Skolēni ir kategoriski pret vecākiem, kuri smēķē bērnu klātbūtnē! ZĪMĒJUMI

Analizējot jaunākos datus par smēķēšanas un pasīvās smēķēšanas izplatību un tendencēm Latvijā, vērojama pozitīva tendence. Samazinājies regulāri smēķējošo skolēnu skaits un palielinājies to pusaudžu īpatsvars, kuri nekad nav pat pamēģinājuši smēķēt. Piemēram, skolēnu (13-15 gadi) īpatsvars procentos, kuri pašreiz smēķē cigaretes ir samazinājies no 32% smēķējošo skolēnu 2011.gadā uz 17%  - 2014.gadā. 

Zīmējums: Aglonas vidusskola

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Zīmējums: Aglonas vidusskola

 

Pētījumos vienlaikus atspoguļojas joprojām augstais pasīvās smēķēšanas izplatības procents mājās – vairāk kā 40% zēnu un 35% meiteņu 13 gadu vecumā mājās bijuši pakļauti pasīvai smēķēšanai pēdējas nedēļas laikā. Interesanti, ka apsmēķēto bērnu daudzums pieaug ar vecumu, t.i. 15 gadu vecumā mājās pakļauti pasīvai smēķēšanai ir 48% zēnu un 46% meiteņu.

 

Šie pētījuma dati tieši norāda, ka darbs ar vecākiem par pasīvās smēķēšanas ietekmi uz viņu bērnu veselību ir nepieciešams. Nereti ar savu rīcību vecāki nodara pāri bērnam, paši neapzinoties to, kāds ļaunuma spēks slēpjas, piemēram, cigarešu dūmos, kas izsmēķēti mājās.


Kampaņas ietvaros notika arī plakātu konkurss 5.-12.klašu skolēniem, kurā piedalījās vairāk nekā 150 skolas, kopumā iesniedzot vairāk nekā 220 klašu darbus. Bērni veidoja plakātus, kas mudinātu pieaugušos nesmēķēt bērnu klātbūtnē. Tā bija iespēja arī skolotājiem vēlreiz klasē izrunāt tēmu par pasīvo smēķēšanu un cigarešu dūmu kaitīgumu, tādejādi mudinot bērnus pašiem rīkoties un izvairīties no smēķētājiem vai palūgt nesmēķēt viņa klātbūtnē. Katrs no konkursam iesūtītajiem darbiem ir uzrunājošs un pārdomas rosinošs, jo parāda dažādu vecumu bērnu skatījumu par to, kā viņi redz cigarešu dūmu nodarīto ļaunumu. 

Zīmējumi: Rīgas 72. vidusskola

Pasīvā smēķēšana – mūsu ietekmes zona
Šī gada kampaņa noslēgusies, taču cīņa par veselīgu vidi un gaisu, ko elpojam, gan ne. Kampaņas mērķis bija aicināt ikvienu aizdomāties par pasīvās smēķēšanas kaitīgumu, kā arī aicināt bērnus nekļūt par pasīvās smēķēšanas upuriem un apzināties savas tiesības elpot gaisu, kas nav piesārņots ar tabakas dūmiem. Pasīvā smēķēšana ir ietekmējams lielums – mēs varam rīkoties, lai pasargātu sevi un savus bērnus no cigarešu dūmiem un to kaitīgajām vielām. Atliek vien aktīvi rīkoties!

Zīmējums: Ogresgala skola.

Reklāma
Reklāma


 
Bērns: Tu drīksti lūgt vecākiem nesmēķēt mājās, automašīnā un citās vietās, jo tas kaitē Tavai veselībai! Ja redzi, ka telpā kāds smēķē – izej ārā! Ja redzi, ka ārā kāds smēķē – ej ar līkumu! Nebojā savu veselību!

 

Mamma, tēti: Ja redzi, ka kāds telpā smēķē – izved no tās savu bērnu! Neviens pat ārā nedrīkst smēķēt tuvāk kā 10 metrus no Tava bērna! Tikai Tu vari pasargāt savu bērnu no pasīvās smēķēšanas!

 

Ja Tu smēķē: Lūdzu, nesmēķē bērna tuvumā! Ja izvēlies smēķēt, tad, lūdzu, dari to ārā un ne tuvāk kā 10 m attālumā no bērna! Nekad nesmēķē telpās vai automašīnā, jo cigarešu dūmu kaitīgās daļiņas nekur nepazūd, tās saglabājas telpā, aizkaros, sēdekļu pārklājos u.c.! Smēķēšana bērna klātbūtnē izraisa, arī saasina astmu un plaušu slimības. Cigarešu dūmu ieelpošana var pasliktināt domāšanu un bērna sekmes skolā!

 

Kampaņu pret pasīvo smēķēšanu jau otro gadu rīko Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs. 2014. gadā tika īstenota sabiedrības izglītošanas kampaņa „Ja smēķē TU – smēķē Tavs bērns!”, 2015. gadā laika posmā no septembra līdz decembrim īstenota kampaņa „Izvairies no smēķētāja!”.

Plašāka informācija par kampaņu „Izvairies no smēķētāja!” un pasīvo smēķēšanu:

www.pasivasmekesana.lv,

www.facebook.com/pasivasmekesana.