tas palīdz saglabāt mieru.

Bērnu ar īpašām vajadzībām vecāki nav apmierināti ar aizliegumiem skolās, jo, viņuprāt, spineris tiešām palīdzot mācībās, un, ja tādas pašas rotaļlietas ir arī citiem bērniem skolā, tad tas palīdz justies līdzvērtīgiem.


Spinera izgudrotāja ir Katrīne Hetingere no Floridas. 62 gadus vecā ķīmijas inženiere spinera patentu pieteica 1990.gados, taču tas ir beidzies pirms vairāk nekā 10 gadiem. Izgudrotāja ar savu izgudrojumu pati nav nopelnījusi ne kapeikas, neviens no ražotājiem pat nav ar viņu sazinājies, jo tad, kad patentam beidzas termiņš, tas kļūst publiski pieejams.

Reklāma
Reklāma

Katrīne Hetingere savulaik izgudroja spineri, lai izklaidētu savu septiņus gadus veco meitu, un drīz vien pamanīja, ka šai rotaļlietai ir arī nomierinošs efekts. 

 

Spineri savu uzvaras gājienu sāka tikai šajā pavasarī, to ražotāji jau ir pamanījušies nopelnīt miljonus, kamēr to izgudrotāja joprojām cīnās ar naudas grūtībām.
Ja pūļa finansēšanas vietnē "Kickstarter" Katrīnes Hetingeres pieteikums līdz 18. jūnijam savāks savāks gana līdzekļu, tad izgudrotāja plāno sākt pati ražot un pārdot oriģinālo spinera dizainu.

 

LASI ARĪ: Triki, ieguvumi, traumas. Svarīgi zināt pirkstu vingrinātāja "Fidget Spinner" lietotājiem un viņu vecākiem. FOTO un VIDEO

 

Avots: www.lsm.lv