Latvijā pieaug nepilngadīgo māmiņu skaits. Nepieciešamas izmaiņas izglītības programmā

Nu jau tiešām jāsāk kliegt skaļā balsī – nepilngadīgu un mazgadīgu meiteņu grūtniecību skaits ar katru gadu palielinās. 

Veselības aprūpes speciālisti uzskata, ka problēmas risinājums būtu atjaunot kvalitatīvu veselības mācību kā atsevišķu mācību.

FOTO: Shutterstock.com

Veselības aprūpes speciālisti uzskata, ka problēmas risinājums būtu atjaunot kvalitatīvu veselības mācību kā atsevišķu mācību.

Pēdējo 5 gadu laikā Rīgas Dzemdību namā (RDzN)  mazuļus pasaulē laidušas gandrīz 300 nepilngadīgas māmiņas.  2015. gadā – 49 meitenes.  Šī gada pirmajās nedēļās dzemdējušas viņām bija tikai 14 gadu. Daudzām jaunajām māmiņām nav pat pamatskolas izglītības.

21. gadsimtā daudzām no meitenēm nav pamatzināšanu par savu ķermeni un izsargāšanos no nevēlamas grūtniecības, novērojusi RDZn galvenā vecmāte Kristīne Zapoļska.  


 


Ne vienmēr nepilngadīgās mātes ir meitenes no nelabvēlīgām ģimenēm,  toties teju visām iezīmējas  kopīgas tendences - meitenes ģimenēs jūtas atstātas novērtā, viņām arī trūkst zināšanu par savu veselību.  

 

Rīgas sociālā dienesta redzeslokā  pašlaik ir apmēram 50 jaunās māmiņas.  Rīgas Sociālā dienesta vecākā sociālā darbiniece Jana Pūķe novērojusi, ka jauniešiem, kas nonāk dienesta redzeslokā, tāds jautājums kā izsargāšanās vispār netiek apspriests.  15-16 gadus vecie jaunieši, kas ar sociālā dienesta gādību apmeklē izglītojošas grupas, kurās tiek runāts par arī par seksuālo izglītošanos, ir tikai dzirdējuši par prezervatīviem, bet viņiem īsti nav sapratnes, kā tos lietot.
 

Veselības aprūpes speciālisti uzskata, ka problēmas risinājums būtu atjaunot kvalitatīvu veselības mācību kā atsevišķu mācību.  Par to jau gadiem runā Veselības ministrija, bet Izglītības un zinātnes ministrijas nostāja ir – skolēni jau tā ir pārslogoti, pie tam šī priekšmeta viela ir “izkaisīta” pa citiem priekšmetiem un nav nepieciešamības pēc atsevišķas mācību programmas.  

 

Reklāma
Reklāma