Slimnīcā noslēdz "dārza sezonu" - amputēto ķermeņu daļu statistika nemainīgi dramatiska

Neievērojot piesardzību, darba tehnika, ko izmantojam malkas sarūpēšanā, var radīt neatgriezeniskas kropļojošas traumas. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā to pacientu skaits, kuriem ir nepieciešama mikroķirurgu palīdzība pēc dažādu ķermeņa daļu dragātiem ievainojumiem un amputācijām, joprojām saglabājas dramatiski augsts. 

Motorzāģa ķēde griežas ar ātrumu līdz pat 28 m/s. Šādā ātrumā pietiek ar mazāk nekā sekundi, lai rastos nopietns savainojums.

FOTO: Shutterstock.com

Motorzāģa ķēde griežas ar ātrumu līdz pat 28 m/s. Šādā ātrumā pietiek ar mazāk nekā sekundi, lai rastos nopietns savainojums.


Šī gada „dārza sezonā”, t.i. no 1.maija līdz 30.septembrim slimnīcā nogādāti 177 pacienti ar dragātiem pirkstu ievainojumiem, 55 pacienti ar atsevišķu pirkstu traumatiskām amputācijām, 26 pacienti ar plaukstpamata un plaukstas daļu dragātiem ievainojumiem un 2 ar plaukstas amputācijām. Par neuzmanīgu darbu ar zāles pļāvējiem, trimeriem utml. liecina skaitļi, kas raksturo pēdas rajona ievainojumus: dragāti kājas pirkstu ievainojumi – 6 pacienti, potīšu un pēdas daļu dragāti ievainojumi – 15, traumatiska viena vai vairāku kājas pirkstu amputācija – 10, citu pēdas daļu traumatiska amputācija – 3.


Mārtiņš Jaudzems atgādina: “Motorzāģa ķēde griežas ar ātrumu līdz pat 28 m/s. Šādā ātrumā pietiek ar mazāk nekā sekundi, lai rastos nopietns savainojums. Lai izvairītos no nopietnām traumām, nepieciešams izmantot specializētos aizsardzības līdzekļus – bikses, cimdus, kā arī ķiveri ar vizieri, lai pasargātu acis. Ja gadās, ka zāģa ķēde skar specializētās bikses, tad virsējais slānis var tikt sagriezts, bet zem tā esošais šķiedrainais pildījuma materiāls ieķeras zāģa ķēdē. Ķēde iesprūst, apturot zāģa darbību un pasargājot kāju no nopietna ievainojuma.”

 

Reklāma
Reklāma

Lai pasargātu sevi un citus no bīstamām situācijām darbā ar dārza un meža tehniku, mediķi un tehnikas tirgotāji ikvienu aicina atcerēties 3 zelta likumus drošam darbam:
1. Nestrādā dzērumā!
2. Redzi un zini, ko dara Tavs bērns! 
3. Izmanto tehniku tikai tam paredzētiem mērķiem un remontu uztici profesionāļiem!